Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meg kell teremteni a közösségformálás lehetőségeit a kistelepüléseken is

2019. április 2. 2:00
A megye közművelődési szakembereivel tartott tanácskozást a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága kedden a Veszprém Agórában a megyei lehetőségekről.

Némedi Lajos alpolgármester a rendezvény elején elmondta, a közművelődésnek minden közösség életében nagy szerepe van, hiszen előbbi jelentősen befolyásolja a lakosság közérzetét is. Veszprémben ráadásul a téma most az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése miatt is különösen aktuális.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság vezetője hozzátette, a helyzetük nem olyan egyszerű. Bár a megye gyönyörű környezeti adottságokkal rendelkezik, elsősorban egy aprófalvas térségről beszélhetünk, 70 százalékban 500-1000 alatti lakosságszámú településekkel. Emiatt aztán rendkívül nehéz közösséget építeni itt, főként, hogy szakemberekből is hiány van.

A megye nagy előnye azonban, hogy innovációkban nagyon gazdag és az értékfeltárásban sok lehetőség rejlik. Baloghné szerint erre érdemes lenne minél nagyobb hangsúlyt fektetniük a megye szakembereinek, hiszen itt nem csupán arról van szó, hogy a lakók felterjesztenek a települési értéktárba értékeket, vagy éppen felhúznak az alapján egy skanzent. Az értékfeltárás egy kiváló eszköz arra, hogy minél több embert megszólítsunk, a megfáradt települések lakóinak pedig új motivációkat adjunk.

Mindemellett az igazgatóság is több projektet működtet, melyek fellendíthetik a hátrányos térségek életét. Ilyen például az országos Pajtaszínház Program és Szemle, amelynek köszönhetően ma már több mint száz falusi színjátszókör indult el, vagy a Bűvös Bábos Program és a Komatál Program, melyek szintén jelentős érdeklődésre tartottak számot az elmúlt időszakban. Az intézet tervezett megyei programjai között szerepel továbbá a szakemberek képzése és a művészeti csoportok fejlesztése is.

A közművelődés fejlesztése valóban komoly kihívás és szükséges lépés, hiszen az EKF program tétje is az, hogy valóban túl tudunk-e lépni a határainkon, a passzivitáson és a provinciális gondolkodáson, és a kultúra által egy még élhetőbb régióvá fejlődni – mutatott rá Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. Ez már csak azért is lenne fontos, mert a problémák, amikkel küszködünk, nem egyediek: a szezonalitás, a fiatalok elvándorlása, a közösségépítés kérdései Európa számos települését érintik, így Veszprém a bakonyi-balatoni régióval együttműködve jó példát is mutathatna.

Ehhez viszont összefogás szükséges, amiben a közművelődési szakembereknek is nagy szerepe jut. Mészáros Zoltán elmondta, bár a pályázatban és a cég részéről több impozáns ötletet is felvetettek, ezek inkább csak egy koncepció részét képezték: az, hogy pontosan mi fog megvalósulni 2023-ban, még most alakul. Ehhez várjuk az ötleteket, hiszen a programoknak várhatóan mi csak kb. 10-15%-át fogjuk adni, a többit a közösség hozza létre – tette hozzá Mike Friderika projektvezető.

A koncepcióban persze számos, rendkívül érdekes ötlet szerepel, amelyek jó kiindulópontot jelenthetnek másoknak is: ilyenek például a veszprémi buszpályaudvar élhetőbbé alakítása, a közterületek megreformálása sportolási szándékkal, vizes területek kialakítása a lakótelepeken, közösségi helyek létrehozatala a húszemeletesben, a játszó város részeként hinták elhelyezése a buszmegállókban vagy éppen közösségi kertek és szórakozási lehetőségek felhúzása a tetőkön.

Az EKF csapat ezért most kapacitásbővítésen gondolkozik, akár egy-egy régiós EKF iroda létrehozásában, mindamellett készül az új logó is.

Egy ötlet az EKF megvalósításáraEgy ötlet az EKF megvalósítására

A szakmai napon szó esett a Magyar Falu Programról is, melynek keretében 150 milliárd forintból fejlesztené a kormány a falvakat, prioritásként kezelve többek között az utak rendbetételét, a közösségépítést és a sportolási lehetőségek megteremtését.

A nap második felében a résztvevők néhány jó példával is találkozhattak a vidéki közösségfejlesztést illetően, ötleteket adhattak az EKF programhoz, valamint műhelymunkák keretében foglalkozhattak az idősek és a fiatalok bevonási lehetőségeivel.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.