Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Ki szavazott Trumpra?

2019. április 4. 4:00
Aki a mindennapi valóságot úgy tapasztalta, amilyen - Kanada volt miniszterelnöke szerint a globalizáció hívei csupán egy ideában hisznek és nem látják a valóságot.

Bárhol élők-valahol élők.
Globalisták-konzervatívok.
Álomvilág-valóság.

Nagyjából ezekkel az ellentétpárokkal írja le Kanada háromszoros ex-miniszterelnöke, Stephen Harper egy januári anyagában, milyen nézetek feszülnek egymásnak manapság.

Fejtsük ki bővebben. A Prager University számára készített videóban a korábbi politikus azt fejtegeti, hogy bár korábban kevesen gondolták volna, hogy Donald Trump megnyeri az elnökválasztást, mégis ez történt.

Miért?

Mert egyre többen látták és érezték bőrükön azt Amerikában, hogy a globalizmus nem értük van. Megfoghatatlan, és egy téves elképzelésen alapul. Fő támogatói David Goodhart újságíró szavaival élve csak a „bárhol élők”, akik általában multinacionális és nemzetközi cégeknél dolgoznak, akiket kevésbé érint az, hogy éppen Londonba, vagy Szingapúrba helyezik ki munkára. Munkájukat kevésbé fenyegeti a behozatali verseny vagy a technológiai áthelyezés. Támogatják mindegyik nemzetközi kereskedelmi egyezmént és a nagymértékű bevándorlást. Ők azok, akik bárhol tudnak élni. És ők azok, akik korábban dominálták minden fejlett ország politikáját.

Itt csak egy bibi van. Hogy többen vannak azok, akik a „valahol élők.” A gyári dolgozók, kisvállalkozók, alkalmazottak, vagy bolti eladók. Akiknek gyerekei helyi iskolába járnak, a szülei és barátai a közelben élnek és a helyi sportcsapatnak drukkolnak. Ők az a réteg, akik sokkal érzékenyebbek egy-egy belpolitikai vagy egy céges döntésre. Ők azok, akik a valóságot tapasztalják.

A tény az, hogy a törvényeket és szabályozásokat valamint a stabilitást a nemzetek adják és nem a globális intézmények.

„Egy nemzet minden hibájával együtt a konkrét valóság. A globális közösség nem más, mint egy fogalom”

-mondja. És ez a dinamikaváltás („bárhol” elit vs. „valahol” populista) nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is megfigyelhető.

Egy demokratikus rendszerben pedig a „valahol élő” réteget kell szolgálni. Általában erre a konzervatívok képesek. Harper persze nem azt mondja, hogy szembe kell menni az eddigi gyakorlatokkal (szabad piac, globalizáció, bevándorlás), csupán

szélsőségektől mentesen a helyi polgárok érdekeit, és nem az eszméket kell képviselni.

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.