2019. október 23. // Gyöngyi névnap

Ki szavazott Trumpra?

2019. április 4. 4:00
Aki a mindennapi valóságot úgy tapasztalta, amilyen - Kanada volt miniszterelnöke szerint a globalizáció hívei csupán egy ideában hisznek és nem látják a valóságot.

Bárhol élők-valahol élők.
Globalisták-konzervatívok.
Álomvilág-valóság.

Nagyjából ezekkel az ellentétpárokkal írja le Kanada háromszoros ex-miniszterelnöke, Stephen Harper egy januári anyagában, milyen nézetek feszülnek egymásnak manapság.

Fejtsük ki bővebben. A Prager University számára készített videóban a korábbi politikus azt fejtegeti, hogy bár korábban kevesen gondolták volna, hogy Donald Trump megnyeri az elnökválasztást, mégis ez történt.

Miért?

Mert egyre többen látták és érezték bőrükön azt Amerikában, hogy a globalizmus nem értük van. Megfoghatatlan, és egy téves elképzelésen alapul. Fő támogatói David Goodhart újságíró szavaival élve csak a „bárhol élők”, akik általában multinacionális és nemzetközi cégeknél dolgoznak, akiket kevésbé érint az, hogy éppen Londonba, vagy Szingapúrba helyezik ki munkára. Munkájukat kevésbé fenyegeti a behozatali verseny vagy a technológiai áthelyezés. Támogatják mindegyik nemzetközi kereskedelmi egyezmént és a nagymértékű bevándorlást. Ők azok, akik bárhol tudnak élni. És ők azok, akik korábban dominálták minden fejlett ország politikáját.

Itt csak egy bibi van. Hogy többen vannak azok, akik a „valahol élők.” A gyári dolgozók, kisvállalkozók, alkalmazottak, vagy bolti eladók. Akiknek gyerekei helyi iskolába járnak, a szülei és barátai a közelben élnek és a helyi sportcsapatnak drukkolnak. Ők az a réteg, akik sokkal érzékenyebbek egy-egy belpolitikai vagy egy céges döntésre. Ők azok, akik a valóságot tapasztalják.

A tény az, hogy a törvényeket és szabályozásokat valamint a stabilitást a nemzetek adják és nem a globális intézmények.

„Egy nemzet minden hibájával együtt a konkrét valóság. A globális közösség nem más, mint egy fogalom”

-mondja. És ez a dinamikaváltás („bárhol” elit vs. „valahol” populista) nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is megfigyelhető.

Egy demokratikus rendszerben pedig a „valahol élő” réteget kell szolgálni. Általában erre a konzervatívok képesek. Harper persze nem azt mondja, hogy szembe kell menni az eddigi gyakorlatokkal (szabad piac, globalizáció, bevándorlás), csupán

szélsőségektől mentesen a helyi polgárok érdekeit, és nem az eszméket kell képviselni.

Ge. Á.

További cikkek

A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
3 vlogot mutatunk, amiket érdemes követni, ha még csak ismerkedünk a társasjátékokkal.
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Életem során többször is, több lánynak feltettem ezt a kérdést: barátoknak, szerelmeknek. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a pénz, az egzisztencia, a csillogás vágya, az óhatatlanul hatalmas ígéretek ejtették rabul fiatal, vágyakozó szíveiket. Azonban rá kellett jöjjek, valódi válaszaikat nem szavaik, hanem életútjaik formálták.
Zarándokút New York utcáin
Zarándokút New York utcáin
Elképzelte már valaha, hogy egyszer végigjárja a lakóhelye összes utcáját, sétálható útvonalát? De nem ám félgőzzel, hanem úgy igazán, minden egyes kis részletre, a helyiekre és önmagára is odafigyelve. A New Yorkban élő Matt Green nem csupán eljátszott a gondolattal, meg is valósította.
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?
"Ma nem megy": havonta jön a baj
"Ma nem megy": havonta jön a baj
Milyen érzés, ha szomjasan nincs egy korty víz sem vagy éhesen egy száraz kifli? Milyen az, ha betegen nincs pénz gyógyszerre? Látjuk, meghalljuk, segítünk, ha tudunk. De mi történik, akkor ha valamit nem látunk, talán nem is hallunk, de segíteni kéne?
2019. október 23. // Gyöngyi névnap