2020. február 22. // Gerzson névnap

Retro dallamok új köntösbe bújtatva

2019. április 13. 1:00
Ismerős dallamok? Mintha már hallottad volna? „Talán a szüleim vagy a nagyszüleim ismerhetik, talán ők hallgatták anno”… Hogy lehetséges ez? Számos huszonegyedik századi dal létezik, amelyet huszonegyedik századi előadójukhoz kötünk. De menjünk egy kicsit vissza az időben! Összeszedtünk néhány dalt, amelyről tudjuk, sok-sok évvel ezelőtt már megírták mások, máshogy…Íme három példa:

Kezdjük a Mohombi előadó neve alatt futó In your head című dallal. Lassan tíz éves szám, mellesleg több, mint huszonnyolc milliós nézettségnél jár.

És akkor nézzük, milyen előzménye van az imént említett dalnak! A nemrégen elhunyt The Cranberries énekesnője 1994-ben tarolta le a könnyűzenei piacot a Zombie című dalával, melynek hátterében egy tragikus bombatámadás áll. Az együttes már korábban is ismert volt,

de a Zombie megjelenése hozta az igazi sikert.

Fentebb említett dalnak a refrénje összetéveszthetetlenül elénk tárja a Zombiet.

A második példa Pitbull és Arianna közös szerzeménye, mégpedig a Sexy people című dal. Fókuszáljunk egy kicsit Arianna szólójára! Szép dallam, régies hangzás: eredetileg egy 1902-ben íródott dalról beszélünk, amelyet nagyon sokan feldolgoztak.

Íme, egy 1942-es felvétel:

https://archive.org/details/78_torna-a-sorriento-come-back-to-sorrento_nino-martini-de-curtis-alfredo-antonini_gbia0044988b/Torna+a+Sorriento+(Come+Back+to+Sorrento)+-+Nino+Martini.flac

De a leghíresebb átirat talán Elvis Presley nevéhez fűződik, mégpedig a Surrender című számához:

És az utolsó példa: a Sway című dal, melyet ma a legtöbben a The Pussycat Dollsnak tulajdonítanak:

pedig az idő kerekét itt is elég sokáig visszatekerhetjük:

A dalt egy mexikói zeneszerző írta, aki eladta a szerzemény jogait, és végül 1953-ban vették fel először, Pablo Beltran Ruiz neve alatt. A dalt végül Dean Martin tette ismerté, méghozzá 1954-ben. Utána számos ismert előadó feldolgozta, mint például Michael Bublé, majd 2005-ben a már említett The Pussycat Dolls vette fel, méghozzá a Hölgyválasz című nagysikerű film kedvéért.

Szabó Eszter
2020. február 22. // Gerzson névnap