2020. május 25. // Orbán névnap

Diákok parlamentje a környezetért

2019. május 10. 2:01
Hatodik alkalommal rendezték meg pénteken a Zöld Diákparlamentet a Városháza Kossuth termében, ahol Veszprém általános és középiskolás diákjai a környezetvédelem fontosságáról tanácskoztak.

A Föld napjához kapcsolódóan kétévente szervezi meg programját a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BaBaKo), ahol a környezeti és fenntarthatóságra nevelés jegyében, a témákhoz köthető bevezető előadásokat követően vázolják fel javaslataikat, véleményüket a résztvevő tanulók az egész bolygót érintő kérdésekről.

A rendezvényt Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta: fontosnak találja, hogy egy ilyen aktuális problémáról, -amelynek hatásait nap mint nap tapasztaljuk- beszéljenek a fiatalok, hiszen ez ügyben, a környezetünk javítása érdekében tenni kell.

Az alpolgármester kiemelte, hogy mivel Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, egyfajta példát is képvisel: nem mindegy, hogy Európa Kulturális Fővárosa hogyan viszonyul a környezetéhez, illetve hogyan gondolkodik, mit tesz a fenntarthatóság érdekében.

A programon részt vett Dr. Varga Attila az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főosztályvezetője is, aki csapatával a magyar köznevelésben, a különböző öko programok egyik élharcosának mondható. Sipos Imre az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta, hogy az intézetük a kezdetektől fogva mindent megtett azért, hogy a tanórákon és a tanórán kívüli programokon, a tantervekben szerepet kapjanak a fenntarthatósággal és az öko programokkal kapcsolatos témák. Hozzáfűzte, hogy ma ez már könnyebb, hiszen a médiában is folyamatosan találkozhatunk a klímaváltozás és a környezetszennyezés problémakörével, ami felhívja a figyelmet arra, hogy minél több lehetőséget teremtsünk, ahol foglalkozhatunk ezekkel a kérdésekkel.

- Egy ilyen rendezvény, ami zöld is, diák is, meg parlament is, az szerintem csak jó lehet, hiszen olyasmiről szól, ami a diákságot érinti. Ha pedig parlament, akkor remélem, hogy a parlamenti játékszabályokat betartva, valóban arról szól, hogy vélemények hangozhassanak el, javaslatok fogalmazódjanak meg - zárta sorait Sipos Imre.

Dr. Soós Gábor főtitkár az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára, a program fővédnöke az UNESCO hivatásáról, célkitűzéséről beszélt: szervezet, amely az oktatás, a kutatás és a tudomány eszközeivel a béke megteremtését, megtartását tűzte ki feladatául.

“Mivel a háborúk az emberek tudatában keletkeznek, ezért az emberek tudatában kell a béke védelmében munkálkodni.”

A főtitkár szerint jelenleg is egy háború zajlik: a modern ipari társadalom harca a bolygó ellen, hiszen ahogy jelenleg használjuk a bolygót nem fenntartható. Elmondta, hogy a közelmúltban született egy egyezmény, hogy "kössünk békét a bolygónkkal": úgy tudjunk itt élni, olyan társadalmat kialakítani, amelyben a természeti környezet körülveszi a társadalmat.

Mivel ez a jövő, ezért leginkább a fiatalokról szól, fiatalok bevonása a jövővel kapcsolatos döntésekbe demokratikus eszközökön keresztül: ez a Zöld Diák Parlament.

A Veszprémi Szakképzési Centrum hangsúlyozta, hogy pozitív lépés a témában a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. nem rég elindult programja, amely már három szakközépiskolában sikeresnek bizonyult.

- A foglalkozásokon a szakmájukkal foglalkoztak a diákok: milyen hulladékok keletkeznek és mit tehetnek a munkájuk során esetlegesen felhalmozódó szeméttel - mondta a programról Schindler Lászlóné a VSzC főigazgatója. Hozzáfűzte, hogy reméli a mai rendezvényen is a mindennapi életben hasznosítható ötletek hangzanak el.

A nyitóbeszédek sorát Szauer István a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatójának gondolatai zárták: a problémát, amit érzékelünk nem fogja megoldani a politika, a technológia vagy az ipar. Ezt nektek kell megoldani, hiszen

a környezet állapota rajtunk, embereken múlik.

Sulyok Georgina
Szalai Csaba

További cikkek

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) pénteken.
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Az iskolákban viszont digitálisan fejezik be a tanévet.
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
A veszélyhelyzet ideje alatt az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az idei érettségiket meg lehet-e egyáltalán tartani, és ha igen, akkor milyen óvintézkedések mellett. Mint ismeretes, végül az írásbeli vizsgákat engedélyezték, de csak szigorú higiéniai óvintézkedések betartása mellett. Veszprémi oktatási vezetőt és igazgatót kérdeztünk a tapasztalatokról.
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
Péntek reggel 9 órakor a német írásbelikkel folytatódnak országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Ma reggel 9 órakor megkezdődnek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angolból közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.
2020. május 25. // Orbán névnap