2019. október 23. // Gyöngyi névnap

Előnyei is vannak az egyedüllétnek

2019. május 30. 11:11
BBC
Bár a közelmúltban bemutatott kutatási eredmények szerint a magány éppúgy megrövidíti az életünket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, brit tudósok szerint az egyedüllétnek is vannak előnyei.

Fontos az elején leszögezni, hogy a magány és az egyedüllét nem rokon értelmű szavak. Lehetünk magányosak úgy is, hogy az időnk nagy részét emberek között töltjük, és fordítva: az egyedüllétnek nem kell feltétlenül kell magányosságot keltenie.

Két másik fogalom is van, amit érdemes tisztázni: az introvertált és extrovertált személyiségek. Az extrovertáltak a harsányabb, társaságibb emberek, akik szívesen lépnek kapcsolatba másokkal, szeretnek szerepelni. Az introvertáltak a visszahúzódók, befelé fordulók, akik kevésbé kezdeményezők, viszont gyakran jobb megfigyelők és emberismerők.

A BBC-nek nyilatkozó brit tudósok elmondták: valóban káros az egészségre, számos betegség - főleg szív- és érrendszeri problémák - előretörését segíti, ha az ember kevesebb társas interakcióban vesz részt, mint szeretne. Az elzártság már rövid távon is rossz hatással van a szervezetünkre, ugyanakkor nagyon változó az, hogy mennyi emberi kapcsolatra van valakinek szüksége. A brit tudósok azt figyelték meg, hogy az introvertált személyiségeket kevésbé érinit az egyedüllét egészségügyi kockázata, mert eleve kevesebb kapcsolatra van szükségük. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az introvertáltak jellemzően mélyebb kapcsolatot alakítanak ki barátaikkal, míg az extrovertáltak több, de gyakran felszínesebb kapcsolat életben tartására fordítják az idejüket. A kutatók szerint a kevesebb, de minőségibb kapcsolatok még jobb hatással is vannak a boldogságunkra, mint a sok, de felszínes barátság.

Ugyanakkor néha a kevésbé zárkózott személyiségeknek is érdemes kicsit magukra maradniuk. A BBC egy 18 ezer fős mintán végzett kérdőíves felmérésének eredménye, hogy az öt legnépszerűbb kikapcsolódási forma tipikusan olyan, amit az ember egyedül csinál, mint például az olvasás. A harmadik legnépszerűbb kikapcsolódási forma pedig egészen konkrétan az "egyedül töltött idő" volt, míg a család és barátok csak a 12. helyre kerültek a rangsorban.

A tudósok szerint ráadásul az egyedüllétnek jótékony hatása is van a szellemi frissességünkre: amikor az agyunknak nem kell más emberekre figyelnie, több energiát tud fordítani az emlékek felépítésére, a koncentrációs készségek javítására és a kreativitásra. Ez az oka annak, hogy a legjobb ötletek gyakran a zuhany alatt állva, vagy sétálás közben törnek ránk.

Természetesen a fenti pozitívumok az egyedülléthez, nem pedig a magányhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor a BBC anyagában azt is megjegyzik, hogy alapvetően a magányosságnak is megvan a pozitív üzenete: a szervezetünk azt jelzi az érzéssel, hogy szükségünk van más emberekre, igényünk van a társaságra. Hogy nem vagyunk pszichopaták.

Ha elhatalmasodna rajtunk a magányosság érzése, és ez rossz érzésekhez, depresszióhoz vezet, érdemes szakértő segítségét kérni. Ugyanakkor magától az egyedülléttől nem kell feltétlenül félnünk, mert nem annyira negatív dolog, mint amennyire gondoljuk.

vehir.hu

További cikkek

A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
3 vlogot mutatunk, amiket érdemes követni, ha még csak ismerkedünk a társasjátékokkal.
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Életem során többször is, több lánynak feltettem ezt a kérdést: barátoknak, szerelmeknek. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a pénz, az egzisztencia, a csillogás vágya, az óhatatlanul hatalmas ígéretek ejtették rabul fiatal, vágyakozó szíveiket. Azonban rá kellett jöjjek, valódi válaszaikat nem szavaik, hanem életútjaik formálták.
Zarándokút New York utcáin
Zarándokút New York utcáin
Elképzelte már valaha, hogy egyszer végigjárja a lakóhelye összes utcáját, sétálható útvonalát? De nem ám félgőzzel, hanem úgy igazán, minden egyes kis részletre, a helyiekre és önmagára is odafigyelve. A New Yorkban élő Matt Green nem csupán eljátszott a gondolattal, meg is valósította.
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?
"Ma nem megy": havonta jön a baj
"Ma nem megy": havonta jön a baj
Milyen érzés, ha szomjasan nincs egy korty víz sem vagy éhesen egy száraz kifli? Milyen az, ha betegen nincs pénz gyógyszerre? Látjuk, meghalljuk, segítünk, ha tudunk. De mi történik, akkor ha valamit nem látunk, talán nem is hallunk, de segíteni kéne?
2019. október 23. // Gyöngyi névnap