Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megfilmesített dolgos hétköznapok

2019. május 31. 5:00
Középiskolás diákok pályázhattak kisfilmjeikkel a második alkalommal meghirdetett versenyen, ahol a cél különböző hiányszakmák bemutatása volt a fiatalok szemüvegén keresztül.

A „Foglalkoztatási együttműködés a Veszprémi járás területén” és a „Veszprém megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című EU-s projektek keretén belül a szakmák megismertetése, vonzóbbá tétele céljából hirdette meg Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprém Megyei Önkormányzat a szakmai kisfilm készítő pályázatot.

Vörösmarty Éva, a megyegyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy különböző szakmákat népszerűsítsünk úgy, hogy a diákok szemszögéből láthassák az adott területet az érdeklődő fiatalok és ez segítse a megfelelő pálya kiválasztását a későbbiekben. Az ötperces kisfilmek egy-egy szakma működését, életkörülményeit mutatják be.

Elmondta, hogy különböző szakmákba nyerhettek betekintést a kisfilmek értékelése során: hegesztő, könyvelő, CNC gépkezelő, villanyszerelő, felszolgáló. Az alelnök szerint a film készítőinek és a nézőknek is értékes tapasztalatot nyújtott a lehetőség.

- Hét kisfilm alapján hat hiányszakma kulisszatitkait ismerhettük meg, ám a verseny más készségeket is fejlesztett: a filmkészítés technikáinak széleskörű, változatos módjait alaposan megismerve láthattunk párbeszédeket, látványos képi megjelenítéseket. A filmek készítői elmélyültek a filmezés világában, ezzel is bővítve ismereteiket - mondta Brányi Mária alpolgármester.

Az alpolgármester kiemelte, hogy reméli, újabb szakemberekkel bővülhetnek az említett területek a filmek hatására.

A verseny első alkalommal 2017-ben indult, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. kezdeményezésére, majd a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve idén egy kibővített, újabb pályázatot hirdethettek meg a diákoknak.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a verseny egyfajta pályaorientáció jellegű segítség egy teljesen új, fiatalos módszerrel. A pályázat sikerét mutatja, hogy a kisfilmeket a résztvevő cégek használják a toborzáshoz, illetve hogy több korábbi pályázó diák az adott területeken helyezkedett el.

Hozzáfűzte: kiemelt cél, hogy jó szakemberek álljanak rendelkezésre és Veszprém megye munkaerő piacát segítve, ezek a jó szakemberek itt maradjanak és a helyi cégeknél kamatoztassák a tudásukat, ezért az ilyen jellegű projekteket érdemes folytatni.

A beérkezett kisfilmeket kilenc fős zsűri értékelte, döntésük alapján a “Faller villanyászok” csapata érdemelte az első helyet a 2019-es pályázaton: Angyal Gábor, Marosi Dávid és Schmidt Marcell a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma várpalotai tagintézményének tanulói (felkészítő tanár: Kukucskáné Báter Mónika).

A kisfilm a zirci Detherm Kft. közreműködésével készült el: részletesen mutatta be a villanyszereléssel kapcsolatos hétköznapi munkafolyamatokat és izgalmasabb projekteket. A díjat Farkas Áron a Detherm Kft. ügyvezetője adta át a nyertes csapatnak.

Az eredményhirdetést követően a kisfilmek készítőit apró ajándékokkal lepték meg a helyszínt, szakmai hátteret, segítséget biztosító cégek.

Közreműködő cégek: Detherm Kft., Jost Hungária Kft., Pepperl+Fuchs Kft., Bakonykarszt Zrt.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.