2020. július 7. // Appolónia névnap

Könyv a székely hadosztályról

2019. június 4. 17:09
Június 4-én mutatták be Veszprémben Gottfried Barna és Nagy Szabolcs könyvét, mely tárgyilagosan mutatja be a katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetét.

A Székely Hadosztály története - ez a címe két főlevéltáros, Gottfried Barna (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára) és Nagy Szabolcs (Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Levéltára) nyolc éve megjelent kötetének, melynek második kiadását kedd délután mutatták be Veszprémben.

Illésfalvi Péter hadtörténész szavai szerint a könyvben elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk tárgyilagos módon. A szerzők „krónikásai egy olyan kornak, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében.

A szereplők és az események mégis olyan egyetemes értékeket hordoznak, amelyek átívelnek téren és időn: az élni akarás, a küzdeni tudás és a lehetetlen legyőzésébe vetett hit kincsét. Példát adtak hazaszeretetből és elszántságból, erkölcsi táptalajt nyújtottak mindazoknak, akik nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba.

A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebbet megtudni”

- olvasható az ajánlásban.

A megyei levéltár épületében tartott keddi kötetbemutatón Ovádi Péter parlamenti képviselő a jelen lévő szerzőknek köszönetet mondva úgy fogalmazott: a kötet által megerősítésre kerül magyarságunk, „ami népünk egyik legnagyobb fegyvere akkor, ha meg kell védeni magunkat valamilyen külső hatástól.”

A könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőtA könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőt

„Fontos, hogy ne csak azokra az eseményekre emlékezzünk, amikor Erdély különböző íróasztaloknál meghozott döntések által ide-oda csapódott a nagyhatalmak között, hanem emlékezzünk azokról, akik életük árán is küzdöttek ezen döntések ellen” - mondta.

A kötet megszületéséről Nagy Szabolcs, a megyei levéltár főlevéltárosa beszélt. Kifejtette, a székely hadosztályról szóló könyv életének egyik legfontosabb munkája, mely olyan eseményeket ír le, melyről korábban nemhogy az iskolában, de szinte sehol sem lehetett hallani.

Nagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnakNagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnak

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Máig nem tisztázott a legnagyobb balatoni hajókatasztrófa igazi oka
Máig nem tisztázott a legnagyobb balatoni hajókatasztrófa igazi oka
1954-ben a gyereknap nem az örömteli kacagástól volt hangos Balatonfüreden, hanem rémült sikolyoktól a vízből és tanácstalan kiáltásoktól a partról. A Pajtás gőzhajó alig 15 méterre borult fel a parttól, mégis majdnem két tucat – javában gyermek – áldozata volt a tragédiának, aminek a pontos oka a mai napig tisztázatlan, teóriák viszont akadnak bőven.
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.
Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal
Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal
Emléktábla-avatással és kiállítással emlékeztek meg a 110 éve elindult és 50 éve bezárt Veszprém-Balatonalmádi-Alsóörs vasútvonalra a megyeszékhely vasútállomásán.
„Uram, Királyom! Végy magadhoz!”
„Uram, Királyom! Végy magadhoz!”
Megáldották a Bódi Mária Magdolnáról, a huszonnégy évesen vértanúságot szenvedő munkáslányról készült szobrot.
75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred
75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred
372 nap szolgálat alatt 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és a szovjet légierő támadó gépei felett. Kedd reggel emléktáblájuk előtt emlékeztek meg róluk, és helyeztek el koszorút.
2020. július 7. // Appolónia névnap