2019. december 6. // Miklós névnap

Könyv a székely hadosztályról

2019. június 4. 17:09
Június 4-én mutatták be Veszprémben Gottfried Barna és Nagy Szabolcs könyvét, mely tárgyilagosan mutatja be a katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetét.

A Székely Hadosztály története - ez a címe két főlevéltáros, Gottfried Barna (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára) és Nagy Szabolcs (Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Levéltára) nyolc éve megjelent kötetének, melynek második kiadását kedd délután mutatták be Veszprémben.

Illésfalvi Péter hadtörténész szavai szerint a könyvben elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk tárgyilagos módon. A szerzők „krónikásai egy olyan kornak, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében.

A szereplők és az események mégis olyan egyetemes értékeket hordoznak, amelyek átívelnek téren és időn: az élni akarás, a küzdeni tudás és a lehetetlen legyőzésébe vetett hit kincsét. Példát adtak hazaszeretetből és elszántságból, erkölcsi táptalajt nyújtottak mindazoknak, akik nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba.

A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebbet megtudni”

- olvasható az ajánlásban.

A megyei levéltár épületében tartott keddi kötetbemutatón Ovádi Péter parlamenti képviselő a jelen lévő szerzőknek köszönetet mondva úgy fogalmazott: a kötet által megerősítésre kerül magyarságunk, „ami népünk egyik legnagyobb fegyvere akkor, ha meg kell védeni magunkat valamilyen külső hatástól.”

A könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőtA könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőt

„Fontos, hogy ne csak azokra az eseményekre emlékezzünk, amikor Erdély különböző íróasztaloknál meghozott döntések által ide-oda csapódott a nagyhatalmak között, hanem emlékezzünk azokról, akik életük árán is küzdöttek ezen döntések ellen” - mondta.

A kötet megszületéséről Nagy Szabolcs, a megyei levéltár főlevéltárosa beszélt. Kifejtette, a székely hadosztályról szóló könyv életének egyik legfontosabb munkája, mely olyan eseményeket ír le, melyről korábban nemhogy az iskolában, de szinte sehol sem lehetett hallani.

Nagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnakNagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnak

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.
Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal
Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal
Emléktábla-avatással és kiállítással emlékeztek meg a 110 éve elindult és 50 éve bezárt Veszprém-Balatonalmádi-Alsóörs vasútvonalra a megyeszékhely vasútállomásán.
„Uram, Királyom! Végy magadhoz!”
„Uram, Királyom! Végy magadhoz!”
Megáldották a Bódi Mária Magdolnáról, a huszonnégy évesen vértanúságot szenvedő munkáslányról készült szobrot.
75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred
75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred
372 nap szolgálat alatt 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és a szovjet légierő támadó gépei felett. Kedd reggel emléktáblájuk előtt emlékeztek meg róluk, és helyeztek el koszorút.
Retro dallamok új köntösbe bújtatva
Retro dallamok új köntösbe bújtatva
Ismerős dallamok? Mintha már hallottad volna? „Talán a szüleim vagy a nagyszüleim ismerhetik, talán ők hallgatták anno”… Hogy lehetséges ez? Számos huszonegyedik századi dal létezik, amelyet huszonegyedik századi előadójukhoz kötünk. De menjünk egy kicsit vissza az időben! Összeszedtünk néhány dalt, amelyről tudjuk, sok-sok évvel ezelőtt már megírták mások, máshogy…Íme három példa:
2019. december 6. // Miklós névnap