2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

A szemetelő és a vegán: 10 hétköznapi dolog, amit te is megtehetsz a Földért

2019. június 7. 12:15
A héten volt a környezetvédelem világnapja. Nem csak tudományos felfedezésekkel és teljes életmódváltással segíthetünk, apró változtatásokkal is sokat tehetünk a Földért. Aggodalomra semmi ok a cikk végére senki nem lesz vegetáriánus, ha nem akar: tíz hétköznapi dolgot gyűjtöttünk, amikkel mindenki "jót csinálhat".

1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

Több ezer online felület és kiadvány szól a fenntartható, környezettudatos életről, kapcsolódó feladatokról, változásokról, ám a nagymértékű, gyors életmódbeli innovációkra nem mindenki nyitott. Lássuk, hogyan kerülhetünk akár tíz kis lépéssel is közelebb egy tudatosabb élet felé.

1. Kapcsold le a villanyt!

Kapkodva készülődünk: a fürdőszobában ég a villany, hiszen még vár ránk a fogmosás, a konyhában lámpafénynél fortyog a friss kávé, miközben a szobában a megfelelő ruhadarab kiválasztásával bajlódunk. Sokat tehetünk környezetünkért már azzal is, ha lekapcsoljuk a villanyt azokban a helyiségekben, ahol éppen nem tartózkodik senki. “Nekünk pedig csak egy gombnyomás.”

Haladóknak:
Érdemes fokozatosan energiatakarékos égőkre váltani.

2. Vászonra fel: vigyél saját szatyrot!

Az utóbbi időben divatosak lettek a saját készítésű, egyedi feliratokkal, festéssel ellátott vászontáskák. Praktikus darabok, hiszen viszonylag olcsón megvásárolhatjuk, egyszerűen moshatóak és könnyen elférnek a táskában. A papír verzió is sokkal jobbnak bizonyul műanyag társainál, ám a nyári záporokkal szemben nem mindig elég ellenálló.

Kerüljük a műanyag zacskók vásárlását, használjuk fel az otthon felhalmozott "zacskótartó zacskók" tartalmát majd törekedjünk a saját “táskák” használatára!

Mellette:
Egy mókás mintájú tartós szatyor valószínűleg jobban mutat a kézben, mint a hipermarketek által logózott egyszerhasználatos műanyag zacskók.

3. Bringázz, buszozz!

Az autó sokkal kényelmesebb és nem is minden esetben megoldható, hogy az ember biciklivel menjen dolgozni. Képzeljük csak el a szoknyában és kosztümben tekerő hölgyeket, vagy az aktuális nagy bevásárlást lebonyolító anyukákat. Ám sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért, ha a napsütéses reggeleken, amikor ruházatunk és napi teendőink is megengedik biciklire pattanunk. Ha valaki nem szívesen ül a kétkerekűn, érdemes néha autó mentes napot tartani és tömegközlekedni.

4. Használj újrahasznosítható üvegeket, poharakat!

A munkahelyi bögre már nem egy új keletű dolog, de a kirándulások, séták, kisebb összejövetelek során, legtöbben a műanyag flakonos üdítőket és a jól ismert fehér műanyag poharakat használják. Rengeteg kulacs és hordozható bögre közül választhatunk, amelyek akár évekig is hű társaink lehetnek a mindennapokban. Szerencsére már nem csak a Verdák vagy a Jégvarázs karaktereinek képével ellátott verziókhoz, hanem egyszerű felnőttes darabokhoz is hozzájuthatunk.

A hétvégi sütögetésnél és a céges összejöveteleken pedig a műanyagpoharak helyett lebomló poharakat, tányérokat és evőeszközöket is használhatunk.

5. Zárd el a csapot!

Szintén egyike a legtöbbet emlegetett környezetvédelmi módszernek. Hihetetlennek tűnhet, de ha fogmosás közben folyik a csap, percenként 7,5 liter víz folyik el. Zárd el a csapot, a Föld hálás lesz érte!

6. Ne szemetelj, szelektáld a hulladékot!

A szemetelés nem divat és senki nem is csinálja, de a hulladékgyűjtő akciókon mégis telve vannak a zsákok. Vegyük fel, ha véletlenül leesik és várjuk meg a következő szemetest, ha meg akarunk szabadulni valamitől.
Legyen az műanyag, papír, üveg vagy fém szelektáld és dobd az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőkbe!

Néhány információ a szelektív hulladékgyűjtésről: http://szelektalok.hu/szelektiv-tudastar/

7. Kevesebb pazarlás: a “na még egy kanállal” és a “soha nem volt rajtam” , illetve a “ csak megtetszett” dolgok Bermuda-háromszöge

Annyi ételt vegyünk, amennyit megeszünk. Valószínűleg ezt a mondatot oda-vissza fújva nőttünk fel mindannyian, de ennek ellenére rengeteg ételt vásárolunk meg és dobunk ki gyakran anélkül, hogy egyáltalán kibontanánk. Idézzük fel a régi szabályt és tényleg annyi ételt vegyünk, amennyi el is fogy.

Szintén gyakori jelenség, amikor egy tárgy vagy egy ruhadarab tetszik meg a polcon és hatalmába keríti az embert a “muszáj megvenni” érzés, majd otthon már annyira mégsem tökéletes.
Gondoljuk át mire van szükségünk vagy mi az, amit igazán szeretnénk. Sokat tehetünk a Földünkért, ha “alszunk a dologra egyet”.

8. Hasznosítsd újra!

Rengeteg módszer van az internetet különböző bútorok, ruhadarabok újrahasznosítására. Ha nem elég jó a kézügyességünk workshopok és műhelyek segíthetik régi megunt holmijaink megújulását.

9. Haladóknak: Olyan termékeket használj, amelyek a környezettudatosság jegyében készültek!

A nyúl emblémás vagy vegán kozmetikumok tesztelése során egy állat sem szenvedett, és a legtöbb termék esetében a felhasznált alapanyagoknak, természetes hozzávalóknak köszönhetően a saját testünk is hálás lesz a döntésünkért.

Ha kimegyünk a piacra kisebb termelők friss portékáinak széles kínálata vár, amik még egészségesebbek és finomabbak is. (Hiszen nem véletlenül mondja a nagymama, -a szupermarket zöldségeit szeletelve a vasárnapi ebédhez-, hogy a paradicsom íze sem olyan már, mint régen.)

10. Mondd el a barátaidnak!

A legnagyobb példakép a barátaink, ismerőseink előtt mi magunk vagyunk. Mutassuk meg magunknak, majd másoknak, hogy így is lehet…

Sulyok Georgina

További cikkek

Így szabadulhatunk meg legegyszerűbben a karanténkilóktól
Így szabadulhatunk meg legegyszerűbben a karanténkilóktól
Tudományos kutatás is megerősíti, hogy a karantén alatt felszaladtak a kilók a magyarokra. Megnéztük, hogy mennyivel mutat többet a mérleg átlagosan a magyar fürdőszobákban, és dietetikus segítségével tanácsokat is adunk, hogy hogyan szabadulhatunk meg ezektől.
A hosszú élet kilenc titka
A hosszú élet kilenc titka
Számos elmélet szól arról, hogy mi a hosszú élet titka, kutatók azonban most egyszerű statisztikai módszerekkel és a hosszú életű közösségek vizsgálatával meghatároztak 9 pontot. Vendégírónk ezt mutatja be most.
Mediterrán diéta, nem csak a déli népeknek
Mediterrán diéta, nem csak a déli népeknek
A tudatos húsfogyasztás, a járvány elleni védekezés, a mediterrán kultúra és a veszprémi régió szerencsés helyzete. Látszólag egymástól teljesen független témakörök, mégis összekapcsolódnak, és ha rájövünk az összefüggésekre, akkor nem csak egészségünk érdekében tehetünk sokat, hanem új gasztro-élményekkel is gazdagodunk, ráadásul hamarosan már nem csak az önkéntes karanténban.
Élelmiszer-felhalmozás után se legyen logisztikai problémája!
Élelmiszer-felhalmozás után se legyen logisztikai problémája!
Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Mutatunk néhány praktikát, hogyan tudja kivédeni ezt
Jóga: egységben test és lélek
Jóga: egységben test és lélek
Mindennapjainkat egy rohanó világban éljük, néha egy percet sem hagyva önmagunkra. Így rohanunk át heteinken, hónapjainkon, éveinken, az életünkön. Kevés időt szakítunk önmagunkra, a pihenésre, a testünk kiegyensúlyozására, ezért gyakran fáradtak, erőtlenek, kimerültek vagyunk – a testünk és lelkünk állandó feszültségtől szenved.
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap