2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Sör és lángos helyett: SUP jóga Balatonalmádiban

Elsőre hiába tűnik felkapott úrisportnak, jógázni a Balaton vizén sokkal felszabadítóbb és átmozgatóbb, mint elsőre gondolnánk.

Valószínűleg nem lövök mellé azzal, hogy a Balatonra járó közönség emlékezetébe az utóbbi években mélyen bevésődött a vízen ringatózó SUP-ozók látványa. Ha mégsem, itt egy 2016-os cikk, melyben első „kalandjaimat” írom le a stand up paddle-vel. Könnyű evezgetésre számítottam, de napokig izomlázam volt.

Elsőre talán férfiatlannak tűnik maga a jógázás, pláne akkor, ha mindezt a vízen, egy SUP-on tesszük. Ám ha vannak itt most férfi olvasók, eloszlatnám ezt az elképzelést, ugyanis SUP-on jógázni mindenkinek lehet. Sőt, mindenkinek kötelező, ha flow-élményre és egy kis izomlázra vágyik.

A balatonalmádi Wesselényi strandon a fitnesz park mellett idén nyitott SUPport Balatonalmádi SUP kölcsönző és egészségmegőrző bázis a Balatonnál már 6 éve működő SUPport Hungary egyik tagja. Náluk nem csak bérelni, hanem olyan szervezett közös SUP-os programokon is részt lehet venni, mint a naplemente túra és a vízi fitness edzés. Mottójuk, hogy egészségmegörző módon ösztönözzék az embereket a vízi sportokra, és a nyaralókkal is történjen valami azon kívül, hogy csak söröznek és lángosoznak a strandon. Na és hogy közösséget építsenek!

Egy különlegesnek tűnő programajánlatuk, a SUP jóga szemet szúrt a többi közül, így magát az oktatót, Tölgyesi Íriszt kérdeztem, mi ez az egész?

- Hiába jógázól már száz éve a földön, nem jelenti azt, hogy a SUP-on ugyanilyen magabiztosan el tudod végezni a gyakorlatokat. Mindenkinek kihívás ez az új szituáció. A legjobb benne, hogy felszabadító élmény, és minden koncepciót megtör a jógával kapcsolatban-mondja.

Az embereket egyszerre vonzza a különleges lehetőség, miközben egy kicsit tartanak is tőle.

Először izgulnak, hogy ki nézi őket a vízen, de aztán nagyon hamar feloldódnak, és belemerülnek a gyakorlásba. Igazából nincs sok lehetőség másra figyelni, mint az egyensúly megtartására. A csapat együtt indul a partról, miközben megismerkednek a SUP-ozás alapjaival, majd kikötnek egy bójánál, ahol kezdetét veszi a jóga.

Tölgyesi Íriszt kérdeztem a sup jógárólTölgyesi Íriszt kérdeztem a sup jógáról

5-10 perc áthangolódás után jönnek az első gyakorlatok: először ülés, fekvés, térdelés, felállás majd a bonyolultabb figurák. Egyszerre fókuszált, és játékos az egész, hiszen mindegy, hogy valaki kezdő vagy gyakorlott SUP jógás, időnként valaki belecsobban a vízbe. Emiatt van egy végtelenül felszabadító hangulata az egésznek, miközben a lényeg a testhelyzetek helyes végrehajtása és a testtudatosság kialakítása, ami sokszor nem egyszerű feladat.

A hullámok miatt a deszkán az összes izmunk folyamatos munkára van kényszerítve, hogy kiegyenlítsék egymást és egyensúlyban tartsák a testet. Még azok az apró izmok is bekapcsolódnak, amelyeket a földön állva vagy sétálva nem nagyon használunk. A talpban, combban, hasban és a hátban másnap garantált az izomláz!

sokszor nem egyszerű feladatsokszor nem egyszerű feladat

A vízen jógázás erősíti a koncentrációt, hisz ha már egy kicsit nem arra figyelünk, amit csinálunk, borulunk is a vízbe. Flow-élményt nyújt, mert olyan nehézségi fokon történik mindez, hogy muszáj figyelni arra, ami éppen történik. Ebből adódóan megszűnik a szokásos múltban és jövőben kalandozás, így az órák végén kipihenten, lecsendesedve, kisimúlva távoznak a résztvevők.

Azon kívül, hogy nem jár az agyuk, felfrissülnek, mindezt a szabad levegőn, a vízen, a napon, a természetben. Az óra végén pihentető, ellazító relaxáció is van, amely jó üzenet az idegrendszernek.

Érdekes megfigyelni, hogy az emberek ennek hatására sokszor megnyílnak, és egy jó atmoszféra alakul ki közöttük.

A csapatépítőnek is beillő program első hallásra mindenképp kipróbálandónak tűnik, hisz semmiféle előképzettség - sem jógás sem SUP-os tudás - nem szükség hozzá.

Ha esetleg idegenkednénk, és nem érezzük testhez állónak a SUP jógát, jó hír, hogy még mindig van lehetőségünk kipróbálni a szintén kellemesen átmozgató, nyugtató hatású naplemente túrát, vagy a keményebb, a deszkán való fitnesz edzést. De ez már egy másik történet.

Fotók: Jassek Balázs