Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Intel asztali hatmagosok

2009. július 27. 9:21 // Forrás: sg.hu
Dacára néhány, igencsak optimista jóslatnak, az Intel csak a következő év első felében dobja piacra asztali hatmagos processzorait.

Az X-bit Labs által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derült ki, hogy a processzorgyártó semmiképpen nem tudja még idén, az év vége előtt bemutatni az asztali vonalra szánt hatmagos fejlesztéseit. A Gulftown kódnév alatt készülő chipek ugyanis legkorábban az eredeti tervben is szereplő dátum körül jelenhetnek csak meg, ez pedig 2010 második negyedéve lesz.

Addig tehát marad a jelenlegi zászlóshajó, az Intel Core i7 975, amely további négy negyedéven át vezetheti az asztali processzorok versenyét. A Gulftown érkezésekor az egyik legnagyobb előny a kompatibilitás lesz, hiszen az új jövevények gond nélkül illeszkednek majd az LGA1366 foglalatba, emellett hat magot tartalmaznak, ám a Hyper-Threading technológia jóvoltából egyszerre akár 12 szálon is végezhetnek számításokat. A gyártó sebességbeli előnyöket is ígér, ám azt még megjósolni sem nagyon lehet, hogy ennek mértéke hogyan alakul majd.

Fontosnak tartják megjegyezni, hogy a Gulftown sorozat a Westmere családba tartozik, amely architektúrális változásokat is jelent a jelenleg a csúcskategóriát képviselő Nehalem családhoz képest. Az Intel állítása szerint a teljesítmény jelentős növekedésére számíthatunk, miközben a fogyasztás esetében továbbra is a 130 watt jelenti majd a plafont. Több részletet nem árulnak el a fejlesztésekről, találgatni is felesleges, így jó sok türelemre lesz szüksége azon fanatikusoknak, akik máris valami újra vágynak a Core i7 sorozat megjelenése után.

Az Intel részéről tehát 2010 második negyedévben várhatjuk az igazi újdonságokat (már ha nem említjük a lassabb, ám beépített grafikus vezérlővel kiegészülő hibrid mobil chipeket, amelyek érkezése az év végén, illetve jövő év elején esedékes).

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.