2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Intel asztali hatmagosok

2009. július 27. 9:21
sg.hu
Dacára néhány, igencsak optimista jóslatnak, az Intel csak a következő év első felében dobja piacra asztali hatmagos processzorait.

Az X-bit Labs által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derült ki, hogy a processzorgyártó semmiképpen nem tudja még idén, az év vége előtt bemutatni az asztali vonalra szánt hatmagos fejlesztéseit. A Gulftown kódnév alatt készülő chipek ugyanis legkorábban az eredeti tervben is szereplő dátum körül jelenhetnek csak meg, ez pedig 2010 második negyedéve lesz.

Addig tehát marad a jelenlegi zászlóshajó, az Intel Core i7 975, amely további négy negyedéven át vezetheti az asztali processzorok versenyét. A Gulftown érkezésekor az egyik legnagyobb előny a kompatibilitás lesz, hiszen az új jövevények gond nélkül illeszkednek majd az LGA1366 foglalatba, emellett hat magot tartalmaznak, ám a Hyper-Threading technológia jóvoltából egyszerre akár 12 szálon is végezhetnek számításokat. A gyártó sebességbeli előnyöket is ígér, ám azt még megjósolni sem nagyon lehet, hogy ennek mértéke hogyan alakul majd.

Fontosnak tartják megjegyezni, hogy a Gulftown sorozat a Westmere családba tartozik, amely architektúrális változásokat is jelent a jelenleg a csúcskategóriát képviselő Nehalem családhoz képest. Az Intel állítása szerint a teljesítmény jelentős növekedésére számíthatunk, miközben a fogyasztás esetében továbbra is a 130 watt jelenti majd a plafont. Több részletet nem árulnak el a fejlesztésekről, találgatni is felesleges, így jó sok türelemre lesz szüksége azon fanatikusoknak, akik máris valami újra vágynak a Core i7 sorozat megjelenése után.

Az Intel részéről tehát 2010 második negyedévben várhatjuk az igazi újdonságokat (már ha nem említjük a lassabb, ám beépített grafikus vezérlővel kiegészülő hibrid mobil chipeket, amelyek érkezése az év végén, illetve jövő év elején esedékes).

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.