2019. október 24. // Salamon névnap

Dél-Koreában büntetik a pazarlást

2019. július 15. 4:00
BBC - The Food Chain
Korábban már írtam arról, mennyi ételt dobunk ki a szemétbe, és hogy mennyit tehetnénk a környezetünkért, ha csak annyi élelmiszert vennénk meg, ami várhatóan el is fogy. Dél-Koreában már reagáltak a jelenségre: pénzbüntetést kell fizetnie annak, aki ételmaradékot dob ki.

Szöulban a konyhai maradékot egy a társasházakban elhelyezett gépbe kell betenni. A gépek ajtaja egy feltöltőkártyával nyitható, a készülék pedig leméri a kidobott élelmiszer súlyát, és annak megfelelő összeget von le a kártyáról: egy kilogramm ételért (pontosabban a kidobásáért) nagyjából 35 forintnak megfelelő wont.

Photo: straitstimes.comPhoto: straitstimes.com

Az ebből befolyó pénzt komposztálásra és egyéb újrahasznosítási technológiákra fordítják. Az ételmaradék kezelését már több mint húsz éve szabályozzák Koreában, azonban a súly alapú büntetést csak 2012-ben vezették be, nem kis aggodalmat keltve a szöuliakban: az éttermekben, élelmiszerboltokban, vagy egy-egy nagyobb családi ünnepség után tetemes mennyiségű maradék kerül a kukákba. A rendszer bevezetése a kezdeti ellenállás dacára beváltotta a hozzá fűzött reményeket: azóta nagyjából harmadával csökkent a kidobott élelmiszer mennyisége az országban.

Kidobott ételekbe fogunk belefulladni - vehir.hu

Edd meg a maradékot is, mert Afrikában éheznek! - hallhattuk megannyiszor gyerekkorunkban. Ennél azért jobb érvek is szólnak a pazarlás ellen.

A tudatosabb vásárlás mindannyiunknak jobb lenne: kevesebb pénzt hagynánk a boltban a bevásárláskor, ha nem vennénk feleslegesen sok élelmiszert, és a környezetet is kímélnénk, ha az élelmiszeriparnak csak a valós igényeket kellene kielégítenie, nem kellene kitermelni azt az ételmennyiséget, ami aztán úgyis a szemétben végzi.

Söge

További cikkek

A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
3 vlogot mutatunk, amiket érdemes követni, ha még csak ismerkedünk a társasjátékokkal.
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Életem során többször is, több lánynak feltettem ezt a kérdést: barátoknak, szerelmeknek. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a pénz, az egzisztencia, a csillogás vágya, az óhatatlanul hatalmas ígéretek ejtették rabul fiatal, vágyakozó szíveiket. Azonban rá kellett jöjjek, valódi válaszaikat nem szavaik, hanem életútjaik formálták.
Zarándokút New York utcáin
Zarándokút New York utcáin
Elképzelte már valaha, hogy egyszer végigjárja a lakóhelye összes utcáját, sétálható útvonalát? De nem ám félgőzzel, hanem úgy igazán, minden egyes kis részletre, a helyiekre és önmagára is odafigyelve. A New Yorkban élő Matt Green nem csupán eljátszott a gondolattal, meg is valósította.
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?
"Ma nem megy": havonta jön a baj
"Ma nem megy": havonta jön a baj
Milyen érzés, ha szomjasan nincs egy korty víz sem vagy éhesen egy száraz kifli? Milyen az, ha betegen nincs pénz gyógyszerre? Látjuk, meghalljuk, segítünk, ha tudunk. De mi történik, akkor ha valamit nem látunk, talán nem is hallunk, de segíteni kéne?
2019. október 24. // Salamon névnap