Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A dal, ami életet menthet

2019. július 29. 4:05
Van egy zene, ami képes visszahozni az életbe. És nem valamilyen ősi mantráról van szó, elég a hetvenes évek diszkókorszakába visszamenni.

Megmozdulunk rá otthon, koncerten, buliban, vezetés közben, de akkor is, ha csak a háttérben szól. Sokszor függetlenül attól, hogy milyen a zenei ízlésünk, egy fülbemászó dallam ütemére óhatatlanul is elindul a lábunk. Nem is gondolnánk, hogy némely esetben viszont még életeket is menthet egy-egy zene, és most nem a zene lélekre gyakorolt pozitív hatásáról beszélünk, hiszen az mindenkinél más és más.

Születtek viszont olyan zeneszámok a történelemben, amelyek jelentősen segítik azt, hogy vészhelyzet esetén képzettség hiányában helyesen alkalmazzuk a szívmasszázst.

Infarktus esetén a legtöbb esetben hiába észlelik a rosszullétet azonnal, a mentők tárcsázásán kívül nem mernek a beteghez nyúlni, holott a semmittevésen kívül a legegyszerűbb szívmasszázs is életről, vagy halálról dönthet.

Nem tudom, hogyan álljak neki! Félek, hogy csak rosszabbat teszek vele!

- a leggyakrabban elhangzott kifogások.

Pedig csak egy ismert dalt kell dúdolni magunkban és annak ütemére elvégezni azokat a mozdulatokat a beteg mellkasán, amelyeket ha máshol nem, hát a jogosítvány megszerzéséhez kötelező EÜ-képzésen már biztos, hogy megtanultuk.

Na jó, de hogy néz ki az, hogy valakinek megáll a szíve, mi pedig éneklünk?

A valóságban nem is az éneken és a zenén van a hangsúly, hanem a dal BPM ütemén.

A BPM (Battiti per minuto; angolul: Beats Per Minute – percenkénti leütésszám) a metronómon az egy perc alatt elhangzó ütések száma egy adott műben (egy leütés általában egy negyedkottára értendő). A zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység.
Forrás: Wikipedia

Az újraélesztéshez legideálisabb a 100-as BPM, azaz amikor a percenkénti ritmus 100 leütést ad ki. Pontosan ennyi nyomás kell a szívmasszázs során is percenként. De ahelyett, hogy stopperrel próbálnánk eltalálni a helyes ütemet, elég ha lélekjelenlétünkben felidézünk egy 70-es évekbeli klasszikust!

A Bee Gees klasszikusa a Stayin’ Alive még címében is sugallja mögöttes tartalmát: Életben maradni.

Ezen kívül születtek még hasonló alkotások, amelyek felértek a zenei toplisták élére, miközben az is lehet, hogy konkrét életeket mentettek meg korábban.

A teljesség igénye nélkül néhány:

Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd

I Will Survive – Gloria Gaynor

Another One Bites the Dust – Queen

A hazai zenei palettán is találhatunk ilyen dalt. Nem is olyan régen az Irie Maffia adott ki egy új dalt Wake Up címmel. A zenekar nem titkoltan direkt az újjáélesztés technikájának népszerűsítése érdekében készítette ezt a dalt, hogy merjünk cselekedni azonnal akkor, ha mellettünk valaki rosszul lesz.

Tehát élvezzük a nyári fesztiválokat, strandolást, a meleget, bulizzunk nagyokat, de ha mégis – bár mindenkinek azt kívánom, hogy ne kerüljön ilyen szituációba – valaki rosszul lesz mellettünk, ne habozzunk cselekedni és idézzük fel magunkban valamelyik klasszikust, miközben nekilátunk az életmentésnek!

Hajas Bálint
további cikkek
Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Hétvezér Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Kicsiny hazánkba, ahol még a vonat sem jár- csak hébe-hóba – és ahol a telefon tiltott eszköznek számít a svájci bicska mellett az iskolákban, az elmúlt egy-két évben ezen tulajdonságokkal párhuzamban berobbant a mesterséges intelligencia-láz. A Terminátor filmeken szocializálódott X- és Y-generációk pedig a már meglévő életközepi válságuk mellé hozzácsapták azt az érzést is, hogy innentől kezdve soha többé nem lesz szükség rájuk, a munkájuknak semmi értelme ezentúl és így az életüknek sem. 2024. szeptember 15. 21:43 Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nem kell beérni a szórakoztató műfajok gyenge kínálatával, a semmihez nem értő, ugráló, vihogó, sipogó, csipogó, tenyércsapkodós, áljókedvű celebek majomkodásával, a megrendezett jelenetek esetlenségével, a begyakorolt érzelmek prezentálásával. Éppenséggel olyanok is csinálhatnak nagy nézettségű show-t, akik értenek is valamihez. Akik nem celebek, hanem világhírű sportolók. Karsten Warholm és Armand Duplantis csatájáról… 2024. szeptember 8. 21:33 Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Néhány éve még azon táttotta a száját a világ, hogy a ChatGPT képes értelmesen válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre, mára viszont már az AI irányítja a Halálcsillagot is.  2024. szeptember 1. 19:55 A kereszt, ami elveszi a szabadságot A kereszt, ami elveszi a szabadságot Amíg Veszprémben a közéleti viták augusztusi uborkaszezonját egy szobor át-, vagy elhelyezése – értelmezés kérdése – borzolja leginkább, addig Budapesten már-már ideológiai háború bontakozik ki egy sokkal nagyobb nemzeti jelkép körül, mint amilyen az itteni millenniumi emlékmű. A párizsi olimpia nyitóünnepségen extázisa után most Magyarországon is lendületet vett gender-, vallás-, és mindentől semleges liberális tömb, akik a szabadságuk legnagyobb korlátját éppen a kereszténység jelképében látják. Abban a keresztben, amire Szent István alapozta Magyarország függetlenségét. 2024. augusztus 25. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.