Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kíváncsiság és tudásszomj nem korfüggő – Kezeljük helyén a szelfit!

2019. augusztus 1. 11:57
Második alkalommal szervezett szabadegyetemi előadást nyugdíjasoknak a Pannon Egyetem és az Északi Szomszédok Szövetkezet szerdán. A témakör ezúttal a művészettörténet volt.

Az előadást Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke és megyei elnöke nyitotta meg. Kijelentette: a szervező szövetkezet egy nemes ügy élére állt, remélhetőleg példájukat az ország más városaiban is követik majd. Elmondta, hogy a VOSZ érdekvédő szervezetként párbeszédet folytat más társadalmi csoportokkal is, egy ilyen közös erőfeszítés eredménye, hogy létrejöhettek a nyugdíjas szövetkezetek, amelyek kedvező körülmények között segítik munkához az időseket. Gazsi rámutatott: az elmúlt években jelentősen átalakult a munkaerőpiac, ma már senki nem teherként, hanem értékes, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállalóként tekintenek a nyugdíjasokra.

A nap ismeretterjesztő előadását B. Hegedűs Piros festőművész, tanár tartotta meg, aki a portréábrázolás történetébe engedett betekintést a willendorfi vénusztól a szelfiig. Elmondta, hogy bár a csücsörítős szelfi az idősebb korosztály számára megütközést keltő, a képi ábrázolásokat mindig az adott kor társadalmi normái és elvárásai szerint kell értelmezni.

A művészet történelme során az alkotás célja sokat változott: a már említett willendorfi vénusz egyszerű használati tárgy volt, szertartási célokat szolgáló termékenységi idolnak készítették, ahogy például az egyiptomi fáraók szarkofágjai, halotti maszkjai is praktikus okokból jöttek létre: hogy tulajdonosuknak segítséget jelentsenek a túlvilágon.

A mai értelemben vett portréábrázolások az előző évezredben alakultak ki – elsősorban tehetős emberek megrendelésére készültek ilyen alkotások, és ekkor született meg a szelfi, vagyis az önarckép műfaja is, amit Da Vincitől Düreren és Rembrandton át Van Gogh-ig. Ha végignézzük hat évszázad portréit, azt látjuk, hogy különböző korokban nagyon eltérő ábrázolási módokat alkalmaztak, ahogy egy adott korban a különböző országokban is más erkölcsi, esztétikai normák vezették az alkotók kezét.

A fényképezőgép feltalálása után a családi portrékat már nem a festőktől rendelték meg, így a kor szellemének megfelelő ábrázolásmód helyett a művészek játékossá, kísérletezővé váltak. B. Hegedűs Piros rámutatott: aki nem tudja értékelni ezt a játékosságot, az nem tudja igazán érteni és szeretni a XX. századi képzőművészet portréit.

A szelfiket tehát ezen szempontok alapján érdemes a helyén kezelni: nem a negyven-ötven évvel ezelőtti, hanem a posztolók mai vizuális nyelvezetét, kulturális közegét figyelembe véve, a a XX. századból örökölt játékosságot értékelve.

Az előadást követően a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar nyilvános főpróbán mutatta be az Auer Fesztiválra összeállított műsorát.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.