2019. október 24. // Salamon névnap

„Ezek a mai idősek”

2019. augusztus 12. 4:30
Előbbi kifejezést általában úgy halljuk: „Ezek a mai fiatalok”, és ezt sem a legpozitívabb értelemben használjuk. Ezért úgy döntöttem, fordítsunk meg mindent!

Fordítsuk meg a kifejezésben szereplő korosztályt, és a negatív tartalmat! Nemrég Veszprém egyik parkjában ültem egy padon, ugyanis fél órával előbb érkeztem a dolgomra. Kellemes idő volt, így azt gondoltam, leülök, lenyugszom, hallgatom a természetet. Nem telt el három perc, és egy idős hölgy indult felém… Úgy nézett rám, mint aki ismer engem; de tekintve, hogy elég jó az arcmemóriám, rájöttem, hogy csak közvetlen.

tudnodkell.infotudnodkell.info

Rögtön éreztem, hogy le fog ülni, és hogy ez a beszélgetés nem két perc lesz. Így is történt, leült, és a semmiből mesélni kezdett. Aztán megfordítottam a dolgot, és kérdezgetni kezdtem. Mint kiderült, 1938-ben született, (József Attila halála után egy évvel!). Ehhez képest, tele volt energiával, életkedvvel. Részletesen elmesélte, hogy honnan jött, mit dolgozott, mióta nyugdíjas, milyen volt anno a főnöke, és persze az unokái történetei sem maradhattak el.

Irodalmi JelenIrodalmi Jelen

Miután részletesen kiveséztük az imént felsorolt dolgokat, megkérdezte, én ki vagyok. Csillogó szemekkel figyelt, hallgatott, miközben azonosságokat talált az életünkből. A beszélgetés során egyszer sem kaptam meg, hogy bezzeg az én időmben, vagy, hogy ezek a mai fiatalok. Fél órát beszélgettem ezzel a kedves „idegennel”, valószínűleg soha nem találkozunk, de ezt a fél órát egymásnak adtuk, és a történeteinknek. Egyszóval megváltottuk a világot.

Szabó Eszter

További cikkek

A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
3 vlogot mutatunk, amiket érdemes követni, ha még csak ismerkedünk a társasjátékokkal.
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Életem során többször is, több lánynak feltettem ezt a kérdést: barátoknak, szerelmeknek. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a pénz, az egzisztencia, a csillogás vágya, az óhatatlanul hatalmas ígéretek ejtették rabul fiatal, vágyakozó szíveiket. Azonban rá kellett jöjjek, valódi válaszaikat nem szavaik, hanem életútjaik formálták.
Zarándokút New York utcáin
Zarándokút New York utcáin
Elképzelte már valaha, hogy egyszer végigjárja a lakóhelye összes utcáját, sétálható útvonalát? De nem ám félgőzzel, hanem úgy igazán, minden egyes kis részletre, a helyiekre és önmagára is odafigyelve. A New Yorkban élő Matt Green nem csupán eljátszott a gondolattal, meg is valósította.
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?
A város senkit nem hagy magára
A város senkit nem hagy magára
A közösség erejét az mutatja meg, hogyan figyelünk azokra, akikre a leginkább szükséges a figyelmünket irányítani: az idősekre, akiknek a legtöbbet köszönhetjük – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester csütörtökön a Völgyikút utcai Idősek Otthonában rendezett Alzheimer café eseményen.
2019. október 24. // Salamon névnap