Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Amikor még pörgős szoknyában roptuk

2019. augusztus 17. 4:30
Herczku Ágnes és Nikola Parov visszavisznek minket egyenesen a gyökereinkhez a Világjava Estek utolsó napján.

Rendben, nem mondom, hogy mindenki életében volt egy korszak, amikor a magyar folklór jelen volt a mindennapjaiban, de azért annak, aki a 80-as, 90-es években, (illetve még korábban) falun kezdett el felcseperedni, még ott élnek az emlékeiben a képek az óvodai téltemető énekekről, táncokról az égő szalmabábu körül, a májusfa állítások, a néptáncos műsorok, a prögő szoknyák és a csattogó csizmák. Akkoriban keresztbe rakni két botot és leutánozni a néptáncosokat, belehallgatni Bartók gyűjtéseibe, farsangolni, betlehemezni ugyanolyan izgalmas volt, ha nem izgalmasabb, mint az Instát pörgetni.

Azóta nagyot változott a világ, a magyar népszokások, babonás vigasságok egyre kevesebb réteget érintenek meg, de Herczku Ágnest és bandáját hallgatva egy kicsit újra vissza tudunk utazni képzeletben ezekbe a nyugodt, gyerekkori, színes emlékekbe. Herczku Ágnes és Nikola Parov, a banda vezetői megkerülhetetlen személyiségei a folklór műfajnak, műsorukban pedig a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multiinstrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

Nem véletlen, hogy legutóbbi, Bandázom című albumuk hetekig a Songlines zenei magazin toplistása volt: abszolút minőségi zenét nyújtanak, amit nemcsak az idősebb korosztály értékel, de a fiatalabbaknak is érdekes zenei élményt kínálnak.

Ebből adnak ízelítőt szombat este is az Óváros téren, ahol ingyenes koncertet adnak. Esőhelyszín az Agóra.

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot. 2024. július 22. 21:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.