2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Szép új, robotizált világ: hol tartunk most?

2019. szeptember 8. 12:26
ecoport magazin
A robotok megítélése megosztja az embereket. Vannak, akik idegenkednek tőle, mások ebben látják a jövőt. Egy biztos: egyre inkább a hétköznapjaink részévé váltak, és minden eddiginél gyorsabban fejlődnek.

A robot, mint szó, eredetileg szláv eredetű (robota), jelentése: szolgamunka. A hivatalos definíció szerint a robot egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Ezt irányíthatja ember, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógépre bízva.

Robotokat – bár már az iparosodás korában voltak automatizált gépek – a 20. század óta használ az emberiség. A világ első valódi robotja a Televox nevű humanoid robot volt, mely az Egyesült Államok telefonos rendszerét működtette 1927-ben.

Asimov 1942-es robotika törvényének megfogalmazása után pár évvel virágzásnak indult a számítástechnika és a robotika (e kettő nem választható el egymástól), aminek hatására gyárak hajtották saját malmukra a technológia fejlődését. Az első ipari robot 1961-ben állt munkába a General Motors gyártósorán.

Az 1970-es évek már a Holdon használt távvezérelt robotokról, a környezetükre reagáló és az objektumok mozgatására képes gépekről szólt. 1986-ban a Honda megkezdte a humanoid kutatási és fejlesztési program létrehozását, aminek során olyan robotokat hoztak létre, melyek képesek voltak kapcsolatba lépni emberekkel. Azóta exponenciálisan növekszik a robotok felhasználási területe és fajtája.

Ma már az ipar mellett jelen vannak az élet legkülönbözőbb területein: orvosoknak segítenek (sebészeti beavatkozás), háborúkban vesznek részt (tűzszerész robotok, felderítő drónok), háztartási munkát végeznek (porszívó robot, medence takarító robot, sepregető robot, eresz takarító robot), adatot dolgoznak fel és szórakoztatnak. Egy szóval körülvesznek minket.

A legizgalmasabb, hogy mára eljutottunk odáig, hogy a gépek a mesterséges intelligenciának köszönhetően képesek tanulni az emberektől és egymástól. Vannak szoftverek, amelyek autót vezetnek, értékelhető képeket festenek, zenét komponálnak, vagy izgalmas és élvezhető novellákat állítanak össze.

A robotok felhasználási területe számos izgalmas felhasználási területtel kecsegtet, azonban jó észben tartani: ezeket is emberek hozták létre, így csupán tőlünk függ, hogy mire használjuk őket.

Ge. Á.

További cikkek

Csíkszeredában tette le a veszprémi Controlsoft Kft. új leányvállalatának alapkövetét
Csíkszeredában tette le a veszprémi Controlsoft Kft. új leányvállalatának alapkövetét
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi minisztere a helyi elöljárókkal pénteken részt vett a Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. beruházásának alapkőletételén.
Először készítettek képet a Tejút közepén található fekete lyukról
Először készítettek képet a Tejút közepén található fekete lyukról
Pontosabban az árnyékáról – mivel a fekete lyukból nem szökik ki a fény, így lefényképezni sem lehet.
Huszonöt éve indítja el a fiatal kutatók pályáját a Bolyai János ösztöndíj
Huszonöt éve indítja el a fiatal kutatók pályáját a Bolyai János ösztöndíj
A Bolyai János kutatási ösztöndíj alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a Veszprémi Akadémiai Bizottság kedd délután.
Jubileumát ünnepli a Műszaki Kémiai Napok
Jubileumát ünnepli a Műszaki Kémiai Napok
50. alkalommal rendezik meg a napokban a Műszaki Kémiai Napok konferenciát a Pannon Egyetemen, ahol a jövő legfontosabb kémiai kutatásairól is szó esik.
Megkezdte működését a Knapp Hungary Kft. Nemesvámoson
Megkezdte működését a Knapp Hungary Kft. Nemesvámoson
A raktárlogisztikai eszközöket gyártó osztrák hátterű cég az MTD Hungária kivonulása utáni űrt tölti be Nemesvámoson, a fejlesztés részeként pedig csütörtökön adták át a Knapp Hungary új üzemét.