2019. október 16. // Gál névnap

Női portré: megjelent a Veszprém Portré legújabb száma

2019. szeptember 18. 12:10
A 21. állítólag a nők évszázada. Hogy ez valóban így lesz-e, arról még van 80 évünk dönteni, mindenesetre az kétségtelen, hogy a nők egyre aktívabban vannak jelen a társadalomban. A Veszprém Portré legújabb, Fiatal nők című száma is velük foglalkozik.

A téma már csak azért is aktuális, mert a sok tekintetben tévesen gyengébbik jelzővel illetett nem mozgolódása rengeteg érdekes kérdést vet fel össztársadalmi szinten. Átalakuló szerepkörök, elvárások, sztereotípiák, önmegvalósítás, üvegplafon – csak néhány ezek közül, amelyek már önmagukban egy szakdolgozatnyi írásra lennének elegendőek egyenként. Természetesen a lapszám nem diplomadolgozatnak készült, de a szerkesztők igyekeztek tömör keretek között izgalmasan körüljárni a fenti kérdéseket.

Egyáltalán, milyen az igazi nő? – indít a (költői) kérdéssel rögtön a lap, amely már annyiszor képezte vita tárgyát. Önfejlesztő könyvek, magazinok, nagy megmondó emberek igyekeztek terelni minket az igazi nőiség eszménye felé, pedig a válaszhoz lehet, csak lefagyizott szoknyájú gyermek énünkhöz kellene visszanyúlni, aki nem másokra hallgatott, hanem önmaga elképzeléseit követte. Erről Sulyok Georgina vall az „előszóban”.

A lap a személyes vallomások és a történelmi arcképcsarnok után szakemberekkel is körbejárja a kérdést: hogyan változott a nők társadalomban betöltött szerepe, mit jelent ma az önmegvalósítás, hol vannak a határai, összeegyeztethető-e munka és magánélet, milyenek a mai fiatal nők, és egyáltalán mi lehet a kulcsa annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, amikor folyamatosan górcső alatt vagyunk. Kővári Edittel, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának docensével és Tóth-Márhoffer Márta pszichológussal beszélgettünk.

Felmerülhet a kérdés: egy új típusú női pályát akarok megvalósítani, vagy a klasszikushoz jobban kötődöm? Ez jelenleg a legerősebb kérdés, hogy mibe fektessük az energiáinkat a húszas, harmincas éveink elején: tanulunk, több diplomát szerzünk, karriert építünk, gyermeket vállalunk, anyák leszünk. Rájöttünk, hogy tudunk dönteni és tudunk alternatívákat találni a jövőbeli életünkre, és azt szeretnénk kipróbálni.”

/ Tóth-Márhoffer Márta/

Az önkeresés útján időnként meglehetősen jól jön, ha van egy tapasztaltabb, érettebb személy, akire felnézhetünk, akinek a személyes példája, helytállása erőt adhat. Női regény című rovatunkban Ágoston Aranka és Héthelyi Réka élettörténete olvasható.

Arankát hatalmas életösztön mozgatta. Több életre elegendő bánat, megpróbáltatás érte. De ő mindig talpra állt, mindig volt bátorsága keresni a boldogságot. Vállalta magát.”

/Ágoston Aranka/

A Helyi érték rovatban aztán nyolc fiatal, tehetséges és sikeres nő portréja kapott helyet, bizonyítva a nők sokszínűségét, és hogy a sztereotípiáknak tényleg nem kell felülni.

Hegedűs Barbara neve talán a legismertebb mindegyikük közül. 2014-ben, az önkormányzat talán legfiatalabbjaként lett képviselő, az elmúlt öt évben azonban több ízben is megmutatta, elég rátermett a feladathoz. Már hamar megfogalmazódott benne, mit szeretne: tenni a közösségéért, a nemzetért, ahhoz pedig következetesen is tartotta magát. Női mintákról, a tapasztalatszerzés fontosságáról, anyaságról és karrierről, valamint a nők és a politika összehozásáról beszélgettünk vele.

Én is arra biztatom a fiatal nőket, merjenek részt venni a közéletben, és tekintsenek úgy a politikára, mint a saját közösségükért végzett munkára. Talán sokszor úgy tűnhet, mintha a politika valami távoli, megfoghatatlan, a férfiak számára létrehozott kis világ lenne, pedig az az életünk része, a legkisebb hétköznapi helyzetekben is ott van a közösségi felelősségvállalás. Nagy szükség van a nőkre a jövőben, ráadásul vannak olyan témák, mint a családpolitikai intézkedések, a nők helyzete a munka világában, amire csak ők tudnak igazán jó válaszokat megfogalmazni.”

/Hegedűs Barbara/

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Major Diána 22 évesen nyerte el az ország legjobb amatőr cukrásza címet a VIASAT3 Ide süss! című gasztro műsorában, amihez nemcsak tehetsége, szorgalma és szakmai alázata, de kitartása is egyértelműen hozzájárult: a saját útját akarta járni, az abba vetett hite pedig ki is fizetődött. Maximalizmusról, tanulásról, a versenyről és a süteményekhez fűződő meglepő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.

Major DiánaMajor Diána

12 nyelvből van nyelvvizsgája, magántanárként oktat is nyelveket, de az igazi szerelme a zene és az ének: Ladányiné Cz. Nagy Zsófia jelenleg a Party Maffia, Dogs N' Roses és a Sofi & The Funktazi zenekarokban muzsikál, de nem lepődnénk meg, ha a későbbiekben még bevállalna még egy pár zenekart. Igazi nyughatatlan lélek, aki már gyerekkorában is szeretett volna kitűnni – nos, ez kétségtelenül sikerült neki, ahogy az a beszélgetésünkből is kiderül.

Azt látom az emberekben, hogy nagyon sokan élik le úgy az életüket, hogy van bennük valami plusz érdeklődés valami olyan iránt, amivel nem foglalkoznak, mert mindig közbeszól valami – pedig ha végigvinnék, más emberek lehetnének.Nekem nagyon fontos, hogy mind életemben, mind azután valami emléket hagyjak magamból a gyerekeimben, a tanítványaimban, azokban az emberekben, akik szeretik azt a zenét, amit játszom.”

/Ladányiné Cz. Nagy Zsófia/

A magazinban emellett interjú olvasható még többek között Porkoláb Eszterrel, a Hester«s Life megálmodójával, Telegdi Kamilla színésznővel és Csillag Andrea buszsofőrrel is.

A Veszprém Portré legújabb száma IDE KATTINTVA olvasható.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
A Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezésére átalakul a Kossuth utcai információs pavilon, új funkciók költöznek a létesítménybe.
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
2019. október 16. // Gál névnap