2019. október 16. // Gál névnap

Hair-kulisszák: Annak, aki már látta, és annak, aki még nem

2019. szeptember 22. 4:00
Csütörtök este a Pannon Várszínház művészei lepték el az Utas és holdvilág Antikváriumot, hogy kisebb-nagyobb kulissza titkokat tárjanak fel a már nagy sikerrel bemutatott Hairről.

Elsőként Molnár Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd rögtön át is adta a szót Krámer György koreográfusnak, aki a beszélgetés moderátoraként azzal kezdte, hogy az estnek helyszínt adó antikváriumról beszélt:

„Ez már egy találkozási pont, ahol mindig történik valami, több tehát, mint egy antikvárium.”

A beszélgetés megindításaként a két vendég, vagyis Marton Lívia és Vándorfi László „bemelegítő” kérdései következtek, melyeket Krámer György a lehető legnagyobb felkészültségből indított útnak. Megismertük Vándorfi különös kapcsolatát Jancsó Miklóssal, akitől rengeteget tanult, s mintegy igazi mester, példakép volt számára. Vándorfi elmondhatja, hogy közel száznyolcvan rendezést tudhat a magáénak, noha a kezdetek kezdetén egészen különös szemmel nézett a rendezőkre: „A rendezők mindig is gyanús emberek voltak.”, majd amint belecsöppent, máris megváltozott „gyermekded” véleménye.

Marton Líviáról, aki a Hair dalszövegein dolgozott Likó Marcellal, megtudhattuk milyen barátság hozta erre az előadásra, hiszen az említett alkotótárs gondolata volt, hogy Líviához illene a „szerep”, így már az első nagy beszélgetésre kész anyagokkal ment be a színházba. Lívia az édesapját emelte ki, mintegy mesternek, akitől a legtöbbet tanult az élete során.

Az esten kiderült az is, hogyan jutott Vándorfi eszébe, hogy a Hair-t színre vigye, hiszen már voltak próbálkozások, amikor Budapesten egy nagy volumenű előadás megrendezésébe vágott, de az végül a veszprémi rendezőtől független dolgok miatt nem valósulhatott meg.

Szó esett az előadás „magyarosításáról” is, például, hogy miként került bele az előadásba Radnóti Miklós, és az Erőltetett menet. Aki már látta az előadást, az is elég kulisszatitkot tudhatott meg ahhoz, hogy újra nézze, aki pedig még nem látta, annak itt az idő!

Szabó Eszter

További cikkek

Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
2019. október 16. // Gál névnap