2020. január 25. // Pál névnap

Hair-kulisszák: Annak, aki már látta, és annak, aki még nem

Csütörtök este a Pannon Várszínház művészei lepték el az Utas és holdvilág Antikváriumot, hogy kisebb-nagyobb kulissza titkokat tárjanak fel a már nagy sikerrel bemutatott Hairről.

Elsőként Molnár Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd rögtön át is adta a szót Krámer György koreográfusnak, aki a beszélgetés moderátoraként azzal kezdte, hogy az estnek helyszínt adó antikváriumról beszélt:

„Ez már egy találkozási pont, ahol mindig történik valami, több tehát, mint egy antikvárium.”

A beszélgetés megindításaként a két vendég, vagyis Marton Lívia és Vándorfi László „bemelegítő” kérdései következtek, melyeket Krámer György a lehető legnagyobb felkészültségből indított útnak. Megismertük Vándorfi különös kapcsolatát Jancsó Miklóssal, akitől rengeteget tanult, s mintegy igazi mester, példakép volt számára. Vándorfi elmondhatja, hogy közel száznyolcvan rendezést tudhat a magáénak, noha a kezdetek kezdetén egészen különös szemmel nézett a rendezőkre: „A rendezők mindig is gyanús emberek voltak.”, majd amint belecsöppent, máris megváltozott „gyermekded” véleménye.

Marton Líviáról, aki a Hair dalszövegein dolgozott Likó Marcellal, megtudhattuk milyen barátság hozta erre az előadásra, hiszen az említett alkotótárs gondolata volt, hogy Líviához illene a „szerep”, így már az első nagy beszélgetésre kész anyagokkal ment be a színházba. Lívia az édesapját emelte ki, mintegy mesternek, akitől a legtöbbet tanult az élete során.

Az esten kiderült az is, hogyan jutott Vándorfi eszébe, hogy a Hair-t színre vigye, hiszen már voltak próbálkozások, amikor Budapesten egy nagy volumenű előadás megrendezésébe vágott, de az végül a veszprémi rendezőtől független dolgok miatt nem valósulhatott meg.

Szó esett az előadás „magyarosításáról” is, például, hogy miként került bele az előadásba Radnóti Miklós, és az Erőltetett menet. Aki már látta az előadást, az is elég kulisszatitkot tudhatott meg ahhoz, hogy újra nézze, aki pedig még nem látta, annak itt az idő!

Szabó Eszter

További cikkek

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Könyvtárba általában azért jár az ember, hogy az olvasás és az új könyvek iránti vágyát költséghatékony módon kielégíthesse. Ezek a helyek azonban ennél többet is tudnak: gyermekkori fantáziánkat kiélve, akár történelmi felfedezők is lehetünk itt.
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Az egyik legrangosabb állami elismerést, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapta meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ Veszprém megyében elsőként. A címet Fekete Péter államtitkár és dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár adta át Neveda Amália igazgatónak a Magyar Kultúra Napján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Szakmai előadások és kiállításmegnyitó szerepelt az első veszprémi közgyűjteményi nap programján a Veszprém Megyei Levéltárban.
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Mostantól az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás területén működik együtt a két város a 2023-as EKF program keretében.
2020. január 25. // Pál névnap