2019. október 19. // Nándor névnap

A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án

A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Ki az, aki a nemzetiségi választáson szavazhat?

— Bárki, aki általános választójoggal rendelkezik, és ami fontos, hogy kérje a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, ha ezt korábban még nem tette meg!

A kérelmet akár a valasztas.hu oldalon is benyújthatja szeptember 27-én 16 óráig.

A felvétel feltétele, hogy a választópolgár az adott nemzetiséghez tartozzon és ezt a hovatartozását megvallja — ez a gyakorlatban a névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásával meg is valósul. A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe történő felvétel visszavonásig érvényes marad. Ugyanakkor a valasztas.hu oldalon keresztül a választópolgár bármikor töröltetheti magát a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékből, de később újra kérheti a korábbi vagy egy másik nemzetiség szavazóköri névjegyzékébe történő felvételét is (ez például a többnemzetiségű házasságok révén kialakult többes identitások miatt fontos — szerk.), de egyszerre csak egy nemzetiségre vonatkozóan rendelkezhet szavazójoggal.

— Milyen települési nemzetiségi önkormányzatok választása lesz megtartva Veszprémben?

— A nemzetiségi választásokat nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki minden településen, ahol elégséges számú nemzetiségi állampolgár él. Veszprémben öt nemzetiségi önkormányzat állhat fel: a lengyel, az ukrán, az örmény, a német és a roma — ezek a most záródó ciklusban is működtek. A lengyel és a német önkormányzat 5-5 képviselővel, míg az ukrán, az örmény és a roma önkormányzatok 3-3 képviselővel működhetnek majd a választások után, ha elegendő számú képviselőjelöltjükre érkezik legalább egy szavazat.

— Mi a helyzet azokkal a választópolgárokkal, akik Veszprémben települési nemzetiségi önkormányzattal nem rendelkező nemzetiséghez tartoznak, például a magyarországi ruszinokkal vagy horvátokkal?

— A tizenhárom elismert magyarországi nemzetiség tagjai akkor is szavazhatnak Veszprémben, ha itt a nemzetiségük részére települési önkormányzati választást nem írtak ki, feltéve, hogy a nemzetiségük tudott területi vagy országos listát állítani. Tudni kell, hogy a nemzetiségi választópolgárok maximum három szavazólapot kapnak: egyet a települési, egyet a területi (megyei), egyet pedig az országos önkormányzatukra vonatkozóan.

Cikkünk megjelenésekor a nemzetiségi választói névjegyzékben Veszprémben 41 ukrán, 1 ruszin, 41 roma, 67 örmény, 211 német, 170 lengyel és 1 horvát választópolgár szerepel. Számuk a pénteki határidőig még változhat.

— Hogyan változott meg a nemzetiségi választás lebonyolítása?

— Míg eddig a nemzetiségi szavazók részére egy külön szavazókör működött a városban, ezúttal mindenki abban a szavazókörben adhatja le a nemzetiségi szavazatait is, ahol a polgármesterre és a választókerület egyéni képviselőjére is voksol. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, ezeket

a zöld színű borítékba kell tenni és azt le is kell ragasztani, mert a leadott szavazat csak így lesz érvényes!

A szavazókör zárását követően a zöld színű borítékokat felbontatlanul a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol a Helyi Választási Bizottság fogja megszámlálni a szavazatokat, és ők állapítják meg a választás eredményét.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Zene és nyelvek
Zene és nyelvek
Ladányiné Cz. Nagy Zsófi tizenkét nyelven beszél, mégsem a nyelvek világában szeretné kiteljesíteni magát. A zene az ELTE bölcsész szakja után vált kiválasztott úttá, amikor is felvételizett a Kodolányi jazzének szakára. Döntésekről, lehetőségekről, tervekről, kihívásokról, értékekről beszélgettünk.
Mindig a szabadság érdekelt
Mindig a szabadság érdekelt
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.
Karácsonyig maradnak a tüntetők
Karácsonyig maradnak a tüntetők
Újabb két hónapig akadályozhatják a veszprémiek közlekedését a demonstrálók reggelente.
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezi meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.
Hogyan csinálta ezt anya? - Fiatal nők és szerepeik régen és most
Hogyan csinálta ezt anya? - Fiatal nők és szerepeik régen és most
Régen csak háztartást vezettek, mára autót és gyakran buszt is. Dolgoznak, ebédet főznek, tételeket tanulnak, találkozót szerveznek, cégeket irányítanak, jógára járnak, álmokat valósítanak meg, esti mesét olvasnak és “jó éjt puszit” adnak. A multifunkciós technikai kütyük korában éljük a multifunkciós nők évtizedeit. Vajon tényleg megváltoztak a fiatal nők, vagy csak a lehetőségeik bővültek? Ezek a lehetőségek valójában inkább kötelességek? Tóth-Márhoffer Márta pszichológussal beszélgettünk a múlt és jelen női szerepköreiről, elvárásokról és az új világ női gondolatairól.
2019. október 19. // Nándor névnap