2021. január 22.
//
Vince névnap

A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án

A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Ki az, aki a nemzetiségi választáson szavazhat?

— Bárki, aki általános választójoggal rendelkezik, és ami fontos, hogy kérje a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, ha ezt korábban még nem tette meg!

A kérelmet akár a valasztas.hu oldalon is benyújthatja szeptember 27-én 16 óráig.

A felvétel feltétele, hogy a választópolgár az adott nemzetiséghez tartozzon és ezt a hovatartozását megvallja — ez a gyakorlatban a névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásával meg is valósul. A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe történő felvétel visszavonásig érvényes marad. Ugyanakkor a valasztas.hu oldalon keresztül a választópolgár bármikor töröltetheti magát a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékből, de később újra kérheti a korábbi vagy egy másik nemzetiség szavazóköri névjegyzékébe történő felvételét is (ez például a többnemzetiségű házasságok révén kialakult többes identitások miatt fontos — szerk.), de egyszerre csak egy nemzetiségre vonatkozóan rendelkezhet szavazójoggal.

— Milyen települési nemzetiségi önkormányzatok választása lesz megtartva Veszprémben?

— A nemzetiségi választásokat nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki minden településen, ahol elégséges számú nemzetiségi állampolgár él. Veszprémben öt nemzetiségi önkormányzat állhat fel: a lengyel, az ukrán, az örmény, a német és a roma — ezek a most záródó ciklusban is működtek. A lengyel és a német önkormányzat 5-5 képviselővel, míg az ukrán, az örmény és a roma önkormányzatok 3-3 képviselővel működhetnek majd a választások után, ha elegendő számú képviselőjelöltjükre érkezik legalább egy szavazat.

— Mi a helyzet azokkal a választópolgárokkal, akik Veszprémben települési nemzetiségi önkormányzattal nem rendelkező nemzetiséghez tartoznak, például a magyarországi ruszinokkal vagy horvátokkal?

— A tizenhárom elismert magyarországi nemzetiség tagjai akkor is szavazhatnak Veszprémben, ha itt a nemzetiségük részére települési önkormányzati választást nem írtak ki, feltéve, hogy a nemzetiségük tudott területi vagy országos listát állítani. Tudni kell, hogy a nemzetiségi választópolgárok maximum három szavazólapot kapnak: egyet a települési, egyet a területi (megyei), egyet pedig az országos önkormányzatukra vonatkozóan.

Cikkünk megjelenésekor a nemzetiségi választói névjegyzékben Veszprémben 41 ukrán, 1 ruszin, 41 roma, 67 örmény, 211 német, 170 lengyel és 1 horvát választópolgár szerepel. Számuk a pénteki határidőig még változhat.

— Hogyan változott meg a nemzetiségi választás lebonyolítása?

— Míg eddig a nemzetiségi szavazók részére egy külön szavazókör működött a városban, ezúttal mindenki abban a szavazókörben adhatja le a nemzetiségi szavazatait is, ahol a polgármesterre és a választókerület egyéni képviselőjére is voksol. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, ezeket

a zöld színű borítékba kell tenni és azt le is kell ragasztani, mert a leadott szavazat csak így lesz érvényes!

A szavazókör zárását követően a zöld színű borítékokat felbontatlanul a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol a Helyi Választási Bizottság fogja megszámlálni a szavazatokat, és ők állapítják meg a választás eredményét.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Egy szebb napokat is megélt civil városi díj története az egyik alapító tollából. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosának írása a Vehíren.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.