Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ellenzéki koalíció: Több beleszólást adnának a munkavállalóknak az önkormányzati döntésekbe

2019. szeptember 26. 17:27
A munkahelyin túlmutató, önkormányzati érdek-képviseletet a szakszervezetekből kikerülő képviselőkkel oldaná meg a veszprémi ellenzéki összefogás.

Érdeket képviselni kétféleképpen lehet: az utcára vonulva, félpályás útlezárásokkal, látványos demonstrációkkal. Vagy: tárgyalóasztal mellett, az adott csoport javaslatait megfontolva, a döntéshozókkal együttműködve.

Középen: Kordás LászlóKözépen: Kordás László

Előbbire Veszprémben is volt példa, amikor a Henger utca ipari vállalkozásának munkavállalói küzdöttek a terület rendezéséért, többek között aláírásokat gyűjtve. Nem véletlenül választotta ezt a helyszínt csütörtöki sajtótájékoztatója helyszíneként a veszprémi ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, Katanics Sándor és Magyarország legnagyobb szakszervezeti konföderációja, a 32 tagszervezetet és a versenyszféra összes ágazatát tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség, ami mostantól inkább a másik utat járná.

„Szeretnénk, ha a munkavállalók erősebb tényezőkként lehetnének jelen az önkormányzati döntéseknél, ha az érdekeiket a gyárkapukon kívül is hatékonyabban tudnánk képviselni. Ezért az önkormányzati választásokon országszerte mi is elindítjuk szakszervezeti tisztségviselőinket, akik képviselőként összekötő szerepet töltenének be a városvezetés és a munkavállalók között” – mondta el Kordás László, a szövetség elnöke. Hozzátette, az érdekképviseletben a polgármesterek partnerségére is számítanak, és alapvetően olyan vezetőt szeretnének támogatni, aki együttműködne velük.

Guzslován Gábor, a szövetség képviselő jelöltjeGuzslován Gábor, a szövetség képviselő jelöltje

A szövetség Veszprémben, a 4-es számú körzetben is elindította jelöltjét Guzslován Gábor, a Vasas Szakszervezeti Szövetség titkárának személyében. Guzslován úgy fogalmazott, a szakszervezeteket újra be kell vonni a gazdasági beruházásokat, lakhatást, közösségi közlekedést és útfejlesztést érintő kérdésekbe. Hiszen bár a partnerségi kapcsolatok a város és a gazdasági társaságok között köttetnek, azokat a munkavállalók működtetik, az ő adójuk is folyik vissza a helyi gazdaságba. „A munkavállalókat is meg kell hallgatni, ezért én az ő hangjuk szeretnék lenni a közgyűlésben” – mondta.

A cél Katanics szerint tehát egyértelmű: október 14. után Veszprém ismét legyen olyan város, ahol a munkavállalóknak aktívabb szerep jut a fejlesztési irányokban.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.