2023. június 7.
//
Róbert névnap

Páratlan siker párosban

2014. január 29. 15:48
Visszafoglalta Európa lábtenisz-trónját Lepsényi Boglárka, aki az egyéni győzelem mellett – pályafutása során először – párosban is nyerni tudott, hármasban pedig bronzérmet nyert a Kassán rendezett kontinenstornán.

November 8-10-ig a felvidéki városban rendezték a junior férfi és női lábtenisz Európa-bajnokságot egyéni, páros és hármas szakágban. Érdekesség, hogy a hölgyek mezőnyében a házigazda szlovák, a cseh, a svájci, a francia, ukrán, dán és a magyar küldöttség mellett meghívottként elindulhattak Kanada legjobbjai is.

Az egyéni szám háromszoros vb-győztese, Lepsényi Boglárka esélyeshez méltó versenyzést produkált a csoportküzdelmek során, ahol francia, kanadai és cseh ellenfelét is magabiztosan múlta felül. Az elődöntőben a hazaiak legjobbját is két rendkívül sima szettben győzte le, s a fináléban sem tudta megnehezíteni a dolgát svájci riválisa.

Lepsényi BoglárkaLepsényi Boglárka

A veszprémi sportoló így már a háromszoros világbajnoknak (2008., 2010., 2012.) és kétszeres Európa-bajnoknak (2009., 2013.) is mondhatja magát. Kivételes klasszisáról árulkodik, hogy az elmúlt hét esztendőben egyetlen alkalommal, 2011-ben kellett ezüstéremmel beérnie, ám Szlovákiában most ezt a címet is visszaszerezte.

A páros küzdelmek az egyesnél jóval több izgalmat tartogattak. A veszprémi kiválóság ugyanis – Kőrösi Evelinnel és Hering Dominikával – némileg váratlanul 2:1-es vereséggel kezdett Svájc ellen.

– Erős ellenfél a svájci, de ennek ellenére is nyernünk kellett volna. A fiaskó azonban a folytatásban kiváló teljesítményre sarkallt minket, hiszen tudtuk, hogy többet már nem hibázhatunk. Az motoszkált a fejünkben, hogy most, vagy soha. Emellett plusz erőt adott az is, hogy Pál Tamás szövetségi kapitány végig bízott bennünk. S, ahogy haladtunk előre, úgy bíztunk mi is egyre jobban magunkban, az ellenfeleink pedig egyre inkább elbizonytalanodtak – emlékezett vissza Lepsényi Boglárka.

Az éremhalmozó sportoló Pál Tamás szövetségi kapitány oldalánAz éremhalmozó sportoló Pál Tamás szövetségi kapitány oldalán

A folytatásban pedig már nem hibáztak a magyar lányok, így a cseheket és az ukránokat legyőzve továbbjutottak a legjobb négy közé. A fináléba kerülésért Kanada következett, akiket ismét nagy csatában, három szettben sikerült legyűrni. A döntőben – a várakozásoknak megfelelően – a házigazda várt a mienkre, akiket szintén döntő szettben sikerült két vállra fektetni. A győzelem értékét növeli, hogy korábban még egyetlen magyar párosnak sem sikerült aranyérmet nyerni a különböző nemzetközi seregszemléken.

– 2002. óta szerepelek különböző világversenyeken párosban, s bár folyamatosan fejlődtünk, eddig soha nem sikerült nyernünk. Rendkívül boldog vagyok, hogy végre révbe értünk. A sikerhez a rutinunk mellett óriási koncentráció is kellett – fogalmazott a lábtenisz királynője, aki külön kihangsúlyozta, hogy partnere, Kőrösi Evelin rengeteget fejlődött az elmúlt években.

Hering Dominika, Kőrösi Evelin és Lepsényi BoglárkaHering Dominika, Kőrösi Evelin és Lepsényi Boglárka

Szintén megjegyezte, hogy nagyon keveset, mindössze négy hétvégén tudtak közösen gyakorolni a társakkal az Eb előtt. Emellett régóta jelent megoldatlan problémát rendszeres versenyzési lehetőség hiánya. Azt azonban örömmel nyugtázta, hogy a hagyományosan jól szereplő nemzetek – Szlovákia, Csehország – mellett egyre több helyen űzik magas szinten szeretett sportágát.

Visszatérve Kassára: hármasban – Aszódi Diánával kiegészülve – szintén vereséggel kezdtek a csehek ellen, de a franciák elleni fölényes diadal negyeddöntőt ért. Itt 2:1-re verték a kanadai együttest, az elődöntőben pedig a vendéglátókkal találkoztak. A jóval összeszokottabb szlovák trió ellen már nem volt esélyük, de Svájc legyőzése után bronzéremmel vigasztalódtak.

– A maximumot hoztuk ki az Eb-ből. Külön öröm, hogy a magyar küldöttséget választották a legjobb női csapatnak – összegzett a Szentendrei Kinizsi Honvéd SE sportolója, aki „civilben” rajzot, technikát és testnevelést tanít a kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában. Tanítványai az egyik közösségi oldalon rendre nyomon követik a sportos „tanító néni” sikereit, rendre gratulálnak neki és nagyon büszkék rá.

Boglárka ugyanakkor kiemelte: munka- és sportolási lehetősége a fővároshoz köti, a hétvégéket és szabadságát azonban még mindig Veszprémben tölti, s továbbra is a királynék városát tekinti otthonának.

 

Zatkalik Dávid

További cikkek

Zsinórban hetedszer a világ tetején
Zsinórban hetedszer a világ tetején
A veszprémi lábtenisz-fenomén Lepsényi Boglárka magánéleti nehézségeivel dacolva, hosszú kényszerszünetet követően, „beugróként” is megvédte világbajnoki címét Spanyolországban.
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
A veszprémi sportbarátok idén tizenegyedik alkalommal ítélhetik oda a közönségdíjat, a tavalyi évhez hasonlóan, a három mértékadó veszprémi hírportál összefogásával.
Hatodik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi klasszis
Hatodik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi klasszis
Továbbra is őrzi trónját a veszprémi Lepsényi Boglárka, aki a Szlovákiában rendezett lábtenisz-világbajnokságon egyéniben arany-, párosban bronz-, hármasban pedig ezüstérmet szerzett, így a torna legjobbjának járó címet is bezsebelte.
Ötödször is felállhatott a világ tetejére
Ötödször is felállhatott a világ tetejére
Ötödik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi Lepsényi Boglárka, aki a Csehországban rendezett lábtenisz-világbajnokságon párosban és hármasban is dobogóra állhatott.
Lepsényi Boglárkát díjazta a MOB
Lepsényi Boglárkát díjazta a MOB
Az olimpia programjában nem szereplő sportágak 2015-ben legjobban teljesítő versenyzői között a négyszeres egyéni világbajnok veszprémi lábteniszezőt is köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság.