2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Őrzi trónját a lábtenisz királynője

2015. október 15. 8:48
Negyedik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi Lepsényi Boglárka, aki a Kolozsváron rendezett világbajnokságon párosban és hármasban egy-egy ezüstérmet is szerzett.

Mint arról beharangozónkban már írtunk, október 9-11. között a romániai Kolozsvár adott otthont a junior férfi és női lábtenisz-világbajnokságnak, ahova Lepsényi Boglárka az egyéni szám háromszoros világbajnokaként (2008., 2010., 2012.) és kétszeres Európa-bajnokaként (2009., 2013.) érkezett.

A hölgyek mezőnyében hat ország képviselői küzdöttek meg egymással három szakágban (egyéniben, párosban és hármasban). Egyéniben a szám címvédője, Lepsényi Boglárka a csoportküzdelmek során svájci és lengyel riválisát is magabiztosan verte, csoportelsőként így azonnal az elődöntőbe jutott. Ott cseh ellenféllel találkozott, akit simán (11:7, 11:5) fektetett két vállra. A fináléban a csoportban már legyőzött svájci hölggyel találkozott, aki ellen ugyan megizzadt, de ezúttal is két szettben (11:7, 11:9) diadalmaskodott.

Lepsényi Boglárka a dobogó tetejénLepsényi Boglárka a dobogó tetején

Lepsényi a vehirsport.hu-nak elmondta: a döntőben már spórolnia kellett erejével, hiszen ugyanezen a napon rendezték a páros és a hármas küzdelmeket is, ahol – Kőrösi Evelin és Hering Dominika oldalán – szintén érdekelt volt. Emiatt kevésbé tudta alkalmazni a rá jellemző támadó felfogású játékot, s a szokottnál többet hibázott. A veszprémi klasszis ennek ellenére is abszolút magabiztosan védte meg címét, így negyedszer is a nyakába akasztották a világbajnoki aranyérmet.

Hogy mi a sikerének titka? – Nehéz kiismerni a játékomat, nehéz készülni ellenem. Sajnos én már az idősebbek közé tartozom a mezőnyben, azonban előnyt jelent a vetélytársakkal szemben, hogy sok mindent tudok a labdával. Némi előny birtokában – ha kellően koncentrált vagyok, s nem nehezíti fáradtság a dolgomat – már merek színesen, okosan játszani. ilyenkor előhúzok olyan különleges vagy egyedi technikai megoldásokat, amelyekre az ellenfeleim nem is számítanak – fogalmazott a Szentendrei Kinizsi Honvéd SE sportolója.

Párosban a magyar hölgyek a csoportban megverték a lengyeleket, azonban kikaptak a csehektől. Az elődöntőben nyertek Svájc ellen, a döntőben viszont másodszor is alulmaradtak a csehekkel szemben. Hasonló volt a forgatókönyv hármas szakágban is. Ott a románokat fektették két vállra a csoportban, s ismét kikaptak a csehektől. Svájc ellen óriási csatában – három szettben – nyertek, majd a fináléban megint alulmaradtak. Ezúttal is a csehek ellen.

– Szerettük volna megszerezni párosban az első vb-aranyunkat, de ez most nem sikerült. Párosban két évvel ezelőtt ugyanezt a cseh csapatot megvertük, ezúttal viszont kikaptunk tőlük. Látszik, hogy komoly bajnokságban edződnek, játékosaik jól ismerik egymást, hiszen hétről hétre együtt játszanak. Nálunk sajnos hiányzik az összeszokottság, az elmúlt egy évben összesen kétszer játszottunk együtt a lányokkal. Összességében azonban szép eredményt ért el a válogatott, amely az éremtáblázat második helyén zárt. A női szakasz pedig különösen kitett magért, hiszen hármasban korábban még nem volt ezüstérmünk – összegezte a tornát a kiválóság.

Fiú egyesben Harsányi Ádám szintén bronzérmet szerzett, a magyar válogatott így egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Fiú hármasban a balatonfüredi Kovácsfi Barna is szerepet kapott.

Zatkalik Dávid

További cikkek

Zsinórban hetedszer a világ tetején
Zsinórban hetedszer a világ tetején
A veszprémi lábtenisz-fenomén Lepsényi Boglárka magánéleti nehézségeivel dacolva, hosszú kényszerszünetet követően, „beugróként” is megvédte világbajnoki címét Spanyolországban.
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
A veszprémi sportbarátok idén tizenegyedik alkalommal ítélhetik oda a közönségdíjat, a tavalyi évhez hasonlóan, a három mértékadó veszprémi hírportál összefogásával.
Hatodik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi klasszis
Hatodik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi klasszis
Továbbra is őrzi trónját a veszprémi Lepsényi Boglárka, aki a Szlovákiában rendezett lábtenisz-világbajnokságon egyéniben arany-, párosban bronz-, hármasban pedig ezüstérmet szerzett, így a torna legjobbjának járó címet is bezsebelte.
Ötödször is felállhatott a világ tetejére
Ötödször is felállhatott a világ tetejére
Ötödik egyéni világbajnoki címét szerezte a veszprémi Lepsényi Boglárka, aki a Csehországban rendezett lábtenisz-világbajnokságon párosban és hármasban is dobogóra állhatott.
Lepsényi Boglárkát díjazta a MOB
Lepsényi Boglárkát díjazta a MOB
Az olimpia programjában nem szereplő sportágak 2015-ben legjobban teljesítő versenyzői között a négyszeres egyéni világbajnok veszprémi lábteniszezőt is köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság.