Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A sport éltető ereje

2009. október 28. 12:31
Baranyai Andor 1996-ban kapott új vesét. Röplabda csapatával idén ezüstérmet szerzett a transzplantáltak világjátékán.

Andor és csapata az előző években is jól szerepelt a nemzetközi megmérettetéseken: eddig két arany, egy ezüst és egy bronzérmet szereztek.

- Idén minden mérkőzésünket egy nap alatt játszottuk le, gyorsított meccseken. Ez azt jelentette, hogy minden csapat csak két szettet játszott és pontok alapján döntötték el, ki jut tovább. Mi sikeresen eljutottunk a döntőig, ahol azzal a holland csapattal kerültünk össze, akikkel már évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk.

- Egyfajta baráti ki-ki meccs volt. Az első két szett eredménye döntetlen lett, a megállapodás szerint egy döntőt játszottunk 15 pontig, de maximum 17-ig. Az elején 14-9-re vezettünk, de aztán a hollandok felhozták magukat 16-16-ra. Az utolsó pontot a bíró ítélte oda nekik, mikor egyik csapattársamat a hálóban látta. Többen kicsit bosszúsak is voltak, hogy így ért véget a menet, de én őszintén örültem a holland barátaink győzelmének is. Azóta persze már a jövőre koncentrálunk, jövőre Írországban rendeznek Európa bajnokságot, majd a rákövetkező évben világjátékokat Koppenhágában.

Andor már kilenc éves korában igazolt futballista volt, fiatalkorában már edzőként is dolgozott. - Később akrobatikus rock’n’roll-t táncoltam, majd oktattam, mellette testnevelés tanárként helyezkedtem el. Végig tisztában voltam vele, hogy előbb utóbb beavatkozásra lesz szükség, hisz örökölt betegségem van. Amikor kezdtem látni a műtét közelségét, elvégeztem az edzői és bíró tanfolyamot, hogy a sport közelében maradhassak az átültetés után is.

A beavatkozás és a kezelés nem változtatott tehát lényegesen a sportoló életvitelén.
- Nagyon jó példakép volt számomra az édesapám, akit 12 éven keresztül dializáltak. Ő mindvégig dolgozott, nem hagyta el magát egyszer sem. Ez is az oka, hogy én nagyon naivan közelítettem az egészhez: azt gondoltam, hogy minden megy majd ugyanúgy tovább. Így is történt. Három évvel a műtét után, 1999-ben már indultam a budapesti világjátékokon atlétikában és röplabdában. Mivel bronzérmesek lettünk, újra a közös játék mellett döntöttünk. Évközben a budapesti bajnokságban játszunk az épek között. Itt nem a győzelem a célunk, csak a játék élvezete miatt indulunk.

- Vannak olyan emberek, aki túlhajtják magukat és pár év alatt tönkreteszik magukat – folytatja Andor. - A statisztika szerint egy transzplantált vese 6 évig bírja átlagosan. Én nem szeretnék ebbe a hibába esni. Kaptam egy esélyt az élettől, nem akarom elrontani – vonja le a konklúziót a 42 éves röplabda játékos.

Tiger Szabolcs
további cikkek
Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. Veszprémi Állatkert Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. A húsvéti hangulat garantált a Gulya-dombi bejáratnál strucctojásokkal díszített rendhagyó tojásfával. ma 2:55 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 Momir Ilics: fantasztikusan játszottunk Telekom Veszprém Momir Ilics: fantasztikusan játszottunk Momir Ilics vezetőedző szerint fantasztikusan játszott a Veszprém csütörtökön, amikor 37-30-ra nyert a Szeged otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, a negyeddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén. tegnap 22:03 Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt Közönségtalálkozót szervez Szoboszlai Dominik, az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. tegnap 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.