2019. november 14. // Aliz névnap

A tokiói kvótákért szállnak vízre a magyarok Aarhusban

2018. július 31. 11:59
MTI
Elsőként vitorlázásban lehet indulási jogot szerezni a 2020-as tokiói olimpiára: Berecz Zsombor, Érdi Mária és társaik csütörtöktől Aarhusban szállnak vízre az összevont világbajnokságon, ahol 90 ország 1400 versenyzője indul.

A tíz olimpiai hajóosztályból hatban lesz magyar a vb-n: Érdi Mária (Laser Radial), Berecz Zsombor és Haidekker Elemér (Finndingi), Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán (Laser Standard), Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor és Litkey Botond, Rácz Levente (470-es), Molnár Dávid, Virág Flóra (Nacra), valamint Sánta Bence (szörf) indul.

Közülük a legelőkelőbb helyen Érdi Mária áll a világranglistán, ő a harmadik. A riói olimpián 14., többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnok vitorlázónak ennek megfelelően egyértelműen a kvótaszerzés a célja, de ezen túl az első ötben szeretne végezni - amint a szövetség honlapján nyilatkozta. Idei formáját tekintve erre jó esélye van, hiszen 2018-ban az összes versenyén az első ötben zárt, az Eb-n is ötödik lett. Laser Radialban 18 olimpiai indulási jog talál gazdára.

Érdi MáriaÉrdi Mária

Berecz Zsombor számára szintén a tokiói részvétel kiharcolása a cél, ám az Eb-ezüstérmes vitorlázó két szempontból is nehéz helyzetben van: kéztörése miatt három hónap kimaradt a felkészüléséből, másrészt ebben a hajóosztályban csak nyolc kvótát osztanak, Tokióban mindössze 19 finndignis indulhat. A 32 éves versenyző így elsősorban rutinjára támaszkodhat, hogy 2020-ban negyedik olimpiáján is rajthoz állhasson.

Rajtuk kívül Vadnai Benjamin vett részt a riói ötkarikás játékokon. Öccsével ketten küzdenek a tokiói repülőjegyért, a vb-n ehhez az első 14-ben kell végezni. A vb mezőnye 163 (!) fős lesz.

Az elmúlt két évben sokat lépett előre a Gyapjas-testvérpár, amely júliusban junior Eb-ezüsttel jelezte jó formáját. Ám Aarhusban mindössze nyolc kvótát lehet szerezni a 470-eseknél, így valószínűleg az éremversenybe kell jutni az olimpiai részvételhez.

Összességében a tokiói vitorlás helyek 40 százaléka elkel a vb-n, egy hajóosztályban egy ország csak egy kvótát szerezhet.

vehirsport.hu

További cikkek

Huszonkilencedik bajnoki címét gyűjtötte be Szolnoki Olivér
Huszonkilencedik bajnoki címét gyűjtötte be Szolnoki Olivér
Megyeszékhelyünk 21 éves biliárdos tehetsége, Szolnoki Olivér felnőtt kategóriában tizenharmadik, összességében pedig huszonkilencedik magyar bajnoki címét gyűjtötte be szeptember 15-én a Budapesten rendezett pool biliárd 8-as országos megmérettetésen.
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Közel sem egyszerű, de egyben szerencsés helyzetben vannak a Veszprémi Jéglovagok utánpótláskorú jégkorongozói. Az egyesületnek a közelmúltban ugyanis több költözést is meg kellett élnie az uszoda beruházása miatt. A város támogatásával azonban a sátras kispálya kibővülhet, és szabványos méretű jégfelületre növelve a Tüzér utcába költözik az őszi évszak folyamán.
A sport és a tanulás erősítik egymást
A sport és a tanulás erősítik egymást
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Életet menthet, kerékpárt nyerhet – Fiatalok Napja Veszprémben
Életet menthet, kerékpárt nyerhet – Fiatalok Napja Veszprémben
Szívesen beszélgetne a világbajnok nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóffal? Megismerné a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó Nagy László történetét? Vagy esetleg vérét adná egy nemes célért? Ha igen, akkor mindezt megteheti a szombati nap folyamán az egykori Vasas Sportpályán.
2019. november 14. // Aliz névnap