A páratartalom mérésére a hygrometer szolgál. A legideálisabb páratartalom a 68-72%-os páratartalom. A párásító használata elengedhetetlen, ha meg szeretnénk őrizni a szivarjaink minőségét.
A párásítókat milyen folyadékkal tölsük fel?
A legtöbben a desztillált vizet ismerik és használják. De emellett van egy másik folyadék ami szintén használható a humidorok párásításánál.
A desztillált víz előnye, hogy nagyon könnyen beszerezhető. Benzinkutakon, nagyobb bevásárlóközpontokban is gyakran árusítják, de a legjobb a patikában beszerezni, mert az egészen biztosan steril is. A desztillált víz mellett a másik használható folyadék a különleges 50% desztillált víz és 50% propilén-glikolból álló folyadék.
Ez utóbbinak nagy előnye, hogy megóvja a humidor belsejét a baktériumoktól és a penésztől, valamint képez egy védőréteget a párásító felüleleten, ami arra jó, hogy a 70 %-os páratartalom fölött elnyeli a nedvességet, 70%-os páratartalom alatt pedig kibocsájtja a nedvességet. Ez a folyadék egy egészségre nem ártalmas, színtelen és szagtalan folyadék. Arra kell figyelni ha ezt használjuk, hogy nem rögtön a humidorba helyezés után fejti ki jótékony hatását, ugyanis kell neki pár nap, hogy érvényesülni tudjon kedvező hatása és be tudjon állni a megfelelő páratartalom.
Mindeképpen fontos felhívnunk arra a figyelmet, hogy a propilén-glikol nem ugyanaz, mint az etilén-glikol. Az etilén-glikol, más néven fagyálló, egy sűrűn folyó, édes ízű, mérgező folyadék. Fagyálló folyadékként használják. Egyszerűbb elnevezése a glikol. Szerves vegyület, a kétértékű alkoholok (diolok) közé tartozik. Ennek a használata TILOS, mert mérgező. Az általunk javasolt propilén-glikol sokkal tisztább és abszolút megfelel az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, valamint a gyógyszerekre vonatkozó előírásoknak.
Miért jobb a sima víznél a desztillált víz?
A desztillált víz használata nagyon népszerű, hiszen nem okoz vízkövesedést, ellentétben a sima csapvíz használatával. És nem penészedik a desztillált víz, valamint nem tartalmaz ásványi anyagokat, nem dugítva el ezzel a párásítóban használt szivacs apró kis pórusait.
Mindenki tudja ezek felett, hogy a sima csapvíz klórozva van, ami szintén nem kedvez a párásítóknak, csak úgy, mint a csapvízben található baktériumok. Ezek befolyásolnák a humidorban lévő illatokat és penészedést is okozhatnak. Érdemes megfogadni egy tanácsot és gyógyszertárból beszerezni a humidorunkhoz szükséges desztillált vizet.
Ha további kérdésünk adódna a humidorok párásításával kapcsolatban, akkor érdemes a HumidorShop.hu oldalát böngészni, de nyugodtan fordulhatunk kérdéseinkkel a HumidorShop.hu munkatársaihoz is, akik készségesen állnak az érdeklődők rendelkezésére.
(X)