2020. július 9. // Lukrécia névnap

A reflektorfény árnyékában

2019. április 23. 20:00
Csak sejtem, hogy akiknek vannak szponzoraik, talán nyugodtabb szívvel versenyezhetnek, mint én, hiszen nem kell a saját megélhetésüket kockáztatniuk. Arról viszont sejtésem sincs, hogy ha kisebb nyomás helyeződne a lelkemre, akkor mennyivel tudnék jobban teljesíteni, mint most – elmélkedett a királynék városának profi biliárdosa, az európai ranglista 19. helyezettje, Szolnoki Olivér.

Wass Albert, a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja – a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben mások a legnagyobb „múltőrzők” között emlegetik –, ha száz éve még nem is, de fél évszázada már leírta, hogy érdek bizony annyi van, ahány ember a földön. Igazság viszont csak egy! És az igazság az, hogy azoknak, akik a reflektorfényben járnak, bizony tudniuk kell beszámolniuk a nehézségeikről is.

A sors azonban néha bizony dönthet úgy, hogy összekuszálja a szálakat, s a kiérdemelt fény helyett árnyékba sodor egy fiatal tehetséget. Jogosan vetődik fel a kérdés: miért, s vajon milyen árnyékba? Mit tegyen a reménység, akit a nemzetközi mezőnyben is a legnagyobbak közt emlegetnek, de szeretett sportágáráról a honiak sokszor tudomást sem vesznek?

– A világversenyekre általában úgy szoktam utazni, hogy összeállok valakivel a nemzetközi mezőnyből: tudunk közösen szobát bérelni, s így máris olcsóbb a szállás mindkettőnknek. A szövetség megteszi értünk, amit tehet, de sajnos az állami támogatásunk kevéske, nálunk inkább az önerőn van a hangsúly. Mindenesetre egy szponzor biztosan nagy segítség lenne… Megszoktam őket keresni, de általában válaszra sem méltatnak, jobb esetben azért annyit írnak: köszi, de nem! – mesélt az ünnepek végeztével a vehirsport.hu-nak a huszonegy esztendős profi biliárdjátékos, Szolnoki Olivér.

Akiről korántsem túlzás azt állítani, hogy talán ő királynék városának legcsendesebben, de annál eredményesebben tevékenykedő reménysége. Olivér ugyanis nemhogy profi, hazánk egyik legjobbja biliárdban: 2016 óta egészen napjainkig megállás nélkül vezette a felnőtt magyar ranglistát, amely éléről nemrégiben csak azért csúszott le, mert inkább nemzetközi versenyen indult a honi helyett. S mielőtt még ellentmondásba keverednénk, nem a közkedvelt „pityókás” kocsmai változatról beszélünk, hanem a komoly állóképességet igénylő, világszerte elismert sportágról.

– A barátaim hála Istennek elfogadták, hogy nekem „ő” az első az életemben. Érdekes szituációk természetesen akadtak, volt, hogy elkezdtünk játszani és nekik teljesen más elképzelésük volt a szabályokról, mint nekem: itt is látszik, hogy a kocsmai szabályokkal más a történet. Ilyen pillanatok viszont csak ritkán fordultak elő, ugyanis ahogy 16.00 órakor hazaértem az iskolából, már azonnal rohantam is estébe nyúlóan gyakorolni – emlékezett vissza Olivér, akinek alázata nélkül nem is sikerülhetett volna kitaposnia az utat, s az eredményeket maga előtt.

Ugyanis tízesztendős pici gyermek volt még, amikor is megismerkedett szeretett szenvedélyével. Fél évvel később már amatőr felnőtt versenyeken izzasztotta a „rutinos rókákat”, mindamellett, hogy már tizenhárom évesen bekerült az U17-es korosztályos válogatottba. Valamint tizenkét felnőtt országos bajnokságot, illetve ifjúsági kategóriában (U17, U19) három Európa-bajnoki bronz- és két ezüstérmet szerzett. Nem megfeledkezve arról sem, hogy 2018-ban már a felnőtt világbajnokságon – tíz év után első magyarként – is képviselhette hazánkat.

Mint hangsúlyoztuk is, mindezt önerőből sikerült véghezvinnie, ugyanis a szponzorok inkább más, közkedveltebb sportágak felé érdeklődnek. – Csak sejtem, hogy akiknek vannak szponzoraik, talán nyugodtabb szívvel versenyezhetnek, mint én, hiszen nem kell a saját megélhetésüket kockáztatniuk. Arról viszont sejtésem sincs, hogy ha kisebb nyomás helyeződne a lelkemre, akkor mennyivel tudnék jobban teljesíteni, mint most – elmélkedett az európai ranglista 19. helyezettje. S vetődik fel jogosan a kérdés, ha eme feltételek mellett ilyen eredményei születtek, egy támogató mellett mire lehetne képes még?

S ahogy felbukkant a támogató szó, úgy került elő a „záróakkord” is: megyeszékhelyünk kiválósága búcsúzásképp testvérét, szüleit, nagyszüleit emelte ki, akik még ha sokszor féltették is az úton, hinni mindig hittek benne, s a mai napig megállás nélkül támogatják.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Biliárdtippek egy profitól, ha a szórakozóhelyek újranyitnak – VIDEO
Biliárdtippek egy profitól, ha a szórakozóhelyek újranyitnak – VIDEO
A sportág legfontosabb tudnivalóiról egy igazi szaktekintélyt, az ország egyik legjobb biliárdosát, a veszprémi Szolnoki Olivért kérdeztük.
Szolnoki Olivér képviselte volna hazánkat Las Vegasban – a koronavírus-járvány miatt nem utazhat
Szolnoki Olivér képviselte volna hazánkat Las Vegasban – a koronavírus-járvány miatt nem utazhat
Miután a svájci fővárosban, Bernben rendezett kvalifikációs versenyen parádés diadalokat aratott riválisai felett városunk ifjú biliárdos tehetsége, Szolnoki Olivér kivívta a jogot, hogy hazánkat is képviselje április elején, a Nevada állambeli Las Vegasban rendezendő US Open pool-biliárd megmérettetésen. A koronavírus-járvány miatt jelenleg azonban beutazási tilalom van az Amerikai Egyesült Államokba, így a fiatal veszprémi lemondani kényszerül élete eddigi egyik legnagyobb lehetőségéről.
Ötödik hely a görög fővárosban
Ötödik hely a görög fővárosban
A görög fővárosban, Athénban január 16. és 19. között rendezett pool-biliárd tornán városunk ifjú tehetsége, Szolnoki Olivér az előkelő ötödik helyen végzett.
Parádés győzelemmel kezdte az évet Szolnoki Olivér
Parádés győzelemmel kezdte az évet Szolnoki Olivér
Városunk tehetsége, Szolnoki Olivér végletekig kiélezett küzdelem után diadalt aratott az oszták Wolfsbergerben január 4. és 5. között rendezett X-mas Open biliárd megmérettetésen.
Továbbra is Európa legjobbjai közt
Továbbra is Európa legjobbjai közt
A november 7. és 9. között Törökországban rendezett Euro Tour Antalya Open biliárd megmérettetésen újabb 9. helyezéssel biztosította be helyét városunk tehetsége, Szolnoki Olivér az európai ranglista legjobb tizenhat játékosa között.
2020. július 9. // Lukrécia névnap