2020. július 11. // Nóra, Lili névnap

Újdonságok a súlylökő párbajon

2019. május 2. 19:47
VEDAC
A tavalyi nagy sikerű Veszprémi Súlylökő Párbaj a szövetség ligaversenyévé lépett elő, és egy jótékonysági akcióval is kiegészült.

Hazánkban egyedülálló erőpróbát rendez ismét a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club: a II. Veszprémi Súlylökő Párbaj nem pusztán az ország egyetlen köztéri fesztiválversenye, hanem egyúttal a Magyar Atlétikai Szövetség egyetlen köztéri Szuper és Junior Liga viadala is egyben, amelyen a sportág első felnőtt magyar világbajnoka, Márton Anita is részt vesz.

Második alkalommal szervezi meg a VEDAC a Veszprémi Súlylökő Párbajt, az idén május 7-én, kedden 16 órakor veszi kezdetét a különleges megméretés.

A világbajnok Márton Anita is Veszprémbe érkezikA világbajnok Márton Anita is Veszprémbe érkezik

Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője elmondta, tavalyhoz képest szintet lépett az esemény, hiszen a szórakoztatás, az atlétika szépségeinek bemutatása mellett a résztvevők többsége komoly tétért áll majd dobókörbe, hiszen a súlylökő viadal a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) hivatalos, pénzdíjas ligaversenyei közé került: felnőtt női Szuperliga és junior férfi Liga forduló is egyben.

– A tavalyi párbaj tapasztalatait összegezve úgy döntöttünk, az idén a színpad és a lelátó helyet cserél, így még több néző láthatja a különleges eseményt. A szurkolók, érdeklődők biztonsága, valamint az Óváros-teret fedő burkolat megóvása érdekében ezúttal is szivacsokkal borítjuk majd a pályát, a dobókört pedig az előző évben is látott talapzaton helyezzük el, így hozva szintbe a területtel – magyarázta a klubvezető.

A két legerősebb korosztály képviselői mutatják meg tudásukat, visszaigazolta indulási szándékát a fedettpályás világbajnok Márton Anita, valamint a hétpróbázó Krizsán Xénia is. Hazai részről Péringer Márk, Bedegi Bence, valamint az ifjú Hermann Gréta áll dobókörbe.

Az idei program egy jótékonysági akcióval is kiegészül: sportolók, sportvezetők, közéleti személyiségek is súlygolyót ragadnak egy jó ügy érdekében. A VEDAC célja az, hogy a köztéri dobópárbaj az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-as projekt egyik büszkesége legyen. A VEDAC ennek szellemében vállalta, ahány métert dobnak a jótékonysági fesztiválversenyen részt vevők, annyiszor 2023 forintot utal az Útkereső Alapítvány a Gyermekekért civil szervezet támogatására.

A nemes ügyhöz csatlakozott Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Naményi Miklós, a Hoya Pannon Egyetem Veszprém NB I/B-s kosárlabda-együttest működtető társaság ügyvezetője, Rajki Tamás, az 1. FC Veszprém NB I-es futsal klub ügyvezetője, Pető Tamás, a VLS Veszprém labdarúgócsapat vezetőedzője, Gulyás Péter, a Telekom Veszprém utánpótlásért felelős szakmai vezetője, EKF-nagykövete, valamint Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém elnöke. A VEDAC részéről Orbán Éva háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó kalapácsvető és Veszprém atlétikai klubjának három legfiatalabb magyar bajnoka, Poharánszki Anna távolugró, Rédling Renáta futó és Kövér Fanni gerelyhajító vesz részt a jótékonysági akcióban.

A program:

16.00 Megnyitó
16.30 Férfi súlylökés, Junior Liga
17.30 Női súlylökés, Szuper Liga
18.30 Jótékonysági súlylökés
18.50 Eredményhirdetés

vehirsport.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Újabb veszprémi rekordok
Újabb veszprémi rekordok
Kövér Fanni és Striegencz Zalán is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt hétvégén, Szekszárdon és Szombathelyen is születtek veszprémi sikerek.
Közel ötven éve fennállt a csúcs, Kövér Fanni megdöntötte
Közel ötven éve fennállt a csúcs, Kövér Fanni megdöntötte
Mozsdényi Dávid és Máhl Krisztián tanítványa gerelyhajítás után szombaton diszkoszvetésben is kvalifikálta magát az őszi, a kelet-afrikai régióban rendezendő junior világbajnokságra. A tizenhat éves tehetség közben a 43 éve fennálló Veszprém megyei ifjúsági csúcson is javított: 49,26 méteres eredményével az európai ranglista vezető pozícióját megerősítette, a világranglistán pedig előlépett a harmadik helyre.
SVSE: Varga Gréta 24 éve fennálló csúcsot döntött meg
SVSE: Varga Gréta 24 éve fennálló csúcsot döntött meg
A tizenhat éves veszprémi reménység, az SVSE egyéni csúcsok versenysorozatának első, csütörtöki állomásán 24 éve fennálló országos ifjúsági csúcsot döntött meg 5000 méteren. Tóthné Stupián Anikó fiatal tanítványa páratlan teljesítményével kvalifikálta magát az idei, kenyai junior világbajnokságra is.
Két országos csúcs gerelyhajításban
Két országos csúcs gerelyhajításban
Mindkét számában, gerelyhajításban és diszkoszvetésben is új egyéni csúcsot ért el Kövér Fanni. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolója ráadásul előbbi számban két új országos ifjúsági csúcsot is felállított.
Kövér Fanni a VEDAC legnagyobb reménysége
Kövér Fanni a VEDAC legnagyobb reménysége
Önköltségén, családja és edzője társaságában utazott el múlt hétvégén Kövér Fanni a Gödöllőn rendezett atlétikai versenyre, hogy a nyári szezon első megmérettetésén megközelíthesse eddigi legjobb eredményét. Ehhez képest a VEDAC tizenhat éves reménységének gerelyhajításban két országos csúcsot is sikerült megdöntenie úgy, hogy közben kvalifikálta is magát az idei, kenyai junior világbajnokságra.
2020. július 11. // Nóra, Lili névnap