Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Rasovszky Kristóf negyedik 10 kilométeren, olimpiai kvótás

2019. július 16. 7:32 // Forrás: MTI
A veszprémi Rasovszky Kristóf negyedik lett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében kedden a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokságon, ezzel olimpiai kvótát szerzett.

A szám Európa-bajnoki ezüstérmese - aki szombaton 5 kilométeren a szakág történetének első magyar vb-aranyát nyerte - 1:47:59.5 órás idővel ért célba. A szám másik magyar indulója, Székelyi Dániel 1:50:11.3-mal a 27. lett.

A későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a vízbe ugrik a rajt előtt a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács TamásA későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a vízbe ugrik a rajt előtt a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács Tamás

Joszuban, a nyíltvízi úszás helyszínén - amely 130 kilométerre helyezkedik el a vb központjától, Kvangdzsutól - ezúttal is enyhe idő, 22 Celsius-fok és könnyű szél fogadta a versenyzőket.

Óriási mezőny, 74 versenyző ugrott vízbe, Rasovszky a szám Európa-bajnoki ezüstérmeseként a 39-es, Székelyi az 5-ös rajtszámot kapta. A résztvevőknek hat kört kellett teljesíteniük a közel 1,7 kilométeres pályán, az olimpiai kvótához az első tízbe kellett kerülni.

Rajtol a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyének mezőnye a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács Tamás Rajtol a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyének mezőnye a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács Tamás

A 22 éves Rasovszky szokásos taktikáját választotta és rögtön az élmezőnyben foglalta el pozícióját. Székelyi inkább hátrébb "bújt meg". A táv második felének Rasovszky a 9., Székelyi a 30. helyről vágott neki, a mezőnyt a medencében 1500 méteren olimpiai és világbajnoki címvédő Gregorio Paltrinieri vezette. Az olasz klasszis ugyan egy-egy világkupafutamon már rajthoz állt, de ez volt az első nagy világversenye ebben a szakágban.

Az utolsó kört Rasovszky a harmadik helyről kezdte, elöl két német, a medencében 1500 méteren Európa-bajnok Florian Wellbrock, valamint Rob Muffels úszott. Székelyinek ekkor már nem volt esélye az olimpiai kvótát érő helyek valamelyikére odaérni.

Óriási hosszú hajrát indított meg ekkor a győzelemért az élmezőny, amelyhez csatlakozott a szám olimpiai és világbajnoka, a holland Ferry Weertman, valamint a két éve Balatonfüreden második amerikai Jordan Wilimovsky is. A vb-bronzérmes Marc-Antoine Olivier és Wellbrock 600 méterrel a cél előtt körülbelül négy-öt testhosszal ellépett a többiektől. Elképesztő csatát vívtak a végső sikerért, végül a német egy hajszállal korábban érintette a falat, Rasovszky a másik némettel harcolt, de végül lemaradt a dobogóról.

A későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács TamásA későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács Tamás

Rasovszky a célba érkezést követően elárulta, a verseny előtt a két némettel megbeszélték, hogy együtt dolgoznak majd, és "mennek, ahogyan tudnak". "Alapvetően ez barátságon alapul, ráadásul szeretünk az elején ott lenni az élmezőnyben. Két napja, a női tíz kilométer után a vacsora után megbeszéltük, hogy össze kell dolgoznunk, mert láttuk a lányoknál, hogy ott még a nemzetek is egymás ellen voltak, és az lett a vége, hogy kiesett egy világbajnok, kis híján egy olimpiai bajnok és sok más kiváló versenyző."

A versenyről elmondta, hogy rendkívül kemény csata volt, melynek a végén a német egyszerűen gyorsabb volt nála, ugyanakkor hatalmas munka volt ebben az úszásban, mindenki megérdemli az olimpiai kvótát.

A negyedik helyezett Rasovszky Kristóf és a győztes német Florian Wellbrock (háttal) a nyíltvízi úszók férfi 10 kilométeres versenye után a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács Tamás A negyedik helyezett Rasovszky Kristóf és a győztes német Florian Wellbrock (háttal) a nyíltvízi úszók férfi 10 kilométeres versenye után a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban 2019. július 16-án. MTI/Kovács Tamás

"Két éve ötödik voltam, most negyedik, remélem jövőre még egy kicsit előre tudok csúszni" - fogalmazott Rasovszky, aki szerint még amiben fejlődnie kell, az a "legvégső" sebessége, ugyanakkor szerencsére a hosszú hajrákat jól bírja. "Tovább kell dolgozni, meglátjuk ez jövőre mire lesz elég, de remélem egy éremre" - jegyezte meg a jövő évi tokiói olimpiára utalva.

Székelyi Dániel elmondta, hogy a verseny elején belekerült egy nagyobb bolyba, ahonnan már nem igazán tudott feljebb úszni. Hozzátette, tisztában volt vele, hogy 10 kilométeren már jóval erősebb lesz a mezőny, és nem sok esélye lesz a kvótaszerzésre.

A nyíltvízi úszók küzdelmei szerdán a nők 5 kilométeres versenyével folytatódnak, a magyar színeket Olasz Anna és Rohács Réka képviseli.


Eredmények - nyíltvízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
Florian Wellbrock (Németország) 1:47:55.9 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:47:56.1
3. Rob Muffels (Németország) 1:47:57.4
4. RASOVSZKY KRISTÓF 1:47:59.5
...27. SZÉKELYI DÁNIEL 1:50:11.3

vehirsport.hu
további cikkek
Nyíltvízi úszó vk: Betlehem ötödik, Rasovszky tizenharmadik lett Egyiptomban úszás Nyíltvízi úszó vk: Betlehem ötödik, Rasovszky tizenharmadik lett Egyiptomban A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid ötödikként ért célba a nyíltvízi úszók idei Világkupa-sorozatának nyitóversenyén, amelyet 10 kilométeren az egyiptomi Soma Baynél rendeztek meg szombaton. Klubtársa, a világbajnoki címvédő és szintén párizsi olimpiai kvótás Rasovszky Kristóf betegségéből épphogy felépülve a 13. helyen zárt. 2024. március 23. 17:52 Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid 1500 méteren is nyert úszás Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid 1500 méteren is nyert A pénteki 10 000 méter után a vasárnapi 1500 méteres versenyt is Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória nyerte meg a Veszprémben rendezett medencés hosszútávúszó országos bajnokságon. 2024. március 10. 18:20 Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid nyert 10 ezer méteren úszás Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid nyert 10 ezer méteren A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Betlehem Dávid címét megvédve diadalmaskodott 10 ezer méteren az úszók hosszútávú medencés országos bajnokságán. Klubtársa, Barabás Imre harmadik lett. 2024. március 9. 16:56 Cápa a veszprémi menhelyen közélet Cápa a veszprémi menhelyen A kiváló veszprémi úszó, Rasovszky Kristóf - avagy a Balatoni Cápa - feleségével közösen látogatta meg a hétvégén a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központ lakóit.  2024. március 3. 8:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.