Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémiek két szavazólapot kapnak majd vasárnap

2019. október 4. 22:26
Milyen határidőkre kell figyelni? Mit vigyek magammal a szavazáskor? Kérdéseinkre dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője válaszolt.

— Hol szavazhatnak a választópolgárok, van-e lehetőség átjelentkezésre, mint az országgyűlési választások idején? 

— Veszprémben közel 46 ezer a választásra jogosultak száma, ők 56 szavazókörben adhatják le a voksaikat, melyekbe a lakóhelyük alapján osztották be őket. Hogy ki melyik szavazókörhöz tartozik, arról postai úton értesítést is küldött a Nemzeti Választási Iroda, vagy augusztus 23-át követően a Helyi Választási Iroda, illetve a valasztas.hu-n is megtekinthető.

Míg az országgyűlési választáson bárki bármelyik településre átjelentkezhetett, ahová eljuttatták a saját körzetének szavazólapjait, addig az önkormányzati választáson csak a lakcímkártyán szereplő lakóhely vagy tartózkodási hely közül választhatunk október 9-én 16 óráig (az átjelentkezési kérelmet október 11-én 16 óráig vissza is lehet vonni). Ez utóbbit is csak akkor választhatjuk, ha tartózkodási helyünket a választás kitűzését megelőző legkésőbb 30. napon (június 26.) létesítettük, és az a választás napján is érvényes. 

Az átjelentkezők számára nem lesz kijelölve külön szavazókör: aki a tartózkodási helyén szavaz, az az adott címhez tartozó szavazókörben teheti meg — ezt akár a valasztas.hu oldalon is ellenőrizni lehet. Lesz ugyanakkor kijelölt szavazókör a települési szintű lakcímmel rendelkezők, például a hajléktalanok számára.  

Sorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokonSorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokon

— Kikre szavazhatunk, milyen szavazólapokat kapnak a választópolgárok?

— Veszprémben polgármestert és 12 egyéni választókerületi képviselőt közvetlenül választunk, öt képviselő pedig a kompenzációs listáról fog bejutni. Nem vesznek el ugyanis azok a szavazatok sem, amiket nem a nyertes induló kap egy-egy kerületben, hanem jóváíródnak a jelöltet állító szervezet kompenzációs listáján, akik az így összegyűjtött szavazatok arányában osztozhatnak a fennmaradó öt képviselői helyen. Így tehát a veszprémiek két szavazólapot kapnak majd a szavazókörben. Ehhez csatlakozik majd a nemzetiségi választás is, amiről korábban már beszéltünk.

Kapcsolódó cikk
A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án
A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Mit kell magával vinnie az állampolgárnak a szavazókörbe a választás napján?

— A Nemzeti Választási Iroda központilag kiküldte a hivatalos értesítőt, ami tartalmazza, hogy a választópolgár mely névjegyzékben szerepel, mely szavazókörben adhatja le a voksát, és mit kell magával vinnie. Magát az értesítőt nem kell, viszont fontos, hogy érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél) illetve a lakcímkártya bemutatása szükséges. 

— Meddig lehet mozgóurnát igényelni?

— A mozgóurna iránti kérelmeket levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton október 9-én 16 óráig lehet benyújtani. Október 11-én 16 óráig van még lehetőség ezt pótolni, de már csak személyesen a Polgármesteri Hivatalban mint Választási Irodában, vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan. A választás napján 12 óráig a szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságtól írásban vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan is lehet kérni a mozgóurnát, ha az utolsó pillanatban lépne fel olyan egészségügyi állapot, ami megakadályozza a választópolgárt, hogy a szavazókörben voksoljon.

— Mikorra várhatók az eredmények a választás estéjén? Az országgyűlési választáson ez az átjelentkezések miatt késő estig el szokott húzódni... 

—  19 órakor zárnak a szavazókörök, a szavazatszámláló bizottságok megszámolják a leadott voksokat, kiállítják a szavazókörre vonatkozó jegyzőkönyveket, majd ezek adatait feltöltik az összesítő informatikai rendszerbe. A jegyzőkönyveket ezután a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol ellenőrzik őket, összevetik az adatokat az informatikai rendszerben szereplőkkel, és ha nincs eltérés ezek között, akkor véglegessé nyilvánítják az adatokat. A Helyi Választási Bizottság  elbírálja az esetleges jogorvoslati kérelmeket, meghatározza a polgármester-választás és a 12 egyéni választókerületi képviselőválasztás eredményét, továbbá megszámolja és összesíti a nemzetiségi szavazatokat, megállapítja a nemzetiségi választások eredményét. 

Öt évvel ezelőtt már kilenc óra körül tudtunk eredményt felmutatni, de a nemzetiségi választás lebonyolításának változása [link az előző cikkre] miatt most a települési nemzetiségi szavazatok összeszámolása is lassíthatja a folyamatot.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.