2019. október 19. // Nándor névnap

A veszprémiek két szavazólapot kapnak majd vasárnap

Milyen határidőkre kell figyelni? Mit vigyek magammal a szavazáskor? Kérdéseinkre dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője válaszolt.

— Hol szavazhatnak a választópolgárok, van-e lehetőség átjelentkezésre, mint az országgyűlési választások idején? 

— Veszprémben közel 46 ezer a választásra jogosultak száma, ők 56 szavazókörben adhatják le a voksaikat, melyekbe a lakóhelyük alapján osztották be őket. Hogy ki melyik szavazókörhöz tartozik, arról postai úton értesítést is küldött a Nemzeti Választási Iroda, vagy augusztus 23-át követően a Helyi Választási Iroda, illetve a valasztas.hu-n is megtekinthető.

Míg az országgyűlési választáson bárki bármelyik településre átjelentkezhetett, ahová eljuttatták a saját körzetének szavazólapjait, addig az önkormányzati választáson csak a lakcímkártyán szereplő lakóhely vagy tartózkodási hely közül választhatunk október 9-én 16 óráig (az átjelentkezési kérelmet október 11-én 16 óráig vissza is lehet vonni). Ez utóbbit is csak akkor választhatjuk, ha tartózkodási helyünket a választás kitűzését megelőző legkésőbb 30. napon (június 26.) létesítettük, és az a választás napján is érvényes. 

Az átjelentkezők számára nem lesz kijelölve külön szavazókör: aki a tartózkodási helyén szavaz, az az adott címhez tartozó szavazókörben teheti meg — ezt akár a valasztas.hu oldalon is ellenőrizni lehet. Lesz ugyanakkor kijelölt szavazókör a települési szintű lakcímmel rendelkezők, például a hajléktalanok számára.  

Sorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokonSorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokon

— Kikre szavazhatunk, milyen szavazólapokat kapnak a választópolgárok?

— Veszprémben polgármestert és 12 egyéni választókerületi képviselőt közvetlenül választunk, öt képviselő pedig a kompenzációs listáról fog bejutni. Nem vesznek el ugyanis azok a szavazatok sem, amiket nem a nyertes induló kap egy-egy kerületben, hanem jóváíródnak a jelöltet állító szervezet kompenzációs listáján, akik az így összegyűjtött szavazatok arányában osztozhatnak a fennmaradó öt képviselői helyen. Így tehát a veszprémiek két szavazólapot kapnak majd a szavazókörben. Ehhez csatlakozik majd a nemzetiségi választás is, amiről korábban már beszéltünk.

Kapcsolódó cikk
A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án
A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Mit kell magával vinnie az állampolgárnak a szavazókörbe a választás napján?

— A Nemzeti Választási Iroda központilag kiküldte a hivatalos értesítőt, ami tartalmazza, hogy a választópolgár mely névjegyzékben szerepel, mely szavazókörben adhatja le a voksát, és mit kell magával vinnie. Magát az értesítőt nem kell, viszont fontos, hogy érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél) illetve a lakcímkártya bemutatása szükséges. 

— Meddig lehet mozgóurnát igényelni?

— A mozgóurna iránti kérelmeket levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton október 9-én 16 óráig lehet benyújtani. Október 11-én 16 óráig van még lehetőség ezt pótolni, de már csak személyesen a Polgármesteri Hivatalban mint Választási Irodában, vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan. A választás napján 12 óráig a szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságtól írásban vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan is lehet kérni a mozgóurnát, ha az utolsó pillanatban lépne fel olyan egészségügyi állapot, ami megakadályozza a választópolgárt, hogy a szavazókörben voksoljon.

— Mikorra várhatók az eredmények a választás estéjén? Az országgyűlési választáson ez az átjelentkezések miatt késő estig el szokott húzódni... 

—  19 órakor zárnak a szavazókörök, a szavazatszámláló bizottságok megszámolják a leadott voksokat, kiállítják a szavazókörre vonatkozó jegyzőkönyveket, majd ezek adatait feltöltik az összesítő informatikai rendszerbe. A jegyzőkönyveket ezután a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol ellenőrzik őket, összevetik az adatokat az informatikai rendszerben szereplőkkel, és ha nincs eltérés ezek között, akkor véglegessé nyilvánítják az adatokat. A Helyi Választási Bizottság  elbírálja az esetleges jogorvoslati kérelmeket, meghatározza a polgármester-választás és a 12 egyéni választókerületi képviselőválasztás eredményét, továbbá megszámolja és összesíti a nemzetiségi szavazatokat, megállapítja a nemzetiségi választások eredményét. 

Öt évvel ezelőtt már kilenc óra körül tudtunk eredményt felmutatni, de a nemzetiségi választás lebonyolításának változása [link az előző cikkre] miatt most a települési nemzetiségi szavazatok összeszámolása is lassíthatja a folyamatot.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Zene és nyelvek
Zene és nyelvek
Ladányiné Cz. Nagy Zsófi tizenkét nyelven beszél, mégsem a nyelvek világában szeretné kiteljesíteni magát. A zene az ELTE bölcsész szakja után vált kiválasztott úttá, amikor is felvételizett a Kodolányi jazzének szakára. Döntésekről, lehetőségekről, tervekről, kihívásokról, értékekről beszélgettünk.
Mindig a szabadság érdekelt
Mindig a szabadság érdekelt
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.
Karácsonyig maradnak a tüntetők
Karácsonyig maradnak a tüntetők
Újabb két hónapig akadályozhatják a veszprémiek közlekedését a demonstrálók reggelente.
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezi meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.
Hogyan csinálta ezt anya? - Fiatal nők és szerepeik régen és most
Hogyan csinálta ezt anya? - Fiatal nők és szerepeik régen és most
Régen csak háztartást vezettek, mára autót és gyakran buszt is. Dolgoznak, ebédet főznek, tételeket tanulnak, találkozót szerveznek, cégeket irányítanak, jógára járnak, álmokat valósítanak meg, esti mesét olvasnak és “jó éjt puszit” adnak. A multifunkciós technikai kütyük korában éljük a multifunkciós nők évtizedeit. Vajon tényleg megváltoztak a fiatal nők, vagy csak a lehetőségeik bővültek? Ezek a lehetőségek valójában inkább kötelességek? Tóth-Márhoffer Márta pszichológussal beszélgettünk a múlt és jelen női szerepköreiről, elvárásokról és az új világ női gondolatairól.
2019. október 19. // Nándor névnap