2023. június 1.
//
Tünde névnap

Kitöltöttük a választási TOTO-szelvényt

Célegyenesbe fordult a kampány, most vasárnap eldől, hogy milyen úton halad tovább Veszprém a következő öt esztendőben, nem csak az elnyert Európa Kulturális Főváros cím évében. Megnéztük a mögöttünk hagyott időszakot és szakértő segítségével megpróbáljuk megtippelni az eredményt.

Mivel az önkormányzati választásokon nincs érvényességi küszöb, így akár egyetlen érvényes leadott szavazattal is polgármester vagy képviselő lehet valaki. Persze ennél jóval többre lehet számítani most vasárnap, várhatóan a választásra jogosultak 1/3-a,  kb. 17 ezer ember megy el szavazni Veszprémben. Ez a szám ugyanakkor elmarad az országgyűlési választások részvételi arányától, sőt a kvótanépszavazáson részt vettek számától is.

Oláh Miklós szociológussal böngésszük a korábbi részvételi adatokat, 2014-ben 35,96%, 2010-ben pedig a választásra jogosultak 38,29%-a élt a szavazati jogával.

Oláh Miklós szociológus (fotó: archív)Oláh Miklós szociológus (fotó: archív)

Nem kirívóan alacsonyak ezek a számok az önkormányzati választásokhoz képest. Több évtizedes trend, hogy mindig kisebb a részvétel ilyenkor, mint az országgyűlési voksoláson – magyarázza Oláh Miklós. Mivel lokális választásról van szó, a politikai pártok sem tudnak, vagy nem akarnak egységes, az egész országra kivetíthető üzenetet megfogalmazni, ilyenkor a helyi polgármesterjelöltek személye és/vagy eredményei mérkőznek meg egymással.

Veszprém esetében ez két politikust jelent, a kilenc éve polgármesterként tevékenykedő Porga Gyulát és – a most éppen hat merőben eltérő szemléletű ellenzéki párt jelöltjét – Katanics Sándort.

Ha pusztán a statisztikákra hallgatunk, akkor nincs mitől tartani a jelenlegi Fidesz-KDNP-s városvezetésnek. Porga Gyula öt évvel ezelőtt nagy többséggel (53,89%) nyerte meg a választást, azóta pedig csak gyarapodtak a szemmel látható eredmények a megyeszékhelyen. Ugyanakkor a választás-szociológiában van egy elmélet, miszerint az emberek nagyon gyorsan maguk mögött hagyják a korábbi eredményeket, történéseket, vannak esetek, amikor fél év után már a múlt homályába süllyed egy-egy jelentősebb politikai esemény, vagy politikus. Kiváló példa erre Kész Zoltán személye, aki az elbukott 2018-as országgyűlési választás után úgy tűnt el a veszprémi közéletből, mint akit fekete lyuk nyelt el. De ugyanez a felejtés figyelhető meg a pozitív eredmények esetében is.

Kapcsolódó cikk
Abszolút többséggel nyert Porga Gyula
Ismét bizalmat szavaztak a veszprémi választópolgárok Porga Gyula polgármesternek.

Talán az Európa Kulturális Fővárosa cím kivételt képez ez alól, hiszen ez olyan siker, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa, a megvalósítása pedig még csak ezután következik. A cím elnyerése pedig letagadhatatlan sikere Porga polgármesterségének, amit a veszprémiek is jól tudnak – folytatja Oláh Miklós.

További érvként jelenik meg a jelenlegi városvezetés mellett az, hogy az emberek szeretik a nyugalmat, a folytonosságot. Továbbá a kihívó Katanicsnak ellenzéki pozíciója előtt már volt lehetősége részt venni a város vezetésében, abból az időszakból pedig kevés eredményt lehet felmutatni.

Nem mondható el viszont a folytonosság a képviselőjelöltekről egyik oldalon sem. A Fidesz-KDNP jelöltjei közt 6 új név van, az ellenzéki összefogásnál pedig öten vannak azok, akik korábban nem mérettetek meg önkormányzati választáson. Oláh Miklós szerint nem feltétlen rossz, ha több új arc is feltűnik a jelöltek közt.

Kapcsolódó cikk
Régi és új nevek a Fidesz-KDNP jelöltjei között
Bemutatta képviselőjelöltjeit a Fidesz-KDNP veszprémi szervezete az októberi önkormányzati választás kapcsán.

– Az emberek időről időre igénylik a megújulást, ha az nyugodt keretek közt zajlik, a pártlogó ebben az esetben pedig biztosítja ezt az állandót. Bizonyos politikai közhangulatban szinte elég a sikerhez, amikor a jelölt neve mellett ott van az egyik pártnak az emblémája. Jelen esetben nagyobb a Fidesz-KDNP népszerűsége, viszont azt nem jelenteném ki egyértelműen, hogy minden körzetben elegendő ahhoz, hogy a kormánypárti képviselő legyen a befutó – tér ki Oláh Miklós a 12 egyéni körzet esélyeire.

Az ellenzék láthatóan a lakótelepi részekre helyezi a hangsúlyt, itt intenzívebb a kampány, több a plakát. Ugyanakkor kizárólag városrészekre koncentrálva nem nyerhető meg a választás, maximum részsikereket lehet elérni. A veszprémi ellenzék koncepció nélküliségét is alátámasztja, hogy nem sikerült egyértelmű üzenetet megfogalmazni, nem egyértelmű a választóknak, hogy ők hogyan és mivel vezetnék jobban a várost. Ennek az oka egyrészt lehet az, hogy a hat különböző párt más-más irányvonalat képvisel. Volt szó a kampányukban a zöld-politikáról, szociális problémákról, valamint elkészült, vagy megvalósított fejlesztések bírálatáról. Másrészről Veszprémben láthatóan képtelen megújulni az ellenzék, Katanics már több korábbi választási kudarc ellenére is ismét polgármesterjelölt, alternatívája pedig nem merült fel – teszi hozzá Oláh Miklós.

Kapcsolódó cikk
Bemutatta képviselőjelöltjeit az ellenzéki összefogás Veszprémben
A DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd minden városi körzetben indít képviselőjelöltet ősszel.

Mindazonáltal nem ajánlott elbíznia magát a Fidesz-KDNP jelöltjeinek, hiszen láttunk már példát arra, hogy az effajta vélt előny a leadott szavazatokban nem érvényesül végül. 2006-ban Dióssy Lászlót 16 év polgármesterség után váltották le, holott a választás előtt még azzal kampányolt, hogy a közvélemény-kutatások szerint toronymagasan ő az esélyes. Ez – és az öszödi beszéd visszhangja Veszprémben – akkor elegendő volt ahhoz, hogy aktivizálja az akkor még ellenzéki fideszes szavazókat és leváltsák a szocialista-liberális városvezetést.

Most kevésbé felfokozott a közhangulat, a kampány aránylag békésen és botránymentesen zajlott Veszprémben. Ez pedig könnyen megmutatkozhat a választási részvételben is. Amennyiben egyik oldal szimpatizánsai passzívak maradnak, előfordulhatnak meglepetések, szorosabb eredmények is vasárnap. A választókat pedig rengeteg tényező befolyásolhatja. Akár még az időjárás is, hiszen kellemes időben sokan mennek kirándulni a választófülke helyett, esőben pedig inkább otthon maradnak, lemondva demokratikus jogukról – zárta gondolatait Oláh Miklós.

Vasárnapra egyébként kellemes időt jósolnak, hogy nap végén melyik politikai oldalnak lesz a közérzete is az, azt mi is kíváncsian várjuk. A Vehíren egész nap folyamatosan frissülő tudósítást adunk az eseményekről, este pedig az eredményekről.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Mint amikor a kutyák levizelik a tűzcsapot, hogy megjelöljék a területüket, ahhoz lehet hasonlítani néhány absztrakt falfirkát, amelyek aluljárókban, vonatkocsik oldalán, de nem ritkán utcafronti házak falán is megjelennek, nem különben Veszprémben sem. Csak kutyák helyett ebben az esetben néhány underground figura az, aki így jelöli a területét, és amíg az állat vizeletét lassan elnyeli a föld, ezek a kreálmányok ott maradnak a falakon. De mit jelentenek pontosan, van-e hatékony szankció ellenük és mennyibe kerül a veszprémieknek, hogy ezek eltűnjenek? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.