2021. október 24.
//
Salamon névnap

Egyre népszerűbb a “guruló étterem”

2019. október 15. 13:19
Ecoport
A két éve útjára indult BazsaLicom nemcsak a Balatont, hanem az egész országot meghódítva egyenesen a streedfood kínálat élére gurult. Megkérdeztük Balázst és Lillát, hogyan lett az olasz álomból igazi dolce vita, és hogy mitől ilyen népszerűek a food truckok.

Honnan indult a BazsaLicom történet?

L: Balázs tíz éve szakács: tud minden konyhával kapcsolatos titkot. Én turizmus-vendéglátást tanultam először Budapesten, majd Olaszországban turizmus menedzsment szakon végeztem. Úgy gondoltuk, ha már hasonló vonalon mozgunk, jó lenne valami közös vállalkozásba kezdeni: hazaköltöztünk és fokozatosan megszületett a BazsaLicom ötlete.

Akkor mondhatjuk azt is, hogy Olaszországból indult. Mi a cél?

B: Ízvilágban és életstílusban is közvetíteni szeretnénk mindazt, amit Olaszországból hoztunk. Mindketten nagyon szeretjük a bazsalikomot, amely mint fűszer, nagyon közel áll az olasz konyhához és rengeteg nagyszerű főételt, desszertet is lehet készíteni vele. Ételeinkkel leginkább azt akarjuk megmutatni, hogy úgy is lehet igazán finomat alkotni, ha egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket készítünk, friss alapanyagokból, fűszerekből: nyárias ízzel valami egészségeset, mégis finomat nyújtani.

Miért food truck?

L: Gondolkodtunk rajta, hogy legyen egy fix helyünk, de kezdőként kicsiben kellett elindulni. Majd láttuk a Séf című filmet, ami nagyon inspiráló volt számunkra. Balázs egyik reggel felkelt és azt mondta, csináljunk foodtruckot, én meg azt: jó, végülis miért ne? Azóta nagyon a szívünkhöz nőtt ez a forma, hiszen az elejétől a végéig mi terveztük. Az elnevezés, az olasz hatás és a nevünkből alkotott szójáték miatt is jó választásnak tűnt, a világos zöld színt pedig a retro stílus, a bazsalikom és a Balaton színei ihlették. Az autónk korábban pékárut szállított Németországban, aztán átalakítottuk a saját ízlésünknek megfelelően, így kezdődött a közös élet.

Ha már közös élet, mostanra már nem ketten, hanem hárman utaztok. Családként nem nehéz a food truck üzemeltetése?

L: Nem könnyű feladat, hiszen országszerte járunk rendezvényekre, esküvőkre. Mivel babánk van, nagyon szeretnénk jövőre kicsit lokálisabbak lenni: Balatonfüreden élünk, és a környéken több helyszín, program is van, ahol családként könnyebben tudnánk mozogni.

 

Tavaly elnyertétek a Magyar Streetfood Egyesület szakmai díját. Mi a titok? Milyen ételeket kínáltok?

L: A díjazásnál nézik, hogy valaki hoz-e olyan újdonságot, amit eddig nem láttak, illetve nálunk kiemelték Balázs variálható, jól megtervezett konyhatechnológiáját. Tavaly hosszabb, bagett jellegű szendvicseket, bucikat készítettünk, idén bagel szendvicseket négy féle ízben: van egy egyedi zöldfűszeres, tekert marhakolbászos snidlinges sajtkrémmel, egy csirkés, pesztós, egy füstölt lazacos remulád mártással, illetve egy kistermelői sajttal és házi cukkini krémmel készített vegetáriánus változat. Egy desszetünk is van: bazsalikomos fehércsoki mousse kekszmorzsán, fahéjas eperraguval. Ezenkívül igyTavaly elnyertétek a Magyar Streetfood Egyesület szakmai díját. Mi a titok? Milyen ételeket kínáltok?ekszünk alkalmazkodni az adott rendezvény tematikájához, az igényekhez. Úgy alakítottam ki a konyhám, hogy akár egyik napról a másikra tudjak váltani: volt olyan esküvőnk, ahol újházi tyúkhúslevest főztem a kocsin.

Egyre népszerűbbek a food truckok. Szerintetek miért szeretik ennyire?

B: Magyarországon a fesztiválokon kívül nyáron szinte az összes településen, minden hétvégén van valamilyen rendezvény, ahol meg kell oldani a vendéglátást. Igyekeznek a helyi éttermeket kitelepíteni, de ez sokszor a hely és a technikai feltételek miatt is probléma, így egyszerűbbé vált a gyakorlatban, hogy van egy mozgó konyha, ami eljön és árul. Fontos az is, hogy egy-egy ételre fókuszálva általában magasabb minőséget tudnak kínálni a food truckok, illetve mostanra az autók egyfajta dekorelemként is szolgálnak a rendezvényeken, ahol a szervezők gyakran külön figyelnek a stílusra a válogatásnál. Annak ellenére, hogy viszonylag lassan érkezett meg hozzánk a food truck trend, a praktikussága, minősége és stílusa miatt talán évről évre népszerűbb.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak
Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalaton futóversenyen.
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Az előre meghirdetett akciósorozat után eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki a hivatal a szabálytalanságok kapcsán. Még tart az eredmények feldolgozása.
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.