2022. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Nemcsak az iskolapadban, az atlétikapályán is bizonyítottak a Lovassy-növendékek

Nagy Cecília tanítványai – a Lovassy László Gimnázium legnagyobb büszkeségére – bronzérmet szereztek svédváltóban az október 20-án Kecskeméten rendezett diákolimpia országos döntőjében.

Ha elhangzik a veszprémi Lovassy László Gimnázium neve, akkor mindenki tudja, hogy Magyarország középiskolai rangsorának vezető gimnáziumáról beszélünk. De vajon mitől is lehet ennyire színvonalas az iskola?

Gondolhatnánk, hogy biztos rengeteget tanulnak a fiatalok, vagy éppen a nemzet legintelligensebb gyermekei járnak ide amellett, hogy rendkívül felkészült, méretes lexikális tudással rendelkező pedagógusok tanítanak itt. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, be kell látnunk, hogy mindez igaz is.

Az intézmény 1711 óta rengeteg tehetséges, később híres embert nevelt ki, köztük

írókat, költőket, nyelvészeket, mérnököket, politikusokat is.

De ne higgyük azt, hogy csak tanulmányi versenyeken szerepelnek eredményesen a Lovassy-növendékek. 

A sport világában éppúgy megállják a helyüket a tanítványok, akár a tanteremben. Kevesen tudják,

de kalapácsvető olimpiai bajnokunk, Kiss Balázs és a fiatal nyiltvízi világbajnok úszó Rasovszky Kristóf is eme iskola padjait koptatta a múltban. 

Napjainkban is számos tehetséges sportoló gyermek, kézilabdázó, vitorlázó, röplabdázó, tornász és nem utolsósorban atléta is tanul az ország első számú gimnáziumában.

Az idei esztendő októberétől már meg is kezdődtek hazánk diákolimpia versenyei. A diákolimpia atlétikai ügyességi csapatbajnokság megyei fordulójából a közelmúltban az iskola két váltója is kvalifikálta magát az október 20-ai, kecskeméti döntőbe.

A 4x800 méteren teljesítő leány együttes (Bartis Hajnalka, Kasza Júlia, Lantai Zóra Lili és Sigmond Sára) a második helyezést szerezte meg, míg összesítésben hatodikként jutott tovább a csapat a megyei körben. Nem megfeledkezve a fiú svédváltóról sem (Hetyei Kristóf, Kriszt András, Lipták Dániel, Vadászi Viktor Ákos), amely minden megyei alakulatot maga mögé utasítva végül negyedikként jutott be az országos fináléba.

A Bács-Kiskun megyei országos megmérettetésen 800 méteren síkfutásban hadbaszálló leányok (Bartis Hajnalka, Kasza Júlia, Fehér Dóra, Sigmond Sára) a középmezőnyben végeztek. A nap legizgalmasabb versenyszáma a késő délután rendezett fiú svédváltó volt, amelyen belül két futamban bizonyíthatták a futók, hogy ők az ország leggyorsabbjai.

A Lovassy-váltó tagjai tudták, hogy kőkeményen küzdeniük kell ahhoz, hogy felérhessenek a dobogóra. A fiúk (Fertig Dávid, Kriszt András, Lipták Dániel és Vadászi Viktor Ákos) pedig óriásit harcolva az ellenfelekkel, végül 2:02,12 perces idővel, mindössze 9 századdal lemaradva az ezüstéremről a dobogó előkelő harmadik fokára állhattak fel.

Portálunk, a vehir.hu érdeklődésére a reménységek felkészítőtanára, Nagy Cecília úgy fogalmazott, hogy a Lovassy László Gimnázium a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne csak az oktatási rangsorban, hanem az atlétika sportágában is aranyérmes lehessen.

Hihetetlen büszke vagyok a tanítványaimra, akik egytől egyig kihozták magukból a maximumot, valamint szívvel-lélekkel dolgoztak és küzdöttek. A jövőben is lelkiismerettel folytatjuk majd a közös munkát, hogy hasonló szép sikerek mellett egyúttal intézményünk jó hírnevét is öregbíthessük.

Simon Dani

További cikkek

Tájfutó diákolimpia: hatalmassal fölénnyel nyert a Lovassy
Tájfutó diákolimpia: hatalmassal fölénnyel nyert a Lovassy
A hétvégén Nagykovácsiban rendezték meg a tájfutó országos diákolimpiát, ahol a veszprémiek sportolók nagyszerűen szerepeltek. Az iskolák összesített versenyét toronymagasan nyerte a Lovassy László Gimnázium.
Bejutott a csapatbajnokság döntőjébe az SVSE
Bejutott a csapatbajnokság döntőjébe az SVSE
A veszprémi Sportolj Velünk SE összesen 371 pontot gyűjtött az elmúlt hétvégén Győrben rendezett atlétikai csapatbajnokság elődöntőjébe, amellyel a hatodik helyen zárt, tehát kiharcolta a döntőbe való bejutást. 
Félmaraton után a második helyen
Félmaraton után a második helyen
A félmaraton és gyalogló országos bajnoksággal vette kezdetét az atlétikai magyar csapatbajnokság. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) nagyszerűen kezdett, így most az előkelő második helyen áll az összesített rangsorban.
Hat dobogós helyezést szerzett az SVSE
Hat dobogós helyezést szerzett az SVSE
Remekül szerepeltek a veszprémi Sportolj Velünk SE növendékei az elmúlt hétvégén Kecskeméten rendezett országos váltófutó bajnokságon.
Nemzetközi szintű eredmények az évadnyitón
Nemzetközi szintű eredmények az évadnyitón
Rangos mezőny gyűlt össze a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) hagyományos évadnyitó dobóversenyén, ahol ennek megfelelően nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmények születtek. A hazaiak atlétája, Csekő Miklós például a junior világranglistán a második helyre repítette magát nagyszerű eredményével.