2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal

2019. október 26. 19:03
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.

Ami a városban a panel, az falun a Kádár-kocka: az épülő szocializmus uniformizált lakóhelyei. Városi testvéreikkel szemben a kockaházaknak annyi előnyük lehet, hogy jellemzően egy  tulajdonos kezében van az egész ingatlan, aki így azt csinál vele, amit akar — vagy amit tud. 

Az egységes utcakép a települések főépítészeinek szívét talán megdobogtatja, az új tulajdonosok (akik a falusi ingatlanvásárlást segítő programok következtében egyre többen vannak) azonban szívesen kitörnének az egységesített szocreál miliőből. Erre dolgozott ki egy magyar építészhallgató csapat megoldást egy nemzetközi építész versenyre a közelmúltban. 

(Fotó: MTI)(Fotó: MTI)

Idén Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlon nemzetközi innovációs házépítő versenyt, melyen 10 csapat csaknem négyszáz diákja vett részt, köztük a magyar-algír Someshine Team. A versenyzőknek nemcsak a tervezés volt a feladatuk, hanem meg is kellett építeniük egy prototípus házat. A magyar csapat a Kádár-kockák újjágondolását, modernizálását, energiahatékonnyá alakítását választotta versenymunkájuknak. A csapat az építészet és az energiahatékonyság kategóriákban nyert díjakat.

Fotó: Someshine teamFotó: Someshine team

A csapat weboldalán azt írja, Magyarországon mintegy 800 ezer elavult, leromlott állapotú kockaház várja, hogy a XXI. század kihívásait figyelembe véve megújulhasson. Az építészeknek “hozott anyagból” kell dolgozniuk, az öröklött ingatlanállománnyal kell kezdeniük valamit, lehetőleg a környezettudatos gondolkodást és az energiahatékonyságot segítő legmodernebb technológiát szem előtt tartva.

A fiatalok gyalogakácból készült, manuálisan mozgatható árnyékolórendszert építettek a ház köré szigetelőburokként, de kifejlesztettek páratartalmat, hőmérsékletet és szén-dioxid szintet figyelő szenzorokat is, amik jeleznek, ha a lakás elérte a kívánt hőmérsékletet. A meleg vizet napelemes és hőszivattyús rendszer biztosítja, a levegő hőmérsékletét a padlófűtéssel és a mennyezetre szerelt hűtő-fűtő berendezéssel szabályozzák.

Hogy a versenyen bemutatott ötlet mikor terjedhet el a gyakorlatban? Azt hiszem, erre még várnunk kell — mindenesetre Áder János köztársasági elnök, miután a helyszínen megtekintette az elkészült prototípust, kijelentette: a bankoknak és az építészeknek tanulniuk kellene a mintaprojektből, és ki kellene dolgozniuk olyan konstrukciókat, amelyek révén az efféle átalakítás minél szélesebb körben elérhetővé válhat.

Söge
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap