2020. augusztus 6. // Berta névnap

Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal

2019. október 26. 19:03
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.

Ami a városban a panel, az falun a Kádár-kocka: az épülő szocializmus uniformizált lakóhelyei. Városi testvéreikkel szemben a kockaházaknak annyi előnyük lehet, hogy jellemzően egy  tulajdonos kezében van az egész ingatlan, aki így azt csinál vele, amit akar — vagy amit tud. 

Az egységes utcakép a települések főépítészeinek szívét talán megdobogtatja, az új tulajdonosok (akik a falusi ingatlanvásárlást segítő programok következtében egyre többen vannak) azonban szívesen kitörnének az egységesített szocreál miliőből. Erre dolgozott ki egy magyar építészhallgató csapat megoldást egy nemzetközi építész versenyre a közelmúltban. 

(Fotó: MTI)(Fotó: MTI)

Idén Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlon nemzetközi innovációs házépítő versenyt, melyen 10 csapat csaknem négyszáz diákja vett részt, köztük a magyar-algír Someshine Team. A versenyzőknek nemcsak a tervezés volt a feladatuk, hanem meg is kellett építeniük egy prototípus házat. A magyar csapat a Kádár-kockák újjágondolását, modernizálását, energiahatékonnyá alakítását választotta versenymunkájuknak. A csapat az építészet és az energiahatékonyság kategóriákban nyert díjakat.

Fotó: Someshine teamFotó: Someshine team

A csapat weboldalán azt írja, Magyarországon mintegy 800 ezer elavult, leromlott állapotú kockaház várja, hogy a XXI. század kihívásait figyelembe véve megújulhasson. Az építészeknek “hozott anyagból” kell dolgozniuk, az öröklött ingatlanállománnyal kell kezdeniük valamit, lehetőleg a környezettudatos gondolkodást és az energiahatékonyságot segítő legmodernebb technológiát szem előtt tartva.

A fiatalok gyalogakácból készült, manuálisan mozgatható árnyékolórendszert építettek a ház köré szigetelőburokként, de kifejlesztettek páratartalmat, hőmérsékletet és szén-dioxid szintet figyelő szenzorokat is, amik jeleznek, ha a lakás elérte a kívánt hőmérsékletet. A meleg vizet napelemes és hőszivattyús rendszer biztosítja, a levegő hőmérsékletét a padlófűtéssel és a mennyezetre szerelt hűtő-fűtő berendezéssel szabályozzák.

Hogy a versenyen bemutatott ötlet mikor terjedhet el a gyakorlatban? Azt hiszem, erre még várnunk kell — mindenesetre Áder János köztársasági elnök, miután a helyszínen megtekintette az elkészült prototípust, kijelentette: a bankoknak és az építészeknek tanulniuk kellene a mintaprojektből, és ki kellene dolgozniuk olyan konstrukciókat, amelyek révén az efféle átalakítás minél szélesebb körben elérhetővé válhat.

Söge

További cikkek

Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta
Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta
Legalább négy olyan vendéglátóhely nyílt idén Veszprémben, amely eddig nem volt. Bízzunk benne, hogy meg is maradnak, hisz szükség van rájuk.
Arról, hogy az írót senki nem védheti meg
Arról, hogy az írót senki nem védheti meg
Az író csak akkor bukhat el, ha bizonyítani tudják, hogy munkájának szándéka nem őszinte. Minden más nem számít sokat: a vád sem, a védelem sem.
A popzene szerint 2020 csupa eufória
A popzene szerint 2020 csupa eufória
Miközben az új évtized első éve sorra adja a pofonokat, a popzene csak legyint egyet és annyit mond: rá se ránts, irány a táncparkett!
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án, ötven éve halt meg Fekete István, a Tüskevár, a Tutajos és Bütyök kalandjait folytató Téli berek, a Vuk, a Bogáncs, valamint még számos más állattörténet szerzője.
2020. augusztus 6. // Berta névnap