2020. október 30.
//
Alfonz névnap

Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal

2019. október 26. 18:03
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.

Ami a városban a panel, az falun a Kádár-kocka: az épülő szocializmus uniformizált lakóhelyei. Városi testvéreikkel szemben a kockaházaknak annyi előnyük lehet, hogy jellemzően egy  tulajdonos kezében van az egész ingatlan, aki így azt csinál vele, amit akar — vagy amit tud. 

Az egységes utcakép a települések főépítészeinek szívét talán megdobogtatja, az új tulajdonosok (akik a falusi ingatlanvásárlást segítő programok következtében egyre többen vannak) azonban szívesen kitörnének az egységesített szocreál miliőből. Erre dolgozott ki egy magyar építészhallgató csapat megoldást egy nemzetközi építész versenyre a közelmúltban. 

(Fotó: MTI)(Fotó: MTI)

Idén Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlon nemzetközi innovációs házépítő versenyt, melyen 10 csapat csaknem négyszáz diákja vett részt, köztük a magyar-algír Someshine Team. A versenyzőknek nemcsak a tervezés volt a feladatuk, hanem meg is kellett építeniük egy prototípus házat. A magyar csapat a Kádár-kockák újjágondolását, modernizálását, energiahatékonnyá alakítását választotta versenymunkájuknak. A csapat az építészet és az energiahatékonyság kategóriákban nyert díjakat.

Fotó: Someshine teamFotó: Someshine team

A csapat weboldalán azt írja, Magyarországon mintegy 800 ezer elavult, leromlott állapotú kockaház várja, hogy a XXI. század kihívásait figyelembe véve megújulhasson. Az építészeknek “hozott anyagból” kell dolgozniuk, az öröklött ingatlanállománnyal kell kezdeniük valamit, lehetőleg a környezettudatos gondolkodást és az energiahatékonyságot segítő legmodernebb technológiát szem előtt tartva.

A fiatalok gyalogakácból készült, manuálisan mozgatható árnyékolórendszert építettek a ház köré szigetelőburokként, de kifejlesztettek páratartalmat, hőmérsékletet és szén-dioxid szintet figyelő szenzorokat is, amik jeleznek, ha a lakás elérte a kívánt hőmérsékletet. A meleg vizet napelemes és hőszivattyús rendszer biztosítja, a levegő hőmérsékletét a padlófűtéssel és a mennyezetre szerelt hűtő-fűtő berendezéssel szabályozzák.

Hogy a versenyen bemutatott ötlet mikor terjedhet el a gyakorlatban? Azt hiszem, erre még várnunk kell — mindenesetre Áder János köztársasági elnök, miután a helyszínen megtekintette az elkészült prototípust, kijelentette: a bankoknak és az építészeknek tanulniuk kellene a mintaprojektből, és ki kellene dolgozniuk olyan konstrukciókat, amelyek révén az efféle átalakítás minél szélesebb körben elérhetővé válhat.

Söge

További cikkek

Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.
Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Repülő emberek a világban
Repülő emberek a világban
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.