Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal

2019. október 26. 19:03
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.

Ami a városban a panel, az falun a Kádár-kocka: az épülő szocializmus uniformizált lakóhelyei. Városi testvéreikkel szemben a kockaházaknak annyi előnyük lehet, hogy jellemzően egy  tulajdonos kezében van az egész ingatlan, aki így azt csinál vele, amit akar — vagy amit tud. 

Az egységes utcakép a települések főépítészeinek szívét talán megdobogtatja, az új tulajdonosok (akik a falusi ingatlanvásárlást segítő programok következtében egyre többen vannak) azonban szívesen kitörnének az egységesített szocreál miliőből. Erre dolgozott ki egy magyar építészhallgató csapat megoldást egy nemzetközi építész versenyre a közelmúltban. 

(Fotó: MTI)(Fotó: MTI)

Idén Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlon nemzetközi innovációs házépítő versenyt, melyen 10 csapat csaknem négyszáz diákja vett részt, köztük a magyar-algír Someshine Team. A versenyzőknek nemcsak a tervezés volt a feladatuk, hanem meg is kellett építeniük egy prototípus házat. A magyar csapat a Kádár-kockák újjágondolását, modernizálását, energiahatékonnyá alakítását választotta versenymunkájuknak. A csapat az építészet és az energiahatékonyság kategóriákban nyert díjakat.

Fotó: Someshine teamFotó: Someshine team

A csapat weboldalán azt írja, Magyarországon mintegy 800 ezer elavult, leromlott állapotú kockaház várja, hogy a XXI. század kihívásait figyelembe véve megújulhasson. Az építészeknek “hozott anyagból” kell dolgozniuk, az öröklött ingatlanállománnyal kell kezdeniük valamit, lehetőleg a környezettudatos gondolkodást és az energiahatékonyságot segítő legmodernebb technológiát szem előtt tartva.

A fiatalok gyalogakácból készült, manuálisan mozgatható árnyékolórendszert építettek a ház köré szigetelőburokként, de kifejlesztettek páratartalmat, hőmérsékletet és szén-dioxid szintet figyelő szenzorokat is, amik jeleznek, ha a lakás elérte a kívánt hőmérsékletet. A meleg vizet napelemes és hőszivattyús rendszer biztosítja, a levegő hőmérsékletét a padlófűtéssel és a mennyezetre szerelt hűtő-fűtő berendezéssel szabályozzák.

Hogy a versenyen bemutatott ötlet mikor terjedhet el a gyakorlatban? Azt hiszem, erre még várnunk kell — mindenesetre Áder János köztársasági elnök, miután a helyszínen megtekintette az elkészült prototípust, kijelentette: a bankoknak és az építészeknek tanulniuk kellene a mintaprojektből, és ki kellene dolgozniuk olyan konstrukciókat, amelyek révén az efféle átalakítás minél szélesebb körben elérhetővé válhat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.