Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO

2019. október 31. 11:03 // Forrás: Papageno
Veszprém 2019 október 30-tól A zene városa- írja a Papageno.

Az UNESCO, az ENSZ párizsi székhelyű Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 66 településnek adományozott „Kreatív város” címet, köztük a 2023-as év Európai Kulturális Fővárosának, Veszprémnek, amely 2019. október 30-tól A zene városa-írja az UNESCO hivatalos oldalára hivatkozva a Papageno kultúrális magazin.

Az UNESCO Kreatív városai olyan innovatív megoldások és ötletek laboratóriumai, amelyek innovatív gondolkodással és tettekkel járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, amelynek előnyeit a városok lakói közvetlenül élvezhetik.

Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay úgy fogalmazott,

„ezek a városok, legyenek a világ bármely pontján, a kultúrát stratégiai pillérnek, nem pedig valami járulékos dolognak tekintik, ami politikai és szociális innovációval jár együtt, és különösen fontos a fiatal generációk számára.”

A 66 új településsel 246 Kreatív város van világszerte, amelyek a kultúra különböző területeire (zene, irodalom, gasztronómia, design, népművészet és kézművesipar, film) specializálódtak. A zene új városai Veszprém mellett Ambon (Indonézia), Essaouira (Marokkó), Havanna (Kuba), Kırşehir (Törökország), Leira (Portugália), Lliria (Spanyolország), Metz (Franciaország), Ramallah (Palesztína), Sanandaj  (Irán), Santo Domingo (Dominikai Köztársaság), Valledupar (Kolumbia), Valparaíso (Chile), Vranje (Szerbia).

Veszprémben olyan jelentős klasszikus zenei és jazzeseményeket rendeznek, mint az Auer Fesztivál vagy a VeszprémFest, amelyre 2018-ban tért vissza az opera, de otthont adnak kórustalálkozónak és a Rátonyi Róbert Operettfesztivál eseményeinek is-olvasható a portálon.

Kapcsolódó cikk
Veszprém is bekerült Európa kulturális és kreatív városai közé
Hat magyar város, Budapest, Győr, Veszprém, Pécs, Szeged és Debrecen is bekerült harminc európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé - közölte az Európai Bizottság kedden.

Címlapfotó: Aloe Blacc 2017-es fellépése a VeszprémFesten. Fotó: Kovács Bálint 

Ge. Á.
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.