Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 24. György
2025. április 24. György

Magyarországon a hal olyan, mint a sajt: mindkettőből keveset fogyasztunk

2019. november 7. 10:37
Nincs megfelelő kultúra és nehezen nyitunk a halfogyasztás felé, pedig árban és minőségben is legalább olyan jó, mint a vörös vagy a szárnyas húsok. Kocsis Bálint mesterszakácsot a hétvégi Bakony Expo főszereplőiről, a halakról és elkészítésükről kérdeztük.

Magyarországon még mindig alacsony a halfogyasztás. Egy felmérés szerint míg itthon átlagosan 6 kg-t fogyasztunk évente, az európai átlag ennek többszöröse: 20 kilogramm. A halfogyasztást népszerűsítő rendezvények közé tartozik a november 8-10 közötti, a Veszprém Arénába szervezett Bakony Expo is, ahol - az Agrármarketing Centrum törekvéseivel összhangban – 2019-ben a hal lesz középpontban.

A tematikus programok és játékok mellett a Megfőzzük Almádit Egyesület halételeit is megkóstolhatjuk a gasztroudvarban.  A balatoni város gasztronómiai életét feléleszteni kívánó vendéglátós csoportosulás (Kerekes Pince, a Tornyos BBQ, a Veganeeta Home, a Terasz bisztró, a Jóbarátok halsütöde, a DESSZEReTlek, a Csalló Pálinka Manufaktúra , a BAB Speciality kávézó, és Fabó Péter, a Berill Reklámstúdió tulajdonosa) tagja, a Terasz Bisztró tulajdonos-séfje, Kocsis Bálint azt mondja, a halakat ma ugyanúgy kezeljük itthon, mint a sajtokat: alig fogyasztjuk. Az egyesület ezt fellendítendő, profiljukba illeszkedő főzős bemutatókat és fogásokat kóstoltat majd az expón.

„A halászlétől a sült keszegen, a fish 'n' chipsen át a füstölt kecsegéig lesz minden. A nagyszínpadi főzős előadásban citromfüves harcsát fogunk elkészíteni rizottóval. Szeretnénk megmutatni, hogy a hal nem csak rántva és halászlével tud működni.

Nem fogunk használni külföldről iderángatott halakat, olyat, ami nem erre a tájegységre jellemző”- nyilatkozta előzetesként a vehir.hu-nak.

A séf szerint bár itthon kevés halat fogyasztunk, jó hír, hogy az utóbbi évtizedben egyre több szerepet kap a hal a diétákban és az egészségtudatos módszertanban. „Most már beszerezhető a lazac, és több olyan rákféle ami egészséges. A magyar kulinária otthoni háztartásokban csak otthon, rántott halként és halászláként találkozik a hallal. Akkor is a ponttyal és jobb esetben a keszeggel. A harcsa is elvétve szerepel a hétköznapi konyhában, holott beszerezhető és árban is elérhető. Vannak paradigmák, hogy ami különlegesebb, az drágább, de ez nem igaz. Érdemes utánanézni és beszerezni, mert a hiedelemmel ellentétben nem terhelik meg úgy a családi büdzsét.” Egy kárpát-medencei hal ugyanolyan jó minőségű tud lenni, mint egy más égtájról beszerzett kopoltyús-mondja.

„Ha az íz és zamat alapján nézzük, a mai napig gasztronómiai szempontból az egyik legízesebb és legjobb minőségű hal a süllő, és a fogas (nem a balatoni ugye, ugyanis onnan tilos horgászni- a szerk.).

„A szürkeharcsa, a füstölt angolna és a pisztráng szintén jók, az egyik legzamatosabb pedig a keszeg. Ezek jól tudnak működni salátákhoz, tésztákhoz, és főételként, a levesbe betétként is”- mondja Kocsis Bálint, aki szerint a gabonák mellett rengeteg olyan alapanyunk van, amik méltatlanul hanyagolva vannak, pedig olcsók, jók és beszerezhetők. „Előbb vesszük le a polcról a Himalája sót, a quinoát és a kuszkuszt, pedig ott van például a köles.”

A Megfőzzük Almádit Egyesület bemutatja majd azt is, hogy a hagyományos olajos ruszlit el lehet készíteni keszegből is.

A hal kiválóan működhet a szendvicsekben isA hal kiválóan működhet a szendvicsekben is

„Lehet marinálni kárászból, harcsából vagy süllőből. Ugyanúgy lehet készíteni a halból például haltatárt, pástétomokat, krémeket úgy, hogy nincs benne tartósítószer és adalékanyag.

Ezeket egyszerű, otthoni konyhai robot géppel egy kis újhagymával, snidlinggel egy kevés vajjal és mustárral is elkészíthetjük. Napokig eláll a hűtőben, és pirítóshoz, salátához is jól működik, amit munkahelyre szendvicsként is tudjuk vinni. Ezek egyszerű dolgok”-sorolta a hal sokféle felhasználási módját.

Kocsis Bálint szerint a méltatlanul elfeledett halnak az az egyik fő tulajdonsága amellett, hogy rengeteg olyan zsírsavat tartalmaz, ami sokkal egészségesebb, mint a sertéshúsban lévők, hogy könnyebb a rostozata, könnyebben emészthető, és nem terheli meg túlságosan a szervezetet, nem igényel annyi munkát az emésztőrendszertől, mint mondjuk egy vörös hús. Sokkal több ásványi anyag van halban, ami az egészségtudatos étkezéshez mindenképp jó.”

gesztesiakos
gesztesiakos
gesztesiakos
Ge. Á.
további cikkek
ChatGPT Image 2025. ápr. 19. 09_42_13
ChatGPT Image 2025. ápr. 19. 09_42_13
ChatGPT Image 2025. ápr. 19. 09_42_13
13 év után búcsúzik a város egyik kedvence​: végleg bezár a SéfKrajcáR étterem Április végén bezárja kapuit a veszprémi SéfKrajcáR Étterem. A 13 éve működő önkiszolgáló vendéglátóhely meghatározó szereplője volt a város gasztronómiai életének, ahol napi menük, családi események és céges rendezvények egyaránt otthonra találtak. 2025. április 19. 9:15
1O4A6742
1O4A6742
1O4A6742
Legyen ünnep étterembe járni! Hogyan alakulnak a legújabb gasztrotrendek és hogyan tudja ezt a vidéki vendéglátás lekövetni? Amíg régen minden éttermi vendégnek egyértelmű volt, hogy az étlapon felsorolják még az alapanyagokat is, ma már sokkal többen szeretik, ha van egy kis csavar abban a történetben, amit kedvenc vendéglátóhelyük ír nekik, amikor betérnek. Veszprém egyik unikális éttermében, az ázsiai fúziós konyhát képviselő Saiko no Sushiban jártunk, ahol Varga Dániel séffel beszélgettünk nem csak ezekről, hanem a belvárosi étterem újításairól is, amiből több is van az idei évben. 2025. április 21. 21:51
Borszalon-23_3_11zon
Borszalon-23_3_11zon
Borszalon-23_3_11zon
Garden partyval érkezik május végén a Vehír Borszalon Már most érdemes beírni a naptárba a május 30-ai dátumot, hiszen ekkor nyit ki idén másodszor, de megújult formában, a nyárelő hangulatát magára öltő Vehír Borszalon. 2025. április 2. 11:48
1O4A2796
1O4A2796
1O4A2796
Sárközi Ákos hatfogásos Michelin-csillagos vacsorával érkezik a Malomkert Sörházba Május veszprémi gasztrodurranása lesz az az exkluzív vacsora, amivel a Malomkert Sörház készül. A Michelin-csillagos Sárközi Ákos helyi kollégájával, a Malomkert séfjével, Holczer Lászlóval egy hatfogásos vacsorával készül. A menüsor pontos tételeit ugyan nem árulták el, de így is sok mindenre fény derült a vacsorával kapcsolatban, amikor szerdán a népszerű séf Veszprémbe látogatott. 2025. március 26. 23:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.