Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 21. Olivér
Veszprém
3°C
2024. november 21. Olivér
Veszprém
3°C

Magyarországon a hal olyan, mint a sajt: mindkettőből keveset fogyasztunk

2019. november 7. 10:37
Nincs megfelelő kultúra és nehezen nyitunk a halfogyasztás felé, pedig árban és minőségben is legalább olyan jó, mint a vörös vagy a szárnyas húsok. Kocsis Bálint mesterszakácsot a hétvégi Bakony Expo főszereplőiről, a halakról és elkészítésükről kérdeztük.

Magyarországon még mindig alacsony a halfogyasztás. Egy felmérés szerint míg itthon átlagosan 6 kg-t fogyasztunk évente, az európai átlag ennek többszöröse: 20 kilogramm. A halfogyasztást népszerűsítő rendezvények közé tartozik a november 8-10 közötti, a Veszprém Arénába szervezett Bakony Expo is, ahol - az Agrármarketing Centrum törekvéseivel összhangban – 2019-ben a hal lesz középpontban.

A tematikus programok és játékok mellett a Megfőzzük Almádit Egyesület halételeit is megkóstolhatjuk a gasztroudvarban.  A balatoni város gasztronómiai életét feléleszteni kívánó vendéglátós csoportosulás (Kerekes Pince, a Tornyos BBQ, a Veganeeta Home, a Terasz bisztró, a Jóbarátok halsütöde, a DESSZEReTlek, a Csalló Pálinka Manufaktúra , a BAB Speciality kávézó, és Fabó Péter, a Berill Reklámstúdió tulajdonosa) tagja, a Terasz Bisztró tulajdonos-séfje, Kocsis Bálint azt mondja, a halakat ma ugyanúgy kezeljük itthon, mint a sajtokat: alig fogyasztjuk. Az egyesület ezt fellendítendő, profiljukba illeszkedő főzős bemutatókat és fogásokat kóstoltat majd az expón.

„A halászlétől a sült keszegen, a fish 'n' chipsen át a füstölt kecsegéig lesz minden. A nagyszínpadi főzős előadásban citromfüves harcsát fogunk elkészíteni rizottóval. Szeretnénk megmutatni, hogy a hal nem csak rántva és halászlével tud működni.

Nem fogunk használni külföldről iderángatott halakat, olyat, ami nem erre a tájegységre jellemző”- nyilatkozta előzetesként a vehir.hu-nak.

A séf szerint bár itthon kevés halat fogyasztunk, jó hír, hogy az utóbbi évtizedben egyre több szerepet kap a hal a diétákban és az egészségtudatos módszertanban. „Most már beszerezhető a lazac, és több olyan rákféle ami egészséges. A magyar kulinária otthoni háztartásokban csak otthon, rántott halként és halászláként találkozik a hallal. Akkor is a ponttyal és jobb esetben a keszeggel. A harcsa is elvétve szerepel a hétköznapi konyhában, holott beszerezhető és árban is elérhető. Vannak paradigmák, hogy ami különlegesebb, az drágább, de ez nem igaz. Érdemes utánanézni és beszerezni, mert a hiedelemmel ellentétben nem terhelik meg úgy a családi büdzsét.” Egy kárpát-medencei hal ugyanolyan jó minőségű tud lenni, mint egy más égtájról beszerzett kopoltyús-mondja.

„Ha az íz és zamat alapján nézzük, a mai napig gasztronómiai szempontból az egyik legízesebb és legjobb minőségű hal a süllő, és a fogas (nem a balatoni ugye, ugyanis onnan tilos horgászni- a szerk.).

„A szürkeharcsa, a füstölt angolna és a pisztráng szintén jók, az egyik legzamatosabb pedig a keszeg. Ezek jól tudnak működni salátákhoz, tésztákhoz, és főételként, a levesbe betétként is”- mondja Kocsis Bálint, aki szerint a gabonák mellett rengeteg olyan alapanyunk van, amik méltatlanul hanyagolva vannak, pedig olcsók, jók és beszerezhetők. „Előbb vesszük le a polcról a Himalája sót, a quinoát és a kuszkuszt, pedig ott van például a köles.”

A Megfőzzük Almádit Egyesület bemutatja majd azt is, hogy a hagyományos olajos ruszlit el lehet készíteni keszegből is.

A hal kiválóan működhet a szendvicsekben isA hal kiválóan működhet a szendvicsekben is

„Lehet marinálni kárászból, harcsából vagy süllőből. Ugyanúgy lehet készíteni a halból például haltatárt, pástétomokat, krémeket úgy, hogy nincs benne tartósítószer és adalékanyag.

Ezeket egyszerű, otthoni konyhai robot géppel egy kis újhagymával, snidlinggel egy kevés vajjal és mustárral is elkészíthetjük. Napokig eláll a hűtőben, és pirítóshoz, salátához is jól működik, amit munkahelyre szendvicsként is tudjuk vinni. Ezek egyszerű dolgok”-sorolta a hal sokféle felhasználási módját.

Kocsis Bálint szerint a méltatlanul elfeledett halnak az az egyik fő tulajdonsága amellett, hogy rengeteg olyan zsírsavat tartalmaz, ami sokkal egészségesebb, mint a sertéshúsban lévők, hogy könnyebb a rostozata, könnyebben emészthető, és nem terheli meg túlságosan a szervezetet, nem igényel annyi munkát az emésztőrendszertől, mint mondjuk egy vörös hús. Sokkal több ásványi anyag van halban, ami az egészségtudatos étkezéshez mindenképp jó.”

Ge. Á.
további cikkek
Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben Veszprémi borszalon Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben December 13-án, Luca napján ismét kinyit a Veszprémi Borszalon, ahol ezúttal a buborékoké lesz a főszerep. Az immáron portálunk kiemelt támogatásával megvalósuló rendezvény a Dubniczay-palotába költözött, a kínálata pedig nem csak a borok és pezsgők terén, hanem a kulturálisan is gazdagodott. Zsandár Tamással, a borszalon ötletgazdájával beszélgettünk többek közt arról is, hogy mi a különbség buborék és buborék között. 2024. november 11. 22:40 Ők voltak az idei Bakony Expo kedvencei Bakony Expo Ők voltak az idei Bakony Expo kedvencei A Veszprém Aréna küzdőtere mellett az előteret és a csarnok előtti parkot is megtöltötték kézműves árusok és kiállítók az idei, tizenegyedik Bakony Expón, ahol a szervezők hiába vannak túl már jubileumon, évről évre sikerül új, interaktív programokkal színesíteni a rendezvényt, miközben megőrzik a hagyományosan bevált elemeket. Ilyen az, hogy a látogatókra bízzák, hogy közönségszavazással döntsék el, melyik standok és termékek voltak a kedvenceik. 2024. november 10. 19:18 Kezdetét vette a XI. Bakony Expo Bakony Expo Kezdetét vette a XI. Bakony Expo Péntek délután kezdetét vette a Bakony Expo, amelyet idén már 11. alkalommal rendez meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az esemény sikere és növekvő népszerűsége jól mutatja, hogy a vásár nem csupán helyi, de országos szinten is kedveltté és elismertté vált. A rendezvény látogatói száma évről évre emelkedik, ami igazolja, hogy a bakonyi ízek és a régió hagyományai iránt nagy az érdeklődés. Az expo azonban nemcsak egy regionális kiállítás, hanem színes kísérő programokkal is várja a látogatókat. 2024. november 8. 21:20 A város nevében köszöntötték a negyvenéves Horváth-kert Vendéglőt Horváth-kert Vendéglő A város nevében köszöntötték a negyvenéves Horváth-kert Vendéglőt Porga Gyula polgármester, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyesen köszönte meg a Horváth-kert Vendéglőnek a városért tett eddigi munkát, és további sikereket kívántak a helynek, ahol olyan legendák is látogatásukat tették egykor, mint például Puskás Öcsi vagy Farkas Bertalan. 2024. október 13. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.