Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre több fa fog körbevenni minket

2019. november 8. 17:32
Csak Veszprém megyében 283 ezer facsemetét és több mint 14 tonna magot ültetnek el az állami erdőgazdaságok az előttünk álló időszakban. Az élhetőséget segítő és a klímaváltozást ellensúlyozó akció keretében három facsemetét már el is ültetett a VERGA Zrt. a városban, a Kálvin János parkban péntek délelőtt.

A nagyszabású akció az Agrárminisztérium által elindított országos faültetési program keretében valósul meg – ennek keretében ültettek el az erdőgazdaság szakemberei három juharfát Veszprémben, a Kálvin János parkban található Czifra Pagony játszótér mellett – tudtuk meg Ugron Ákos Gábortól, a VERGA Zrt. vezérigazgatójától. Természetesen az ültetési folyamat ennyivel nem zárult le: az őszi-tavaszi szezonban további 33 fát fognak elültetni, de a szervezet ezen túl civil és önkormányzati kezdeményezéseket is szívesen támogat szakmai segítséggel és akár a helyszínválasztásban is. Így tesznek szombaton is, a 10 millió Fa mozgalom esetében is, amely során mintegy 160 fát ültetnek el civilek Veszprémben.

Ugron Ákos GáborUgron Ákos Gábor

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, a program elsődleges célja az ország erdőállományának javítása és a hazai erdőterületek nagyságának növelése. Ennek érdekében a most kezdődő faültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, amihez 2 millió facsemetét és közel 100 tonna magot használnak fel. Veszprém megyében országos szinten is a legnagyobb arányú lesz az ültetés: itt összesen 283 ezer facsemetét és több mint 14 tonna magot ültetnek majd.

Középen: Farkas SándorKözépen: Farkas Sándor

Farkas szerint az erdőgazdálkodás a klímaváltozás kihívásaira is hatékony válasz lehet, hiszen a hazai erdők évente mintegy 4-5 millió szén-dioxid egyenértékű üvegházhatású gázt tudnak megkötni, ami az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza. Nem csak az állami erdőgazdaságok tudnak azonban hozzájárulni a pozitívabb mutatókhoz. Az Agrárminisztérium jelentősen megemelte a vidékfejlesztési programban szereplő erdőtelepítési támogatás összegét is: fafajtól függően 80-130%-kal több forrást vehetnek igénybe a pályázó magánföld-tulajdonosok és az önkormányzatok, 500 millió forintos keretösszeggel, vissza nem térítendő támogatás keretében pedig egy új felhívást is közzétesznek az önkormányzatok és a civil szervezetek számára faültetések, utcafásítások, közparkok fásításának megvalósítására.

– Városon belül elvégre is kicsit abszurdnak tűnhet erdőtelepítésről beszélni, és ezeken a területeken érdemesebb is fákban, dísznövényekben, a részben még nem eléggé kihasznált közparkok fásításában gondolkodni. Már ezzel is jelentős lépést tudunk tenni azért, hogy ne csak saját magunknak, de a jövő generációknak is élhető körülményeket teremtsünk. Ugyanakkor ez a mai jelképes faültetés szeretné egy kicsit felhívni a figyelmet a hazai erdősítési tevékenységre, az eddigi eredményekre és a jövőbeli tervekre, amellyel akár három-öt éven belül 25 ezer hektáros erdőnövekedéssel, és 100 millió fával számolhatunk – hangsúlyozta az államtitkár.

Brányi Mária alpolgármester hozzátette, Veszprém valóban nagy energiákat fektet a fásításra, amiben egyre több partnerre lel. „A fák rendkívül fontosak az életünkben a városi életminőség és a klíma szempontjából is, hiszen már egy közepes méretű, lombos fa is két klímaberendezés energiakibocsátását tudja ellensúlyozni. Sokkal jobban járunk tehát, ha a természetes árnyékolókat részesítjük előnyben és a saját környezetünket gazdagítjuk az ültetéssel, az elvetett magokat, már meglévő területeket pedig gondozzuk is.”

A városi zöldítést, a közvetlen környezetünk és a bolygónk védelmét szolgálja a 10 millió Fa mozgalom is: az eredetileg a közösségi médiában indult környezetvédelmi kezdeményezéshez a veszprémi önkormányzat, helyi képviselők, intézmények, cégek és civilek is csatlakoztak. A nyáron létrehozott veszprémi Facebook csoport ma már közel 1200 tagot számlál, a mozgalom elindítói pedig azt szeretnék, ha az őszi és tavaszi közösségi faültetés minél többeknek válna szokásává. Az akció sikeréhez többféle módon is hozzá lehetett, illetve lehet tenni: fa, facsemete, magonc, terület, eszköz, munkaerő, szakmai tudás és tanácsadás vagy egyéb professzionális tanácsadás felajánlásával. Az összefogás részeként végül szombaton 9 órai kezdettel összesen 16 helyszínen 166 fát fognak elültetni az önkéntesek a Royal Kert Kft, a VKSZ. Zrt és a VERGA Zrt. segítségével.

Bertalan Melinda
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.