Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel

2019. november 20. 20:25
Tegnap este került sor a harmadik Petőfi Szalonra, mely sorozat keretén belül olyan színházi munkakörökbe engednek betekintést nyerni, amelybe a néző egyébként nem láthat be, sőt, amelyekről a legtöbben keveset tudnak. Mint ahogy keveset tudunk az ügyelőkről, vagyis az előadások „kapitányáról”.

A beszélgetés moderátora Kellerné Egresi Zsuzska – a színház igazgatóhelyettese – volt, aki izgalmas kérdéseivel a legszínesebb történeteket hívta elő a két vendégből, vagyis Szentmiklósi Ildikóból, és Madár K. Zoltánból, a színház két ügyelőjéből.

A kérdező rendkívül stílszerűen indította a beszélgetést, hiszen az ügyelői hívószavakkal csalogatta be vendégeit a színpadra, akik a harmadik figyelmeztetés után „előkerültek”. Az elején egy rövid videó segítségével igyekeztek rávilágítani az est főszereplőinek megítélésére a színházban, hiszen a művészeket kérdezték, hogy mi vagy ki jut eszükbe az ügyelő szócska kapcsán. Rögtön ki is derült, hogy a két vendégről melyek azok a fő meglátások, amelyek jellemzik a szóban forgó vendégek személyiségét, és szakmai hozzáállásukat. 

A videóból érzékelhető volt, hogy Madár K. Zoltán a színház „félelmetes” ügyelője, aki megköveteli a rendet, és azt, hogy mindenki felelősségteljesen végezze munkáját, így sokan – főként a gyerekek – olykor rettegnek tőle, ugyanakkor – ahogy ez a beszélgetés során is kiderült – egy rendkívül szerethető, humoros emberről van szó, aki „csak” azt szeretné, hogy mindenki rendben végezze a feladatát. A félelmetes szót tehát "ráaggatták" ugyan, mögötte viszont inkább a szó jó értelmében vett komolyság rejtőzhet, amelynek köszönhetően csakis eredményes produktum kerülhet ki kezéből.

Szentmiklósi Ildikó mesélt – többek között – arról, milyen kalandos úton került a színház ügyelői „szerepébe”, hiszen elsőként a színházi miliő húzta be, amelyből már nem tudott, és szerencsére nem is akart szabadulni. Kezdetben a színház büféjében dolgozott, de volt súgó is, kellékes, míg végül az ügyelői pult mögött köteleződött el, s ez a „hűség” már harmincnyolc éve tart.

Zoltán szellemes történetekkel is előállt, amelyek persze utólag válhattak humorossá, ilyen például az, amikor bombariadó volt egy színházi előadás közben, amit elsőnek el sem hitt, majd végül kalandos úton kénytelen volt jelezni a színpadon játszó művészeknek, hogy el kell hagyni a színpadot.

Az ügyelői munkakörről megtudtuk, az olvasópróbától az utolsó előadásig benne vannak a folyamatban, a saját szövegkönyvükbe készítenek jegyzetet, de egyébként az ügyelői példányt úgy kell elkészíteniük, hogy ha bármi miatt helyettesíteni kell az adott ügyelőt, akkor a másik át tudja venni az előadást. Körülbelül 3-4 perccel a színpadra lépés előtt kell hívni a színészeket, hogy időben felérjenek, természetesen az előadás előtt ellenőrzik, hogy minden színész megérkezett-e.

Az est rendkívül jó hangulatban telt, legközelebb Petőfi Szalon december kilencedikén lesz, amikor azértékesítés, a törzsnézők, és a rajongók kerülnek központba.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.