2022. január 25.
//
Pál névnap

Fakenews, digitális-nemzedék, influencerek és filozófia

Az MTA Veszprémi Területi Bizottság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága, valamint a Stratégiakutató Intézet konferenciát szervezett „Az életminőség-fejlesztés új paradigmái a 21. században” címmel.

A konferencia csütörtöki napján – többek között – a Filozófiai Munkabizottság előadóit hallgathattuk meg: szó esett influencerekről, a digitális-nemzedék elmagányosodásának kérdésköréről, sőt, új érzékszervek teremtésének lehetőségéről és valóságáról.

A már említett munkabizottság elnöke is előadott, dr. András Ferenc, a Pannon Egyetem docense, a Dunaföldvár Tv alapítója, vezetője. Érthető tehát, hogy a kommunikáció egy cseppet sem áll tőle távol, előadásában pedig – melynek címe A fakenews igazságértéke –, a fakenews jelentését a filozófia oldaláról közelítette.

Maga a szó – fakenews – egy viszonylag új fogalomnak számít a digitális kultúrában, noha az előadó szerint a hírek hitelessége, és azok ellenőrizhetőségének problémaköre egyidős a kommunikációval. A fakenews alapvető tulajdonsága, hogy hamis, de ez még kevés, ugyanis az álhírek sajátossága a valóság szándékos ferdítésében rejlik, vagyis nem puszta tévedésből fakad. Ezért mondhatjuk, hogy egy fakenews nem akkor tárul fel teljes mélységében, ha kiderül, hogy nem igaz, hanem ha tudjuk, miért is nem az.

Az előadó szerint kulcsfontosságú a kritikai gondolkodás megerősödése. Ha már felmerül egy hírrel szemben, bennünk olvasókban, hogy igaz-e vagy hamis, jó úton járunk, az már a kritikai gondolkodás kezdete.

Vajon hogyan tudjuk megítélni egy hírről annak igazságát?

Ösztönünk azt súgja, az igazhoz tudnunk kell, mi is az, ami valódi. Igaz a hír, ha megfelel a valóságnak. De nem a filozófiai bizottság lenne, ha nem tennénk fel a kérdést: mi is a valóság? Mi áll a rendelkezésünkre, amikor ellenőrizni kívánjuk egy hír igazságát?

A valóság pillanatnyi rögzítése néha lehetséges egy egyszerű fotóval, vagy valamilyen adatrögzítővel – de sajnos a valóság nem mindig fotózható, s nem mindig adatolható. Ilyenkor különböző állítások, értelmezések összegyűjtéséből és összevetéséből érdemes következtetéseket levonni. Ez persze szövevényes út, a tévedés folyamatos veszélyével – ami azt jósolja, hogy nem egy igen vagy nem lesz a válasz, ami aztán megmarad nekünk, mint igazság.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.
Kálomista Gábor Veszprémben: 'Megrepedt a feledés szarkofágja, amit felépítettek 2006 köré'
Kálomista Gábor Veszprémben: 'Megrepedt a feledés szarkofágja, amit felépítettek 2006 köré'
A Polgári szalon vendége volt Kálomista Gábor, a sok indulatot kiváltó Elkxrtuk című film producere, aki a veszprémi közönség előtt mesélt a 2006-os Őszödi beszédet és az akkori zavargásokat feldolgozó politikai krimi kulisszatitkairól, többek közt arról, hogyan próbálták megnehezíteni a film forgatását, majd a bemutatását követően azt, hogy eljusson a közönséghez. Ezen kívül Kálomista Gábor azokról az évekről is nyíltan beszélt, amit a veszprémi kézilabdaklub élén töltött, valamint Marian Cozma meggyilkolásáról is.