2019. december 9. // Natália névnap

Hogy állunk a 2019-es év fogadalmaival?

2019. november 24. 17:20
Egy felmérés szerint minden második ember megfogad valamit az újév beköszöntével. Lassan ismét új évbe fordulunk, de érdemes megállni egy pillanatra, és az újabb célkitűzések előtt végig venni, hogy milyen mértékben sikerült tartani magunkat a 2019-es év fogadalmaihoz.

A fogadalomtétel persze nem feltétlenül kötődik dátumhoz, sokan felteszik a kérdést, miért kellene éppen január elsejétől fogyókúrázni, sportolni, kedvesnek lenni, leszokni… Ugyanakkor a kifejezett újévi fogadalomtétel talán azért lehet „előnyös”, mert a képzeletbeli naptárban szebben mutat az újév tiszta lappal történő indítása.

NLC.huNLC.hu

Az ember akarva-akaratlanul, kisebb vagy nagyobb mértékben, de folyton elemzi saját magát, kontroll alatt tartja magát. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy mi az, ami jó az életünkben, vagy mi az, ami inkább káros, és elhanyagolható. A fogadalmak megfogalmazásával tehát már a felismerés szakaszán túl van az ember, az újabb célok kitűzésével pedig – talán tudat alatt – egy jobb minőségű jövőt fogalmaz meg, a cél pedig tulajdonképpen egy: a boldogság.

életszépítők.huéletszépítők.hu

De most, hogy lassan a decemberbe fordulunk, érdemes egyfajta összegzést készíteni, hogy az év elején felsorakoztatott célokból mennyit voltunk képesek megvalósítani. Vajon többet sportoltunk? Letettük a cigit? Hiszen, ha csak egyfajta „kötelező” hobbiból tűzünk ki újabb és újabb célokat, akkor tényleg nem számít az sem, hogy mikor fogalmazzuk meg, és az sem, hogy miért.

sikerküszöb.netsikerküszöb.net

Érdekes lehet azt is megvizsgálni, hogy melyek azok a célkitűzések, amelyek évről-évre megfogalmazódnak, vagyis, szinte az életünk részévé válik az adott cél elérése. Természetesen nem mindegy, milyen jellegű célokat tűzünk magunk elé, Usain Boltot valószínűleg soha nem fogjuk utolérni 100 méteren, és nem csak azért, mert már visszavonult. Egy biztos tehát, aki év elején fogadalmat tesz, az illessze pluszba a lista legaljára az újévi fogadalmak betartását is.

Szabó Eszter

További cikkek

1473 nap alatt bringával a Föld körül
1473 nap alatt bringával a Föld körül
Képzeld el, hogy egy nap lámpa gyúl a fejedben és kitalálod, hogy Jules Verne nyomán megkerülöd a Földet – mondjuk nem 80 nap alatt és nem vonattal meg teherhajóval, hanem biciklivel és kb. 1500 nap alatt. Aztán képzeld el, hogy ez a gondolat nemcsak átsuhan az agyadon, hogy a következő pillanatban frontálisan ütközzön egy „Á, lehetetlen” felkiáltással, hanem az elképzelésed meg is valósítod. Illés Adorján így tett.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba
Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba
A márka. A műanyag divatbaba. Az ellentmondásos jelenség. A kislányok karácsonyi kívánságlistáján első helyen álló. A legjobb barátnő. A társ a bajban. Ő Barbie.
Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal
Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.
2019. december 9. // Natália névnap