Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Egyedülálló mérési műszert kapott a Testnevelési Egyetem

2019. december 9. 14:03 // Forrás: MTI
A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) jóvoltából Magyarországon egyedülálló mérési eszközzel dolgozhatnak a Testnevelési Egyetem szakemberei.

Az egyetem közlése alapján az intézménybe került az a háromdimenziós törzserőmérő gép, amely a törzs háromirányú mozgása közben tudja mérni az izomerőt, ezzel a törzsgerinc, azaz a core-izomzat erejét, és akár annak rejtett aszimmetriáit is fel tudja térképezni.

A TE szerint ez a mérési lehetőség különösen fontos egy olyan sportágban, amelyben erős törzsfordító mozgások lépnek fel, mivel ezen izmok funkcióját komplexitásuk miatt nehéz máshogy mérni. Ezzel az eszközzel azonban lehetőség nyílik arra, hogy az edzők pontos visszajelzést kapjanak a törzsizomzat állapotáról.  

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, az egyik legsikeresebb hazai kézilabda-szakember kiemelte:

A dobó mozdulat esetében, a lövés erejét nagyban befolyásolja a törzserő és emellett a védekezésben is kiemelt fontossággal bír. A kézilabdában megengedett, sőt elvárt a test-test elleni ütközés, így a támadó játékos megállításában ez az izomcsoport nagy hangsúlyt kap.


Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség kiemelt utánpótlásprogramok igazgatója a gép hasznosságát és fontosságát hangsúlyozta:

Az elmúlt időszak fejlesztési eredményeinek köszönhetően sok utánpótlás és felnőttjátékos felkészítésében tudunk tudományos módszereket alkalmazni, sőt ezek a módszerek támogatják a kiválasztást és a felkészítést. Ezzel a háromdimenziós törzserőmérő géppel valójában hiányt pótlunk, egyszersmind pontosabb képet és információt kapunk a játékosok állapotáról, illetve hiányosságairól.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.