Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dr. Mohos Gábor: Régi álmomat valósítom meg - az utolsó interjú a jegyzővel

2019. december 10. 9:09
Bár az októberi önkormányzati választáson munkája folytatására kapott felhatalmazást a korábbi polgármester, a hivatal mégis fontos változás elé néz. A város jegyzője ugyanis bejelentette, hogy a költségvetés elfogadását követően elköszön a városházától, és ügyvédi pályára lép. Dr. Mohos Gábor döntésének okairól kérdeztük.

Miért jutott arra a döntésre, hogy közel egy évtized után befejezi jegyzői munkáját?

Amikor 20 évvel ezelőtt jogi egyetemre jártam, az volt a nagy álmom, hogy egyszer majd ügyvéd leszek. És ez a vágyam ez idáig nem teljesült. A diploma megszerzése után ugyanis a közigazgatás kínált munka lehetőséget, amit elfogadtam. Huszonnégy évesen kerültem a Polgármesteri Hivatalhoz, ahol hat évig személyzeti csoportvezetőként dolgoztam, majd 30 évesen aljegyző lettem. Nagy kihívás volt ilyen fiatalon, ekkora felelősséget a vállamra venni, de úgy gondolom, hogy időnként ki kell lépni a komfortzónánkból, hogyha ezzel önmagunk fejlődését, előbbre jutását szolgáljuk. Ugyanez az elv vezérelt akkor is, amikor 2011-ben beadtam a pályázatomat a jegyzői pozícióra, amit elnyertem, de egyetemista álmomat így sem felejtettem el. Megtiszteltetés volt szolgálnom a városházát, de kilenc év alatt olyan sokat tanultam, hogy a munkám jelentős része napi rutinná vált. Az új kihívás inspiráló érzésére vágytam. Ráadásul közben negyvenkét éves lettem, amely kor még lehetőséget nyújt régi álmok beteljesítésére. Ezért döntöttem, hogy ismét kilépek a komfortzónámból, elbúcsúzom egy kiváló csapattól, valamint az együttműködésre mindig kész polgármestertől, és az ügyvédi pályára lépek. Még érzem magamban az erőt és motivációt, hogy ezt megtegyem.

Kilenc év után közel 100 városi közgyűléssel, több mint 2000 előterjesztéssel a háta mögött távozik posztjáról Dr. Mohos Gábor jegyző Kilenc év után közel 100 városi közgyűléssel, több mint 2000 előterjesztéssel a háta mögött távozik posztjáról Dr. Mohos Gábor jegyző

Hogy fogadta Porga Gyula polgármester a bejelentést?

A döntés nem hirtelen született meg. Amikor jegyző lettem, először csak egy, aztán még egy ciklusra terveztem. Polgármester úr ismerte az elképzeléseimet, többször beszéltünk erről az évek során. Ennek ellenére rendkívül fájdalmas volt kimondani, hogy vége. A válás mindig embert próbáló. A polgármester úr is nehéz szívvel engedett el, holott nem érte váratlanul a lépésem. Kilenc éven keresztül dolgoztunk egymás mellett, ő politikai, én szakmai vezetőként. Összecsiszolódtunk. Mondhatom, kevés ilyen polgármester van, aki emberileg ennyire korrekt tud maradni, ezért nagyon hálás vagyok neki és köszönettel tartozom az együtt töltött időszakért és a folyamatos támogatásáért.

Hogyan értékelné a kapcsolatát a képviselő-testülettel?

Amikor 2007-ben aljegyzőnek, majd később 2011-ben jegyzőnek választottak, az önkormányzati törvény szerint még a közgyűlésnek kellett bizalmat szavaznia nekem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy mindkét alkalommal politikai hovatartozás nélkül, egyhangúlag támogattak. Bár 2013 óta már a polgármester egyedüli hatásköre kinevezni a jegyzőt, úgy érzem – és bízom benne, hogy valóban így van – a képviselő-testület valamennyi tagja a mai napig elfogad.

Egy korábbi közgyűlésen Dr. Mohos Gábor jegyző és Porga Gyula polgármester, az önkormányzat szakmai és politikai vezetőiEgy korábbi közgyűlésen Dr. Mohos Gábor jegyző és Porga Gyula polgármester, az önkormányzat szakmai és politikai vezetői

Jegyzői időszaka alatt mi volt a legnagyobb szakmai kihívása?

Ekkora távlatból nehéz kiemelni egyetlen esetet, de ha muszáj, akkor a választásokat említeném, amelyből ugyan több is volt, amíg jegyzőként dolgoztam: országgyűlési, önkormányzati, európai uniós választások és népszavazás. Ezek közül a 2015-ös februári időközi országgyűlési választás volt a legnagyobb kihívás, hiszen akkor az ismert politikai helyzet miatt egy ország figyelme szegeződött Veszprémre. A hivatal munkatársaival közösen, csapatmunkában azt a feladatot is hiba nélkül teljesítettük.

A Városházán eltöltött időszakból kikre emlékezik jó szívvel?

Porga Gyula mellett hálás vagyok a korábbi polgármestereknek, Dióssy Lászlónak és Debreczenyi Jánosnak is, akik szintén bizalommal voltak irántam, valamint Büki Szilvia korábbi jegyző asszonynak is. De mindenekelőtt köszönettel tartozom a hivatali kollégáimnak, akik rendkívül felkészültek, magas szaktudással rendelkeznek a saját területükön. Nekik is köszönhetem a szakmai sikereket és azt, hogy emelt fővel tudok majd kilépni a hivatalból.

Miután február végén végleg becsukja maga mögött a városháza ajtaját, hol kezdi meg ügyvédi munkáját?

Természetesen Veszprémben. Jegyzőként egy sor ügyvéd kollégával alakítottam ki kiváló szakmai és emberi kapcsolatot. Egyikük irodájához fogok társulni. Nem véletlenül tettem le a jogi szakvizsgámat 2013-ban, majd kértem a regisztrációmat az ügyvédi kamaránál. Készültem erre a pillanatra, és nagy várakozással tekintek az új kihívás elé. De egy pontban hadd pontosítsam Önt, ugyanis február végén nem végleg csukom be magam mögött a városháza ajtaját, mivel tanácsadóként továbbra is segíteni fogom a polgármester úr munkáját.

Miért pont a választás után döntött a váltás mellett?

Ahogy mondtam, a döntésem már jóval a választás előtt megszületett. Csakhogy a polgármester úrral abban állapodtunk meg, hogy még segítem a választások lebonyolítását, valamint az új képviselő-testület megalakulását, ezt követően pedig a 2020-as költségvetés elkészítését. Az első két feladatot jól teljesítettük, a harmadiknak pedig jövő év februárjában jön el az ideje. Utána nyugodt lelkiismerettel tudom átadni a helyem az utódomnak.

Ezzel pedig elérkeztünk egy fontos állomáshoz: hogyan történik az új jegyző kinevezése?

A jegyző közszolgálati jogviszonyának megszűnését követően a polgármesternek 30 napja lesz pályázatot kiírni a pozíció betöltésére. Majd ugyancsak neki lesz lehetősége kiválasztani a legalkalmasabb jelentkezőt a feladatra. Azért jelentettem be most a távozási szándékomat a nyilvánosságnak, hogy február végéig kényelmesen megtalálhassák az új jegyzőt.

 

Dr. Mohos Gábor 2011-ben újonnan kinevezett jegyzőként portálunknak adta egyik első interjúját.

Kapcsolódó cikk
Függetlenség, szakmaiság, tartás
„Szolgáltató hivatalt kívánok vezetni, nem foglalkozom a politikával, azt szeretném, ha a polgárok éreznék: törődünk velük.”

Dr. Mohos Gábor Veszprémben a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett 1996-ban, ezt követően elvégezte az Államigazgatási Főiskolát, ahol igazgatásszervező végzettséget szerzett 2000-ben. 2001-2005 között a Pécsi Tudományegyetemen volt joghallgató, itt szerezte meg jogász diplomáját 2005-ben, 2008-ban pedig munkajogi szakjogász lett. Jogi szakvizsgáját 2013-ban tette le. 2002 óta dolgozott Veszprém MJV Polgármesteri Hivatalában, először személyzeti csoportvezetőként, majd aljegyzőként, közben a Jegyzői Iroda irodavezetője is lett, 2011. április 1-től pedig a város jegyzője.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.