2020. február 25. // Géza névnap

A sport szeretete számít

2019. december 18. 17:36
VEDAC
Több mint kétszáz gyermek edz heti rendszerességgel a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kölyökatlétika programjában.

– A VEDAC kölyökatlétika programjában jelenleg öt veszprémi iskola vesz részt – tájékoztatott Esső András, a VEDAC szakágaktól független utánpótlásáért felelős edzője. – A Báthory, a Deák, a Cholnoky, a Dózsa és a rátóti Gyulaffy iskolában is rendszeres atlétikai foglalkozásokat tartunk.

A Báthory iskolában Vereb Imre tartja a foglalkozásokat, és Vers Csilla is nagyon sokat segít a gyerekek felkészítésében, valamint a versenybíráskodásban is. A Dózsában pedig a tanórai keretek közt tart edzéseket Esső András kilenc osztályban, I-IV. évfolyamig. Gyulafirátóton 30-35 csemetét foglalkoztatnak, míg a Deákban 20-25 kisgyerek jár a tréningekre. Az iskolás csoportok mellett a stadionban Esső András és Szigeti Csongor edzők kezei alatt 60 gyerkőc pallérozódik.

Kölyökatlétika verseny a BáthorybanKölyökatlétika verseny a Báthoryban

– Ezeknek a korosztályoknak az U9, U11 és U13-asoknak szervezik meg a Sport XXI és a kölyökatlétika versenyeket. Ezeken a programokon egyáltalán nem fontos a helyezés, sokkal inkább az, hogy versenyzési élményt kapjanak a gyerekek. Ebben a korban egyébként még igen szerteágazó, sokoldalú képzést kapnak a gyerekek, hiszen a játékos edzéseken futunk, ugrunk és dobunk is. Hogy valaki ügyes, tehetséges, az már ebben a korban is tisztán látszik. Viszont, hogy ez a tehetség párosul-e szorgalommal, megfelelő hozzáállással később, azt nem tudhatjuk. Mi azon vagyunk, hogy mindenkiből kihozzuk azt, amire képes, és később, az újonc kortól egy megfelelő szakági edző vezetésével a tudás kiteljesedjen – magyarázta Esső András.

A tréner szerint nagy szükség és igény lenne még az óvodás tornára is, azonban ehhez jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek. Brassay Réka egy kisebb ovis csoporttal foglalkozik heti rendszerességgel, remek munkát végez, ugyanakkor lenne igény további bővülésre. Az ovisokkal öt-hat évesen lehetne már foglalkozni, hiszen onnantól szabálykövetők, megértik és élvezettel elvégzik a rájuk szabott feladatokat.

– A kölyökatlétika legfőbb célja, hogy a gyerekek megszeressék és élvezzék a mozgást, hogy mindenben, az ugrásban, dobásban és futásban is, ügyesedjenek. Az újonc korosztályban pedig már szakági edzők segítik a megfelelő, hozzájuk illő versenyszám kiválasztását, amiben tovább csiszolódhatnak. Bekerülnek a Magyar Atlétikai Szövetség versenyrendszerébe, és részt vesznek a különböző korosztályos versenyeken – mondta el az edző. Addig is a helyi iskolákban rendszeresen szervez a VEDAC kölyökatlétika versenyeket, ahol szintén a mozgás megszerettetése az elsődleges cél.

Esső András hozzátette, az atlétika remek alapot teremt más sportágaknak is. Nyilvánvaló, hogy nem fog minden gyermek atletizálni és a VEDAC színeiben maradni, ám akkor is megérte foglalkozni velük, hiszen megszerették a sportot, örömet jelent nekik a mozgás, és lehet, hogy más sportágban fognak kibontakozni, amihez az atlétika kiváló alapot jelent.

vehir.hu

További cikkek

Csapatban és a férfiaknál címvédés, a nőknél trónfosztás
Csapatban és a férfiaknál címvédés, a nőknél trónfosztás
Rasovszky Kristófot sorozatban harmadszor választották meg az év veszprémi férfi sportolójának. A csapatoknál a Telekom Veszprém ugyancsak ismételt, a nőknél ugyanakkor „trónfosztás” történt: Bécsi Nikolett lett a 2019-es esztendő legjobbja.
A negyedik olimpiáját vette célba
A negyedik olimpiáját vette célba
Orbán Éva négyszeres olimpiai résztvevőként szeretne visszavonulni 2020 végén, s a tokiói kvótáért már elszántan dolgozik – hangsúlyozta Zentai Tibor, a 35 esztendős kalapácsvető edzője.
Varga Gréta megállíthatatlan!
Varga Gréta megállíthatatlan!
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nyílt fedett pályás versenyén újabb országos csúcsot futott 3000 méteren a veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesület atlétája, Varga Gréta. Az SVSE serdülőkorú atlétái szintén nívós eredményeket értek el a közelmúltban.
Dicséretes ob-eredmények a fiataloktól
Dicséretes ob-eredmények a fiataloktól
Újonc, majd egy héttel később serdülő fedett pályás országos bajnokságot rendeztek, melyekről a VEDAC csapata elégedetten utazhatott haza.
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
Döntsön 2019 sportpillanatáról!
A veszprémi sportbarátok idén tizenegyedik alkalommal ítélhetik oda a közönségdíjat, a tavalyi évhez hasonlóan, a három mértékadó veszprémi hírportál összefogásával.
2020. február 25. // Géza névnap