2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Az évtized leghallgatottabb zenéi

Itt az év vége, hamarosan itt az új évtized, idézzük fel azokat a számokat, melyeket legtöbbet hallgattunk 2010 és 2019 között. Ed Sheeran, Despacito és Drake az élmezőnyben, de a Gangnam Style-t se felejtsük el!

Az elején fontos leszögezni, az alábbi lista nem a legjobb számokat tartalmazza, és még csak nem is a legmeghatározóbbakat, csupán azokat, amelyeket a legtöbbször hallgattunk online.  Ez sokszor persze azonos metszet. Fontos kiemelni azt is, hogy elsősorban a Spotify és a YouTube adataira támaszkodtunk. Egyrészt azért, mert látszik, hogy az évtized vége felé haladva évről-évre egyenes arányban hallgattunk egyre több online és streamelt zenét, másrészt pedig azért, mert tudomásunk szerint nincs jelenleg olyan adatbázis, mely tartalmazná a rádiók, az eladott lemezek és az online zeneszolgáltatók összesített listáját. Persze ha talál ilyet, küldje el, szívesen megnézzük!

Szóval maradjunk a stream oldalak listáinál.

Bár a YouTube-on a macskás és főzős videóktól elkezdve az egész komoly tech-csatornákon át a podcast adásokig keresztül minden van, sokan „csak” zenehallgatásra használják. Tegye fel a kezét az, aki még nem tett be számot egy házibulin YouTube-ról! Na ugye.

A mesterséges intelligencia egyelőre még nem tudja mérni, hogy ki milyen alkalommal és hangulatban rakott be egy-egy playlistet, de talán mindegy is akkor, ha csak a meghallgatások számára fókuszálunk. Hugh McIntyre, egy New-York-i zenei újságíró december elején a Forbes hasábjain publikálta azt a listát, mely a YouTube 2010-2019 közötti leghallgatottabb zenei videóit tartalmazza.

A lista első helyén nem meglepő módon Luis Fonsi Despacitója szerepel, amit 2017 körül tényleg nem lehetett kikerülni. Nem telt el úgy nap a bolygón, hogy ne játszotta volna valaki. A Puerto Ricó-i zenész egészen elképesztő számokat produkált, a cikk december végi írásakor a YouTube számlálója 6,6 milliárd megtekintést mutatott. Ha a világon mindenki csak egyszer hallgatta volna meg, 1 milliárd ember még várna arra, hogy belehallgasson az agyból kiverhetetlen refrénbe. Külön érdekesség, hogy a Despacito úgy lett ilyen sikeres, hogy nem a zene nyelvének számító angolul, hanem spanyolul szól.

A lista második szereplője a Sziget idei fellépője, Ed Sheeran a Shape of You című számával. A brit énekes-gitáros-dalszövegíró slágerét 4,5 milliárdszor játszották le a videómegosztón. Sheeran egyébként egy másik számával, a Thinking out Loud-dal is bekerült a YouTube top 10-be.

A továbbiakban álljon itt egy megtekintések számával megírt top-10 lista a YouTube 2010-2019 között legtöbbször megtekintett zenei videóiról.

 1. Luis Fonsi - “Despacito (ft. Daddy Yankee)” - 6,558,078,465 megtekintés
   
 2.  Ed Sheeran - “Shape of You” - 4,517,718,066 megtekintés
   
 3. Wiz Khalifa - “See You Again (ft. Charlie Puth)” - 4,320,523,808 megtekintés
   
 4. Mark Ronson - “Uptown Funk (ft. Bruno Mars)” - 3,732,564,526 megtekintés
   
 5. Psy - “Gangnam Style” - 3,471,161,219 megtekintés
   
 6. Justin Bieber - “Sorry” - 3,225,301,301 megtekintés
   
 7. Maroon 5 - “Sugar” - 3,086,744,534 megtekintés
   
 8. Katy Perry - “Roar” - 2,968,228,909 megtekintés
   
 9. OneRepublic - “Counting Stars” - 2,883,120,697 megtekintés
   
 10. Ed Sheeran - “Thinking Out Loud” - 2,864,887,373 megtekintés

Nem sokkal, de némileg szerényebb számokat mutat az egyik legnépszerűbb zenei szolgáltató, a Spotify listája.

A cég december elején adta ki a legtöbbet streamelt előadóit tartalmazó listáját, melyet a kanadai rapper, Drake vezet 28 milliárd streameléssel. Legnépszerűbb számát, a One Dance című dalt 1,7 milliárdszor játszották le rajongói-áll a közleményben. 

Drake-et a brit Ed Sheeran követi a listán, akinek legnépszerűbb dalát, a Shape of You-t 2,4 milliárdszor hallgatták meg, ezzel a 2010-es évek legtöbbször meghallgatott száma lett.

Az évtized első öt legtöbbet streamelt előadója közé sorrendben Post Malone, Ariana Grande és Eminem jutott még be.

Ed Sheeran uralkodott a 2010-es évekbenEd Sheeran uralkodott a 2010-es években

A Spotify szerint 2019 legtöbbet hallgatott száma Shawn Mendes és Camila Cabello Senorita című dala lett. A júniusban megjelent dalt egymilliárd alkalommal hallgatták meg a streamingszolgáltatónál. Alig valamivel lemaradva, 1 milliárd streammel követi Billie Eilish dala, a Bad Guy. Eilish debütáló lemeze, a When We All Fall Asleep Where Do We Go az év legnépszerűbb albuma lett. Először fordult elő, hogy egy női előadó került a Spotify év végi felmérésének csúcsára.

Spotify 2010-2019 top 5 leghallgattottabb dala:

 1. Ed Sheeran - “Shape of You”
   
 2. Drake feat. Kyla & WizKid - “One Dance"
   
 3. Post Malone feat. 21 Savage - “rockstar"
   
 4. The Chainsmokers feat. Halsey - “Closer”
   
 5. Ed Sheeran - “Thinking Out Loud”

Ezt hallgatták a veszprémiek

Harmadik ranglistánk szereplője kakukktojás, sőt kilóg a streamelt zenék közül, ugyan bár online is hallgatható, a Méz Rádió nem klasszikus stream-szolgáltató. Mi mégis kíváncsiak voltunk arra, hogy mit hallhattak legtöbbször a város lakói 10 év alatt. Kérésünkre az alábbi listát küldték a Vehirnek:

 1. Adele - "Rolling in the Deep"
   
 2. Calvin Harris X Dua Lipa- "One Kiss"
   
 3. Ed Sheeran - "Shape of You"
   
 4. Sean Paul X Dua Lipa - "No Lie"
   
 5. Follow The Flow - "Nem tudja senki"
   
 6. Adele - "Hello"
   
 7. Halott Pénz - "Valami van a levegőben"
   
 8. Welhello X Halott Pénz - "Emlékszem Sopronban"
   
 9. Imany - "Don't be so shy"
   
 10. Luis Fons X Daddy Yankee X Justin Bieber - "Despacito"

A listákon látszik, az elmúlt évtized meghatározó műfaja továbbra is a pop, valamint a hiphopon és r'n'b-n alapuló műfajok voltak. Ez alól talán kivétel a gitárral operáló Ed Sheeran, akinek sikere egyébként megkérdőjelezhetetlen, és nyugodtan nevezhető a 2010-es évek legnagyobb nyertesének.

 Kíváncsian várjuk, mit hoznak a 2020-as évek!

Ge. Á.

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.