2020. április 8. // Dénes névnap

Amerikai folkzene magyar virtussal

2019. december 25. 13:04
A texasi redneckek zenéjét tűzte a zászlajára a Jamboree Country Band country zenekar. Konföderációs jelképek itt nincsenek, viszont a hat veszprémi zenész időről időre olyan koncerteket ad, amelyek teljes mértékben átadják a déli életérzést a szalmabálák árnyékából. A bandát próba közben látogattuk meg.

1994-ben a Rednex a Cotton Eye Joe-val látszólag elhozta a világnak a country életérzést, és ott is hagyta immáron 25 éve. Pedig az igazi country-zenében nincsen dobgép és hip-hop betétek sem. Eredendően az USA-ba betelepült ír és skót gyarmatosítók hívták életre ezt az egyedi stílust, keverve a saját népzenéjüket a blues és gospel jegyeivel. Bátrabb zenetörténészek "amerikai népzenének” is hívják, de hitelesebb, ha „farmzeneként” definiáljuk, tekintettel arra, hogy a déli gyapotföldeken alakult ki és innen hódította meg a tengerentúli színpadokat és néhány nyugat-európai országot.

Kelet-Európába mégsem tudott stabilan gyökeret verni a country zene, most mégis egy tapasztalt veszprémi zenészekből álló banda úgy döntött, felcsapják a kalapot, leporolják angol nyelvtudásukat és a húrok közé csapnak a country jegyében.

A Jamboree Country Band tagjai balról jobbra: Üveges Csaba, Gfellner Attila, Tóth István, Takács Bódis Attila, Bakonyvári MihályA Jamboree Country Band tagjai balról jobbra: Üveges Csaba, Gfellner Attila, Tóth István, Takács Bódis Attila, Bakonyvári Mihály

Gfellner Attila, Bakonyvári Mihály, Ládi Zsuzsanna, Takács Bódis Attila, Üveges Csaba és Tóth István közül egyikük sem tegnap kezdte a zenélést, sok év, de inkább évtized van mögöttük. A rocktól indulva sok zenei stílusban szereztek jártasságot, de a country eddig egy idegen terület volt számukra is. Habár Gfellner Attila, a zenekar megálmodója elárulta, hogy korábban volt már ilyen kósza gondolata, hogy ha egyszer eljön az ideje, kíváncsiságból létrehoz egy country bandát.

Ez a pillanat pedig másfél éve érkezett el, zenésztársaival akkor hívták életre a Jamboree Country Bandet, amelyben felsorakoztatják az összes olyan hangszert, ami előkerülhet egy texasi fesztiválon is: banjo, hegedű, gitár, dob, bassgitár.

Örömzenélésnek indult részünkről, aztán ahogy egyre komolyabban vettük a dolgot, úgy csiszolódott a zenekar is egyre jobban össze – mesélnek az első próbák hangulatáról.

Rockzenekarból több ezer van ebben az országban, country-ból alig néhány. Nem titkolt szándékunk, hogy szűkös lehetőségeink ellenére megismerjenek minket ebben a zenei kultúrában itthon. Már nem a világot akarjuk megváltani, csak jókat zenélni ezeken a fellépéseken – kanyarodunk át a jelenlegi helyzetre.

Valóban, ha hazai country zenekarokat kellene felsorolnunk, nem lenne könnyű dolgunk. Annak ellenére, hogy a magyar mainstream zenében a világ szinte összes jelentősebb zenei irányzata képviselteti magát, country zenekart az elmúlt évtizedekből nagyítóval kell keresnünk.

A Bojtorján és a Fonográf voltak az elsők Magyarországon, akik country-t játszottak, ők jól is csinálták. Később feltűnt a 100 Folk Celsius, akik viszont elkövettek egy hibát, elvitték a gyerekek szintjére a country-t, ma pedig főleg ezzel azonosítják a stílust – mesélnek a zenekar tagjai rövid zenetörténeti elemzésünkben a magyar country történetéről.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az amerikai country zenészeket ma is a legnagyobb sztárok között tisztelik az USA-ban, nekik pedig ilyen sikerek után nem kifizetődő átjönni az öreg kontinens keleti felére és itt népszerűsíteni az „amerikai népzenét”. Ezáltal a country megmarad egy misztikus, sok esetben libabőrt okozó amerikai zenei stílusnak, amelynek itt Kelet-Európában sosem voltak meg az igazi úttörői.

Még úgy sem, hogy az osztrákoknál és a németeknél nagy népszerűségnek örvend, de ez főleg annak tulajdonítható, hogy a country számos olyan zenei jegyet hordoz magában, amelyek közül könnyen fel lehet fedezni német és osztrák népzenére hasonlító hangokat.

Na, de mégis milyen egy magyar rockzenén szocializálódott zenésznek „amerikai mulatóst” játszani – ahogy néhányan jellemzik a country-t? – érdeklődtünk két dal között.

A Jamboree tagjai egyöntetűen állítják: nagy kihívást jelent, hiszen teljesen más szólamokat kell eltalálni a country-ban, jóval lágyabb ez a zene, viszont annál ütemesebb. A szövegről pedig még nem is beszéltünk, ami szintén jó angoltudást követel meg.

Az összes country dal egy sztori, minden szám egy történetet mesél el 3,5 percben, amiben minden részletet el akarnak mondani, ezáltal sokszor hadarni kell, miközben figyelni arra, hogy pöccre kijöjjön az ütem is – mesél Tóth István énekes a country éneklés kihívásairól.

A nyolc kupac kopasz kukac semmiség néhány country szöveghez képest.

Ennek ellenére a Jamboree repertoárját kizárólag amerikai feldolgozások alkotják, Alan Jackson, Willie Nelson és Johnny Cash is megelevenedik a színpadon a zenekar által. Ezek a nevek a maguk műfajában korszakalkotót vittek véghez, viszont az sem titok, hogy a nevük inkább a középkorú zenekedvelőknek beszédes. Ennek okán a Jamboree koncertjeit is elsősorban ennek a korosztálynak a tagjai látogatják.

Pedig a country olyan műfaj, amiben mindenki felfedezhet valamit, ami számára élvezetes lehet. Előfordult, hogy falunapon léptünk fel, ott a fiatalok is hamar táncolni kezdtek, pedig biztosak vagyunk benne, hogy nem egy Willie Nelson album az, amire otthon rákeresnek az interneten – mesélnek az élményekről.

Mégsem lehet azt mondani, hogy áthidalhatatlan szakadék van a country-t szerető idősebb és ettől a zenei irányzattól idegenkedő fiatalok között. Egyre népszerűbbek a linedance formációk, azaz olyan tánccsoportok, amelyek kötött formában, sorokba rendeződve elsősorban country zenére táncolnak. Veszprémben is több ilyen fiatal csapat van, ők rendszeres látogatói a Jamboree koncertjeinek és hamar őrületes hangulatot tudnak teremteni – mesélik a tagok.

Nem titok, hogy mi is igyekszünk úgy összeállítani a repertoárt, hogy arra minél jobban lehessen ropni. Kimondva, vagy kimondatlanul is kiegészítjük egymást a színpadon és a táncparketten.

Jó értelemben vett konfliktusok is így alakulnak ki köztük. Amíg a zenekar egyik tagjának a zene szövege a fontos, a másikuk inkább arra összpontosítana, hogy minél jobban lehessen mozogni a dalokra. De a végén mindig konszenzusos megoldás születik.

Ami pedig kizárólag a zenekar tagjait illeti, a próbán is jól látszott, hogy egy rendkívül összeszokott csapatot alkotnak sok évtizedes barátsággal összekovácsolva, akik most belevetették magukat egy olyan kalandba, ami még számos új élménnyel kecsegtet. A Jamboree tagjai pedig hiába a negyedik, ötödik, vagy akár hatodik X-et tapossák, fiatal zenészeket megszégyenítő lelkesedéssel vetik bele magukat a zenélésbe, hogy a dunántúli fesztiválok és koncertek látogatói is megismerjék a texasi történeteket és életérzést a country-n keresztül.

A Jamboree Country Banddel legközelebb december 28-án találkozhat a veszprémi közönség. A banda a Klub Kávézó & Ételbár vendége lesz este 8 órától az elő-szilveszteri country jamboree partyn.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
A mozi tulajdonképpen az eszképizmus egyik formája: a jó film átmenetileg képes elfeledtetni velünk a gondjainkat, az igazán jó pedig arra is, hogy a képkockák lepörgése után más szemmel tekintsünk rájuk.
Online múzeumok és digitális művészek
Online múzeumok és digitális művészek
A technológia eltaszítja vagy közelebb hozza a művészetet az emberekhez? Miközben ezen gondolkodunk, az első gép által festett kép már aukcióra is került.
Elsősegélycsomag szavakból
Elsősegélycsomag szavakból
Rendkívüli különszámmal jelentkezik a Veszprém Portré internetes kulturális magazin: a civil összefogással készült lapszám mindazoknak szeretne most segíteni, akik úgy érzik, a koronavírus járvány kirántotta a lábuk alól a talajt.
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
A színház világnapi üzenetet hagyományosan az esti előadások előtt szokták felolvasni a színházakban. Shahid Nadeem üzenetét előadások híján Jordán Tamás videóüzenetben olvasta fel.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. április 8. // Dénes névnap