Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Az út, aminek turistaként vágsz neki, de zarándokként érsz a végére

2019. december 28. 19:37 // Forrás: Ecoport magazin
El Camino. Sokáig csak kevesen tudták, mit jelöl a kifejezés: egy különleges, embert próbáló zarándokút, ahol állítólag csodák történnek. Aztán jött a tömegturizmus és a new age spiritualizmus, és a Szent Jakab-utat hirtelen nem nagyon kellett bemutatni senkinek. De a Camino csodáját még mindig csak az értheti igazán, aki végigjárta.

Tósoki Zoltán egyike a beavatottaknak. A tótvázsonyi fiatalember májusban teljesítette a távot, de amikor novemberben leülünk beszélgetni, még mindig érzi magán a hatását. „Akarva-akaratlanul is, de az út megváltoztat. Ha nem is egyik napról a másikra, de elkezded átértékelni az életed, és már nem leszel ugyanaz az ember, mint amikor elindultál” – meséli.

 

De ne szaladjunk előre! Egyelőre még a startnál állunk, 12 évvel ezelőtt, amikor Zoli először olvasott az útról egy könyvből. Az olvasmány kevésbé ragadta meg, a Camino annál inkább. Évekig álmodozott róla, mire idén úgy döntött, elég a tervezgetésből, ideje felhúzni a túrabakancsot. Éppen szakítás után volt, úgy érezte, meg kell küzdenie magával. És ami ennél is fontosabb: valakinek csodára volt szüksége, ő pedig úgy érezte, a Camino jó hely ahhoz, hogy megpróbáljon segíteni.

Motivációit illetően nincs egyedül. Az évente mintegy 300 ezer vándort „fogadó”, Spanyolországon át kanyargó Camino de Santiago zarándokainak nagy része azért vág bele a kalandba, hogy megmérettesse önmagát, válaszokat kapjon és rátaláljon igazi énjére, nem vallási meggyőződésből.

A kelta időkben a Tejút szimbólumának tartott zarándokút akkor vált a keresztény kultúra részévé, mikor a legenda szerint végpontján, Santiago de Compostela székesegyházában temették el Szent Jakab apostol Jeruzsálemből átmenekített földi maradványait, majd szerepe a keresztényüldözések után kezdett felértékelődni, újkori reneszánsza pedig az 1980-as évek második felében indult.

 

Composteláig több, sárga fésűkagylóval jelölt útvonal is vezet, és akár Magyarországról is rá lehet csatlakozni a Caminora, de a legtöbben a franciaországi Saint-Jean-Pied-de-Portból vágnak neki – innen indult Zoli is, mindenféle lelki és fizikai felkészülés nélkül. Utóbbinak látszólag meg is lett a böjtje: az első 10-15 napon annyira fájt a bal térde, hogy biztos volt benne, ha végig is tudja csinálni az utat, utána műteni kell a lábát. Aztán, egyik napról a másikra elmúlt a fájdalom. Talán azért, mert addigra megedződött, Zoli szerint viszont ez volt az ő csodája.

 

„Valami mégis csak van a Caminóban, amit sehol máshol nem találtam meg, és ahol tényleg bármi megtörténhet” – mondja. Egy alkalommal például egy brazil lánnyal találkozott, aki Google fordító segítségével azt kérdezte tőle: elhiszi-e, hogy angyalokat látott? Ő akkor nem válaszolt – egy kicsit bolondnak tartotta a lányt. Ma úgy véli, ha valaki nyitott rá, ez is megtörténhet. Vagy, amikor egy este, 47 km megtétele után nem talált szállást a zarándokoknak fenntartott albergues-on, egy idegen spanyol férfi szó nélkül útba igazította egy másik helyhez, ami ugyan ismét teli volt, a recepciós 20 perc telefonálás után mégis talált neki egy olcsó hotelt. Pedig nem is beszéltek közös nyelvet. „Ők mégis egyből tudták, ki vagyok és mit keresek, miközben erre még én sem tudtam a választ. Mintha a világmindenség vigyázna ott rád.”

Zoli végül 22 nap alatt tette meg a 800 kilométeres távot, gyakorlatilag végig egyedül, s bár a megérkezés Santiago katedrálisába nem az elképzeléseinek megfelelően alakult, mégis megkapta az úttól, amire várt. „Persze szép volt, olyankor kijönnek az ember könnyei, de igazán csak két nap múlva, a reptéren ülve értek utol az érzések. Ültem ott és sírtam órákon keresztül, és nem is tudtam, miért, csak azt, hogy nem akarok hazamenni.”

 

A felismerés hónapokkal később jött. „Egy hosszú vezeklés volt számomra ez a 800 km egy olyan bűnért, amiről nem is tudtam, hogy elkövettem.” Így vagy úgy, de az út mindenkinek megadja azt, amit kell. „Én úgy indultam neki, hogy nem voltak elvárásaim és céljaim, se előzetes kérdéseim, amikre választ vártam. És végül nem is én tettem fel kérdéseket az útnak, hanem ő nekem. Nagyon érdekes ez, amit csak ott, a Caminón érthet meg az ember. Lehet, hogy turistaként vágsz neki, de zarándokként fejezed be” – mondja Zoli.

 

És bár emiatt szerinte nem feltétlenül helytálló a kijelentés, hogy a Camino fantasztikus, abban biztos, újra végigjárja. Legalább azért, hogy ezúttal Finisterréig, az óceánig is elsétáljon. Hogy honnan és mikor, még kérdés. De egyvalami nem: aki egyszer átéli a Caminót, egy életre megfertőződik vele.

Fotó: Tósoki Zoltán, Unsplash

Bertalan Melinda
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18 A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Pannon Egyetem A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Veszprémben mindenféle probléma nélkül ment végbe az egyetemi modellváltás, de hogy mit jelent ez pontosan, azt már kevesen ismerik mélységében. Erről is beszélgettünk Csillag Zsolttal, az idén 75 éves Pannon Egyetem kancellárjával. Hogyan változott a magyar felsőoktatás az elmúlt évtizedekben, mik voltak akkor és mik ma a kihívások? Hogyan reagált ezekre az intézmény és milyen stratégiája van a jövőre nézve? És egyáltalán, miért lett a Veszprémi Egyetemből Pannon Egyetem, ami ma a nemzetközi rangsorok alapján a világ élvonalába tartozik. 2024. január 23. 22:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.