Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Már csak hét város van Veszprém előtt

2020. január 1. 18:43
2020. január elsejétől Európa Kulturális Fővárosai között két új szereplőt köszönthetünk. A horvátországi Fiume és az ír Galway megosztva viselik idén azt a címet, amit három év múlva Veszprém egyedüliként fog. Utánajártunk, hogy mit érdemes tudni ezekről a városokról.

Rijeka, vagy Fiume neve ismerős lehet, déli szomszédunk harmadik legnépesebb városának elnevezése horvátul és olaszul – ahogyan mi magyarok is nevezzük Fiumét – egyaránt folyót jelent. A Recsina nevű horvát folyó itt ömlik az Adriai-tengerbe, ugyanakkor Fiume nem csak emiatt áll szoros kapcsolatban a vízzel.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Fiumében volt a birodalom legnagyobb tengeri kikötője, ma pedig fontos kereskedelmi és idegenforgalmi központ mellett a hajóépítésről is neves ez a közel 130 ezer főt számláló város.

Tengerparti városként Fiumében meghatározóak a hajók és kisebb-nagyobb csónakokTengerparti városként Fiumében meghatározóak a hajók és kisebb-nagyobb csónakok

A városnak több híres magyar szülöttje is van, itt látta meg a napvilágot Kádár János kommunista pártvezér és Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus is.

Ahogy Veszprémben is hosszú évek, évtizedek óta élnek a hagyományos fesztiválok, úgy Fiumében is találkozhatunk ilyen tradicionális rendezvényekkel. A leghíresebb ezek közül a Fiumei Nyári Éjszakákra keresztelt fesztivál. Júniusban és júliusban a város több pontján szerveznek különböző kulturális programokat, elsősorban a gazdag épített örökségük bemutatása céljából.

Ezen kívül még tavasszal a Fiumei Karnevál hozza el az igazi déli fesztiválhangulatot, valamint a városban 1969 óta folyamatosan szerveznek amatőr filmfesztivált is.

Igazi fesztiválhangulat uralkodik a Fiumei Karnevál idején (kép: horvatorszaginfo.hu)Igazi fesztiválhangulat uralkodik a Fiumei Karnevál idején (kép: horvatorszaginfo.hu)

Szintén vízparti város az ír Galway, ami Fiume mellett Európa másik kulturális fővárosa lesz idén. Közvetlenül az Atlanti-óceán partjánál elterülő 80 ezer fős város a középkorban az ír szigetek egyik leggazdagabb települése volt, lévén, hogy a portugálokkal és spanyolokkal Galway-en keresztül bonyolították a legnagyobb kereskedelmet. Érdekes, hogy az egész várost 14 kereskedőcsalád irányította, hagyományosan minden évben ők adták a polgármestert is.

A városban Kolumbusz Kristóf is többször megfordult, sőt, állítólag a Szt. Nicholas-templomban imádkozott sokat első nyugatra vezető felfedezőútja előtt.

Az angol forradalom után megtiltották Galway-nek, hogy az eddigi jövedelmező kereskedést folytassa az Ibériai-félsziget országaival, amibe gazdaságilag majdnem beleroppant a város, viszont a halászatban, a könnyűiparban, az idegenforgalomban és az oktatásban új lehetőségek nyíltak előtte, ma is ezekről híres a város.

Galway-nál ér véget a szárazföld és kezdődik a végtelen óceánGalway-nál ér véget a szárazföld és kezdődik a végtelen óceán

Galway emellett az ír népzene fővárosa is, júliusban a háromhetes összművészeti fesztiváljára pedig a világ minden pontjáról érkeznek látogatók.

Tehát idén Fiume és Galway csatlakozik Európa kulturális fővárosai közé. Ők a 61. és 62. fővárosok a sorban. Felkészül 2021-ben Temesvár, Eléfszina, Újvidék, 2022-ben Kaunas (Litvánia) és Esch (Luxemburg), majd következik 2023-ban Veszprém, Európa 69. kulturális fővárosaként.

Hajas Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.