Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gulyás István büszkén szavaz bizalmat a fiatal tehetségeknek

2020. január 7. 11:36
Újságírók több fórumon, közösségi portálon is tartottak már heves diskurzust arról, hogy a keretünk túl fiatal, netalán tapasztalatlan. Jómagam is láttam, hogy többször felmerült Császár Gábor neve, helyzete. Én azonban kiállok a döntésem mellett: a fiatalokat be kell építenünk! – hangsúlyozta a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István a közelgő Eb előtt.

Csütörtökön rajtol a 2020-as férfi kézilabda-Európa-bajnokság, melyet ezúttal Ausztria, Norvégia és Svédország közösen rendez, méghozzá hat helyszínen (Graz, Bécs, Trondheim, Malmö, Göteborg, Stockholm). Érdekesség, hogy a január 9. és 26. között zajló világversenyen – melyen Spanyolország címvédőként lép pályára – először szerepelhet 24 együttes. 

Hazánk, Magyarország válogatottja is kvalifikálta magát a tornára, azonban azt meg kell jegyezni, hogy a szakmai stábunk koránt sincs könnyű helyzetben. Ugyanis a rutinos Ancsin Gáborra, Bodó Richárdra, valamint a veszprémi Lékai Mátéra sem számíthat Gulyás István sérülés miatt. A szövetségi kapitány, illetve segítői – Chema Rodriguez, Nagy László, Porobic Haris – azonban büszkén szavaznak bizalmat a fiatal magyar tehetségeknek.

Chema Rodriguez és Gulyás István - Fotó: Kovács Anikó/MKSZChema Rodriguez és Gulyás István - Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Annak idején megtanultuk, hogy sajnos rendszerint a legjobb játékosok sérültek. Még ha a lelkünk mélyén reménykedtünk is benne, pontosan tudtuk, hogy nélkülük kell majd harcba szállnunk. Éppen ezért így is készültünk: nagy badarság lett volna ha kockáztatjuk a lábadozók egészségét

– kezdte a beszélgetést portálunkkal a kapitány.

Újságírók több fórumon, közösségi portálon is tartottak már heves diskurzust arról, hogy a keretünk túl fiatal, netalán tapasztalatlan. Jómagam is láttam, hogy többször felmerült Császár Gábor neve, helyzete. Én azonban kiállok a döntésem mellett: a fiatalokat be kell építenünk! Minden új játékos passzol arra a posztra, amelyen szerepel majd. Mentálisan pedig higgyék el erősek, végig jártak már pár korosztályos világversenyt 

– nyomatékosította Gulyás István, bár megjegyezte: „Tisztában vagyok azzal, hogy a közvélemény máshogy vélekedik a felnőtt megmérettetésekről”.

Éppen ezért arra is rámutatott, hogy a válogatott ettől függetlenül rutinos játékosokból sem szenved hiányt.

Mikler Roland, Balogh Zsolt, Bánhidi Bence – hogy néhány nevet említsek. A csapat kohéziója egyébként szépen kialakult, a fiatalok felnéznek idősebb társaikra, tisztelik őket. A rutinosabbak tanácsokkal látják el, támogatják a társaikat, akik ezáltal is csak többek lesznek. A hangulatot pedig szerintem említenem sem kell, hiszen kifogástalan.

Fotó: Kovács Anikó/MKSZFotó: Kovács Anikó/MKSZ

A hangulat mellett egyébként a mutatott játék képével is abszolút elégedettek lehetünk egyelőre, hiszen a magyar válogatott három felkészülési mérkőzéséből két alkalommal is győztesen került ki. Előbb Ausztriát öt góllal, később Csehországot három találattal múlta felül. 

Stabilitásra kellett, s kell is a mai napig törekednünk. A felkészülési mérkőzések során láttuk, hogy léteznek hullámvölgyeink, de azért is dolgoztunk meccsről meccsre, hogy azokat minimalizálhassuk. Voltak szép pillanataink, amelyekből a játékosok erőt, s önbizalmat is tudtak meríteni: úgy gondolom ez az egyik legfontosabb.

A szövetségi kapitányt arról is faggattuk, hogy jelenleg mennyire koncentrálnak a 2022-es, hazai rendezésű Eb-re. Gulyás István pedig határozottan válaszolt: „Feketén-fehéren fogalmazva a hazai csatára szerződtünk, de megnyugtatok mindenkit, ezek köztes állomások épp' olyan fontosak számunkra!”

Az E-csoportban szereplő magyarok első összecsapására szombaton, Oroszország ellen kerül sor (16.00). Január 13-án, hétfőn 20.30-kor Dánia legjobbjaival, január 15-én 18.15-kor pedig Izland nemzeti együttesével csapnak össze játékosaink a svédországi Malmöben.

Székely Márton - Fotó: Kovács Anikó/MKSZSzékely Márton - Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Hazánk válogatottjának csoportmérkőzéseit a Sport 1 televízió csatornája élőben közvetíti.

A Telekom Veszprém csapatából – Lékai Mété sérülése miatt – csak a kapus Székely Márton tagja a keretnek.

A kapitány hangsúlyozta, az oroszokkal szemben markáns védekezésre, valamint agresszív, test a test elleni játékra lesz szükség, míg a dánok, illetve az izlandiak ellen koncentrált, robbanékony, gyors kézilabdát kell majd játszaniuk a győzelem érdekében.

A vehir.hu kérdésére Gulyás István végül azt is elárulta, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) véletlenül sem helyez rájuk nyomást. A tréner úgy fogalmazott, „elvárás jelenleg csak saját magunkkal szemben lehet”.

Nem szívesen tűznék ki kimondott célt, de természetesen szép lenne a csoportból továbbjutni! A legfontosabb feladatunk egyelőre azonban az, hogy helyén kezeljünk mindent, ami körülöttünk történik: tisztán kell látnunk. A fiataloknak pedig tapasztalatot kell szerezniük. Bárhogy is lesz, mi továbbra is hiszünk majd bennük

– zárta a beszélgetést a szövetségi kapitány.


Férfi kézilabda Eb (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)

A-csoport (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-csoport (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-csoport (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-csoport (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-csoport (Malmö): Dánia, Magyarország, Izland, Oroszország
F-csoport (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott 18 fős kerete:

Kapusok: Andó Adrián (Balatonfüred), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (Lemgo – Németország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
Irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
Balátlövők: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred) 

Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Kapusedző: Porobic Haris
Csapatmenedzser: Nagy László 

Hazánk válogatottjának csoportmérkőzései:

Január 11. (szombat) 16.00: Magyarország–Oroszország (Élő közvetítés: Sport1 TV)
Január 13. (hétfő) 20.30: Dánia–Magyarország (Élő közvetítés: Sport1 TV)
Január 15. (szerda) 18.15: Izland–Magyarország (Élő közvetítés: Sport 1 TV)

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.