2020. január 24. // Timót névnap

Pénz hiányában mennyit ér a tehetség?

A veszprémi Weapon Group SC harcosa, Főczény Károly decemberben megszerezte első felnőtt világbajnoki címét a Szigetszentmiklóson rendezett II. kempo-világkupán. Nagy szerencse, hogy a megmérettetést hazánkban tartották, ugyanis Faragó Attila nehézsúlyú tanítványa – támogatók hiányában – már többször kényszerült lemondani a nemzetközi szereplésről.

Családi hagyománnyal kezdődött az egész… Immár pedig 32 esztendeje űzöm a birkózást. A hazai nehézsúlyú mezőnyből grapplingben szinte mindenkivel küzdöttem. Olyan harcosokat is két vállra fektettem, akik Európa-bajnokok voltak, illetve nemzetközi tapasztalattal rendelkeztek. A „takaróm” azonban csak idáig ért, támogatók hiányában „nem nyújtózkodhattam tovább”: nemzetközi szinten nem mérethettem meg magam... Karcsi viszont hihetetlen tehetséges, ezért is szeretném elkerülni, hogy arra a sorsra jusson, mint egykor jómagam

– kezdte a beszélgetést egy visszaemlékezéssel a veszprémi Weapon Group SC grappling, MMA szakosztályának vezetője, Faragó Attila.

Faragó Attila, a Weapon Group SC grappling, MMA szakosztályának vezetőjeFaragó Attila, a Weapon Group SC grappling, MMA szakosztályának vezetője

Akinek az előbb említett tanítványa, a 28 éves Főczény Károly a november 29. és december 1. között Szigetszentmiklóson rendezett II. kempo-világkupán (hivatalos nevén UWSKF Champioship Hungary 2019) első nemzetközi bajnoki címének örvendhetett:

nehézsúlyú világbajnok lett.

Attilától megtudhattuk, hogy nem kis szerencséjük volt a versennyel kapcsolatban: sajnos nem egyszer kényszerültek már nemzetközi szereplést lemondani amiatt, mert önerőből nem vállalhatták a világkörüli utat.

A kupát azonban immár második alkalommal rendezték meg hazánkban, így az utazás, valamint a szállás költsége nem okozhatott különösebb problémát a számukra.

Az ezüstérmes Bognár Balázs, Faragó Attila, valamint Főczény KárolyAz ezüstérmes Bognár Balázs, Faragó Attila, valamint Főczény Károly

Névadó szponzorunknak, a Weapon Group Kft-nek természetesen hálával tartozunk, hiszen támogatása nélkül belföldön is nehezen boldogulnánk

– tette még hozzá.

A Szigetszentmiklósi Sportcsarnokban egyébként mintegy hatszáz harcos nézett farkasszemet egymással a nagyvilágból. A másik Faragó-tanítvány, a fiatal Bognár Balázs pedig ezüstérmet szerzett 78 kg-os súlycsoportjában.

Természetesen nagyon büszke vagyok mindkét sportolómra, hiszen gyönyörű eredményeket értek el. Jó érzés azt látni, hogy amióta együtt dolgozunk, már egyikük sem idegből, öszöntből küzd: mindkettőjükből megfontolt, nagy reménység lett

– mesélt büszkén az edző, Faragó Attila.

A nehézsúlyú világbajnok, Főczény KárolyA nehézsúlyú világbajnok, Főczény Károly

A vehir.hu kérdésére Károly hangsúlyozta, rengeteget köszönhet edzőjének, amit idővel sem fog elfelejteni. Elárulta, hogy nagy álma válna valóra akkor, ha többször is bizonyíthatna nemzetközi porondon. Véleménye szerint azonban szponzor hiányában erre túl nagy esélye nem akad.

Attilának hálával tartozom, hiszen nemcsak fizikálisan, fejben is összerakott. Mentálisan is harcost faragott belőlem, ami korántsem volt egyszerű feladat... Mára már nem rontok rá az ellenfeleimre, ésszel küzdök, próbálom kiismerni a gyenge pontjaikat. Anyagi támogatás nélkül azonban sokszor úgy érzem, a tehetségem nem ér túl sokat

– tette hozzá zárásként a fiatal édesapa.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Nemzetközi szumó válogató és kvalifikációs verseny
Nemzetközi szumó válogató és kvalifikációs verseny
Kilenc ország 250 versenyzője 352 kategóriában mérte össze tudását az érdi viadalon, melyet az utánpótlás korosztályok számára az Európa-bajnokság válogatóversenyeként, a felnőtteknek pedig a Világjátékok kvalifikációs versenyeként rendeztek meg.
Sikeres szezonzárás a Centrum SE birkózóinál
Sikeres szezonzárás a Centrum SE birkózóinál
Versenydömpinggel zárult a birkózók 2019-es éve, három korosztály öt versenyen bizonyíthatta rátermettségét.
A tehetség „aranyat” ért – díjazták megyénk legeredményesebb sportolóit
A tehetség „aranyat” ért – díjazták megyénk legeredményesebb sportolóit
A Veszprém megyei sport díjátadó gálán kiosztották az idei év Tüskés Endre-díjait, illetve legjobb sportolóinkat is díjazták a megyeháza Szent István termében péntek délután.
Nemzetközi mezőnyben sem talált legyőzőre Kun Marcell
Nemzetközi mezőnyben sem talált legyőzőre Kun Marcell
A Weapon Group harcosa, a veszprémi Kun Marcell novemberben előbb egy holland-marokkói bunyós ellen profi K1 szabályrendszerben, utóbb pedig muay thaiban is egyhangú pontozással diadalmaskodott nemzetközi megmérettetésén.
Bécsi Nikolett a legeredményesebb női versenyző díját is elhozta Ausztriából
Bécsi Nikolett a legeredményesebb női versenyző díját is elhozta Ausztriából
A Padányi TKD klub versenyzője az évadzáró megmérettetésén egyéni formagyakorlatban és egyéni erőtörés is aranyérmes lett, egyéni küzdelemben pedig a dobogó harmadik fokára állhatott.
2020. január 24. // Timót névnap