2020. július 10. // Amália névnap

Országos akadémiai rendszer épül ki kézilabdában

2020. január 9. 15:25
MTI
Megújul az elitképzés a magyar kézilabdasportban, hat helyszínen jönnek létre akkreditált akadémiák idén, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) emellett akadémiai alközpontok kiépítését is tervezi a jövőben.

Az MKSZ csütörtöki közleménye szerint idén hat központban folytatódik, illetve válik akadémiai rendszerűvé az utánpótlásképzés a sportágban. Budapesten az FTC, Debrecenben a DVSC, Győrben a Győri Audi ETO, Szegeden a MOL-Pick Szeged, Balatonfüreden és Veszprémben a Balatonfüredi KSE és a Telekom Veszprém közös vezetésével, Balatonbogláron pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka) rendszerében folytatódik a kézilabdázók képzése 14 éves kortól.

Sportági szempontból történelmi jelentőségű döntés született az akadémiai rendszerről szóló jogszabállyal, állami támogatással az elitképzés új lendületet ad az utóbbi években rengeteget fejlődő utánpótlásképzésnek és a műhelyeknek

- emelte ki Novák András, az MKSZ operatív igazgatója.

Hozzátette, a Neka - amellett, hogy képzési központ marad - az akadémiai logikában klubként működik tovább, az MKSZ-től szakmailag függetlenül, ám az ott már felépült infrastruktúra és képzési rendszer "értékes része a nagy egésznek", kiemelt jelentőségű a sportágon belül.

Jó esély van rá, hogy képzett magyar tehetségek kerülnek ki az akadémiákról, az eddiginél is többen, ami csak pozitívan hathat a válogatottakra és a bajnokságokra is

- mondta az operatív igazgató.

Novák András leszögezte, az elitképzés nem korlátozódhat hat helyszínre, hiszen számos más műhelyben folyik nagyszerű munka. Az MKSZ az akadémiák alatt, velük együttműködésben határokon belül és túl kibővíti elitprogramját, amelyben 12 éves kortól működhetne a képzés, így a tehetséges gyerekeknek nem kellene kimozdulniuk megszokott környezetükből.   

A szövetség a Kézilabda az iskolában program alapjaira építve együttműködési megállapodást kötött a Magyar Diáksport Szövetséggel, hogy az ország szinte minden iskolájába eljuthasson a sportág akár szabadidős mozgásformaként, akár versenyszerű formában.

Ebből az egész sportág profitálni fog. Biztos vagyok benne, hogy olyan komplex rendszert építünk fel közösen, amelyhez fogható még nem volt a hazai kézilabdázásban

- vélekedett Novák András.

vehir.hu

További cikkek

A Fraditól vett kölcsön irányítót a Veszprém
A Fraditól vett kölcsön irányítót a Veszprém
A Ferencváros fiatal irányítója, Lukács Péter a következő idényben kölcsönben a Telekom Veszprém és a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia kötelékében szerepel – olvasható a telekomveszprem.hu oldalon.
Bent Dahl: a Siófok KC lesz ismét a kihívó
Bent Dahl: a Siófok KC lesz ismét a kihívó
A Siófok KC női kézilabda-csapata ismét a kihívó lesz a magyar bajnokságban - mondta a klub vezetőedzője szerdán az MTI-nek, hozzátéve, hogy hat új játékossal erősítették meg a keretet.
Balaton-átúszás: idén a táv felét is lehet teljesíteni
Balaton-átúszás: idén a táv felét is lehet teljesíteni
Újítással készülnek a szervezők az augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszásra, melyen idén a klasszikus 5200 méteres táv felét is lehet teljesíteni.
Negatív eredményű vírusteszt a belépő a hétfői edzésre
Negatív eredményű vírusteszt a belépő a hétfői edzésre
Az elővigyázatosság magától értődő: csak azok a játékosok vehetnek részt a Telekom Veszprém jövő hétfői edzésén, akik már ezen a héten koronavírus-teszten vesznek részt és az negatív eredményt mutat.
Bosnyák válogatott átlövőt igazolt a Balatonfüred
Bosnyák válogatott átlövőt igazolt a Balatonfüred
Dejan Malinovic személyében bosnyák válogatott átlövőt igazolt a férfi kézilabda NB I-ben szereplő Balatonfüredi KSE kézilabdacsapata.
2020. július 10. // Amália névnap