2023. március 30.
//
Zalán névnap

Flow-élmény a szürke hétköznapokra

2020. január 9. 21:07
Csipkeverés, nemezelés, olajfestés, szappankészítés. Ez csak néhány azok közül a kreatív tanfolyamok közül, amelyekbe belevághatunk Veszprémben.

A tapasztalat szerint sokan bele is vágnak: a kézműves tevékenységek piaca felívelőben, ami nem is elsősorban a gazdaságnak, hanem a pszichénknek a legjobb.

Hogy mi van a fellendülés hátterében, az egyébként nem is nagy rejtély. Elég csak körbenéznünk a világban: a technológia hihetetlen mértékben fejlődik, de közben úgy érezzük, iszonyatos iramban szipolyozza ki a lelkünket is. Folyamatosan millió inger ér bennünket, egyre több a mesterséges körülöttünk, az agyunk csak pörög, és egy idő után elkezdünk vágyni a régi dolgok szépségére és nemes egyszerűségére, a valódira és kézzelfoghatóra, az életünk folyásának kontrollálására és a belefeledkezés élményére.

Csíkszenmihályi Mihály 2004-es TED előadása, illetve a 2008-ban magyarul is megjelent Kreativitás: a flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája című könyve óta pedig tudjuk, hogy a kézműves tevékenységek éppen ezt nyújtják. Amikor a külvilágot kizárva elmélyülünk egy kreatív tevékenységben, azzal gyakorlatilag boldogsághormonokat szabadítunk fel a szervezetünkben: ilyenkor azt érezzük, sokkal inkább élünk, mint bármikor máskor.

Nem véletlenül alkalmazzák a különböző, művészeti foglalkozásokat terápiás módszerként is: az I. világháborút túlélő, poszttraumás szindrómával küzdő veterán katonák mentális egészségének helyreállítását és a munkába való visszailleszkedését például nagyban segítette, hogy visszatérésük után kötés és kosárfonás órákon vettek részt.

De a különböző, kézzel végezhető kreatív tevékenységek jótékony és léleksimogató hatását jól bizonyítják a téli szünetben felkerült Instagram történetek is, amelyek rendszerint ugyanazt a képet festették meg: bekuckózás a kanapéra a gyerekkori szenvedély kellékeivel – papírral, színes ceruzával, kötőtűvel vagy éppen felfűzendő gyöngyökkel. A feliratok tanúsága szerint ezek voltak az év legjobb napjai: a látszólag haszontalan tevékenységgel eltöltött napok.

A január kezdetével viszont ezek a szeretett kis tevékenységek gyakran kikopnak az életünkből: visszaugrunk a mókuskerékbe és a hobbijainkat dobozba tesszük, hogy jövő karácsonykor vegyük csak ismét elő. Közben pedig szépen megágyazunk a stressznek, amit a munkába való visszatérés jelent, mindehhez pedig csapódik – a már előző cikkben is taglalt – a szürke hétköznapok és a sötétség meg a hideg következményéből fakadó tél közepi depresszió.

Pedig, ahogy azt a fenti példák is alátámasztják, érdemes lenne ilyenkor is belecsempészni a napjainkba a kézműveskedést, hiszen számtalan jótékony hatással bír: lassításra ösztönöz, türelemre és kitartásra nevel, fejleszti a koncentrációs képességeinket és a kreativitásunkat az agyunk kevésbé használt területeinek munkába állításával. Emellett az önbizalmunkat is növeli, hiszen ékszer vagy egy horgolt sapka elkészítése – még ha nem is lesz tökéletes – sikerélménnyel tölt el bennünket, ami azt az üzenetet ülteti el az agyunkban, hogy az élet más területein is képesek leszünk szembenézni a kihívásokkal. Egyes, kreatív, kézzel végezhető hobbik, például a már említett kötés továbbá a problémamegoldó, illetve a vizuális feldolgozó képességünket is erősítik, miközben a szorongás és a negatív gondolatok leküzdésében is segítenek – ahogy azt a British Journal of Occupational Therapy 3500, depressziós alannyal végzett kutatása is bizonyította.

Ezek a jótékony hatások pedig nemcsak a téli időszakban lehetnek hasznosak, hanem évszaktól függetlenül is: sokkal hatékonyabban tudunk teljesíteni a munkánkban, de az időnket is jobban be tudjuk osztani, ha kiegyensúlyozottabbak és elégedettek vagyunk. Fél órát igazán ki tudunk szakítani a napjainkból erre – ha felhagyunk az Instagram vagy a Facebook értelmetlen görgetésével, máris megvan. Ráadásul az alkotás utóbbiakkal szemben olyan aktív pihenés, ami szellemileg is jobban felfrissít, hiszen segít kiüríteni az agyunkat a sok cikázó gondolattól, így például könnyebben is elalszunk.

Kézműveskedni egyébként nem csak otthon lehet, egyedül, könyvek vagy Youtube videók segítségével, netán a régi emlékek felidézésével. Ma már számos workshop közül választhatunk, a társaság révén pedig még erősebb hatást tudnak kifejteni ezek a tevékenységek. Ha nem tudjuk, merre induljunk el, a Veszprém Agóra, a ZöldLak, A Kézművesbolt vagy az Artist for a Day stúdió jó kapaszkodó lehet – mindegyik kínál rendszeresen tanfolyamokat és művészeti foglalkozásokat, a hímzéstől kezdve a cukorvirág alkotáson és a bútorfestésen át a kézműves ajándék készítésig.

Bertalan Melinda

További cikkek

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.